Star WarsPogledaj trailer!
Ocjena korisnika
Odlično!
8,793%
Star Wars

Naslov:

Zvjezdani ratovi Epizoda IV: Nova nada

Godina:

1977

Žanr:

akcija, fantazija, naučna fantastika, avantura

Trajanje:

121 min

Režija:

George Lucas

Scenario:

George Lucas


Glavne uloge:


Alec Guinness
  >  Ben Obi-Wan Kenobi
Harrison Ford
  >  Han Solo
Anthony Daniels
  >  C-3PO
Carrie Fisher
  >  Princess Leia Organa
Mark Hamill
  >  Luke Skywalker
Peter Cushing
  >  Grand Moff Tarkin
David Prowse
  >  Darth Vader
Kenny Baker
  >  R2-D2
Phil Brown
  >  Uncle Owen
Eddie Byrne
  >  General Willard
Shelagh Fraser
  >  Aunt Beru
Drewe Henley
  >  Red Leader
Peter Mayhew
  >  Chewbacca
Alex McCrindle
  >  General Dodonna
Jack Purvis
  >  Chief Jawa

Opis:


Bijaše to davno u jednoj dalekoj, dalekoj galaksiji... Doba je građanskog rata, a pobunjenici su protiv Galaktičkog Carstva ostvarili svoju prvu pobjedu vjerujući da je to tek početak prema obnovi svrgnute Galaktičke Republike. U njoj su nekoć prosperitetno živjeli mnogobrojni narodi i planeti, ali im je svoju tiraniju nametnuo sadašnji car domogavši se moći tamne strane Sile. Protiv Cara, dvojice njegovih pobočnika Dartha Vadera (D. Prowse, glas Jamesa Earla Jonesa) i Granda Moffa Tarkina (P. Cushing), te nadmoćne carske vojske, pobunu predvodi princeza Leia (C. Fisher). No, nakon uspješno izvedena napada na njihove trupe, odvažnu princezu u orbiti planeta Tatooinea zarobi Darth Vader i drži je kao taokinju. Naime, car gradi dosad najubojitiju svemirsku postaju Tamna zvijezda kojom će moći razarati cijele planete. Leia pak prije utamničenja uspije u svog malenog robota R2-D2-a (K. Baker) unijeti ključne podatke o Tamnoj zvijezdi, te se on s droidom C-3PO-om (A. Daniels) u posljednji trenutak katapultira na pustinjski Tatooine. Tamo ih zarobe čovjekolika bića Jawasi, te ih prodaju farmeru Owenu (P. Brown) i njegovu nećaku Lukeu Skaywalkeru (M. Hamill). Spretni mladić vrlo brzo otkrije skrivenu poruku te se unatoč protivljenju ujaka i njegove supruge Beru (S. Fraser) zaputi pronaći tajanstvenog Bena Obi-Wan Kenobija (A. Guinness) kojem se Leia u poruci obraća. Kad ga pronađe, shvati da njegov život više nikad neće biti isti, pa uz pomoć plaćenika i pilota Hana Sola (H. Ford) i Chewbacce (P. Mayhew), Lukeu ne preostane ništa drugo već se pridružiti u spašavanju princeze, ali i cijelog svemira...

Nakon velikog umjetničkog i komercijalnog uspjeha nostalgičnih "Američkih grafita" (1973) s pet nominacija za Oscara, uključujući i kategorije najboljeg filma, režije i originalnog scenarija, redatelj George Lucas je čekao pune četiri godine za predstavljanje svog novog filma. I ponovno uspio. Naravno, riječ je o "Zvjezdanim ratovima", inicijalnom ostvarenju istoimene svemirske filmske sage. U posljednjih 25 godina niti jedan film nije toliko razbuktao maštu svojih brojnih gledatelja postavši doslovce preko noći društveni fenomen i nezaobilazni dio popularne kulture 20. stoljeća. Premda je više razloga za takav ishod ove, u biti, jednostavne filmske priče o junacima i antijunacima arhetipske borbe dobra i zla pozicionirane u maštoviti svijet imaginarne daleke galaksije, dva su momenta bitna za Lucasov trijumf. Prvi je upravo sama priča sa svojim zapletom i porukama, koju je moguće, ukloni li se znanstveno-fantastični siže, vrlo lako kontekstualizirati u najširem rasponu kako filmskih, tako i životnih tema. Drugi je, dakako, filmski, ili točnije rečeno tehničko-filmski aspekt, jer su "Zvjezdani ratovi" revolucionirali ne samo mogućnosti korištenja specijalnih efekata na filmu, nego i filmske scenografije, kostimografije, fotografije, montaže, šminke i zvuka. Primjerice, Lucasov je film (sniman inače u SAD-u, Gvatemali, Turskoj i Tunisu) prvi uporabio pokretne kamere pri uprizorenjima svemirskih bitaka koje su dotad snimane pomoću statične optike. Kritika i struka bile su fascinirane filmom pa su "Zvjezdani ratovi", među ostalim priznanjima, osvojili i šest Oscara (scenografija, kostimografija, zvuk, montaža, vizualni efekti i sad već evergreenska glazba Johna Williamsa) uz posebno priznanje za dostignuće na polju zvučnih efekata. I sam je film, baš kao i Lucas u redateljskoj i scenarističkoj poziciji, bio nominiran za nagradu Američke filmske akademije, ali je te godine njezino ocjenjivačko tijelo bilo sklonije Woodyju Allenu i "Annie Hall"."Zvjezdani ratovi" su ne samo doživjeli spektakularan uspjeh, nego su postali stožernim ostvarenjem šestodijelnog serijala. Naime, 1980. snimljen je nastavak "Carstvo uzvraća udarac", a 1983. i "Povratak Jedija", koji sa "Zvjezdanim ratovima" tj. "Novom nadom" zajedno čine drugu trilogiju Lucasove priče. Planirajući snimanje nove trilogije, George Lucas je 1997. u kinodistribuciju pustio remasterirane verzije starijih filmova, pa je uz obnovljenu sliku i zvuk, te nove vizualne efekte,u "Zvjezdanim ratovima" računalno dosnimljeno još 5 minuta materijala (ophodnja carskih vojnika, panorama svratišta Mos Eislay, susret Hana Sola i Jabbe the Huta).
  • Slično za pogledati
  • Komentari (8)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • memich
    Translator
    30.10.2019. 17:44
    Volim serije i filmove, ali opet ima nekih "velikih" stvari koje sam propustio. Jedna od tih stvari je Star Wars franšiza. Ne pratim novije filmove, ne igram igrice, a ne planiram pratiti niti nadolazeću seriju, a imam osjećaj da puno propuštam. Zbog toga sam odlučio da odgledam prvi film.
    Nedavno sam odgledao sve Harry Potter filmove i stvarno sam uživao. Oklijevao sam od toga da gledam Star Wars jer ima tu vrlo starih filmova, a obično ne plivam tim vodama.

    Nažalost, nisam oduševljen. Čak sam i zaspao, jest da pada kiša, ali opet.
    Neću da dajem ocjenu, jer ipak je ovo film iz drugog vremena.

    S obzirom da ima još starih filmova, i filmova kojim fanovi nisu zadovoljni, ja ipak odustajem. Možda odgledam neke recapove na yt, da se upoznam s nekim stvarima pa da mogu pratiti novije filmove. Više mi odgovara to, jer za ova 2 sata nisam vidio ništa što mi neko nije mogao ispričat.

    Nisam ja čovjek za nostalgije, stvari koje sam ja volio kao dijete su meni sad bezveze, a pogotovo stvari koje i nisu bile dio mog djetinjstva.
  • Atrahasis
    Junior translator
    11.09.2019. 02:17
    Veoma sam emotivno vezan za Star Wars sagu, to su filmovi koje sam iznova gledao na kasetama i koje su obeležili moje rano detinjstvo. Ovo je serijal koji je sve one priče iz mitologije sažeo u jednu celinu i predstavio ih na jedan zanimljiv i originalan način. Dosta toga je svakako posuđeno iz serijala Dina Frenka Herberta, jer ipak je reč o SF filmovima, ali niko ne može negirati onu dečiju iskrenost i vizionarski duh Džordža Lukasa. Ma šta govorili o serijalu preteča (Prequels) koji su u slučaju Star Warsa zapravo integralni deo sage, gde epizode IV, V i VI čine direktan sequel ovim filmovima o padu Anakina Skajvokera, svi ti filmovi jesu zaokružena priča, ona vanvremenska o ljudskoj prirodi, o dobru i zlu, i o nadi u bolje sutra. Epizoda jedan zajedno sa epizodom tri su možda i najbolje u čitavom serijalu. Novi serijal, odnosno  epizode VII, VIII i IX su samo bleda senka epohalnog dela SF žanra.

    Video u nastavku sadrži onu magičnu srž Star Wars-a:


    [TUBE]WytHmlDWEgk[/TUBE]
  • 01.01.2018. 19:40
    Ocena 8/10

{{message}}

{{item.title}}