The WirePogledaj trailer!

TV serija

drama, kriminalistički, triler (2002)

The Wire

Ocjena korisnika
Odlično!
9,394%
The Wire

Naslov:

Žica

Godina:

2002

Žanr:

drama, kriminalistički, triler

Trajanje:

59 min

Autor:

David Simon


Glavne uloge:


Deirdre Lovejoy
  >  Asst. State's Atty. Rhonda Pearlman
Wendell Pierce
  >  Det. William 'Bunk' Moreland
Sonja Sohn
  >  Det. Shakima 'Kima' Greggs
Clarke Peters
  >  Det. Lester Freamon
Andre Royo
  >  Reginald 'Bubbles' Cousins
Seth Gilliam
  >  Sgt. Ellis Carver
Idris Elba
  >  Russell 'Stringer' Bell
Wood Harris
  >  Avon Barksdale
Lance Reddick
  >  Lt. Cedric Daniels
Dominic West
  >  Det. James 'Jimmy' McNulty
John Doman
  >  Dep. Comm. for Operations William A. Rawls
Dominic West
  >  Off. James 'Jimmy' McNulty
Reg E. Cathey
  >  Norman Wilson
Domenick Lombardozzi
  >  Det. Thomas 'Herc' Hauk
Aidan Gillen
  >  Councilman Thomas 'Tommy' Carcetti

Opis:


HTV započinje prikazivanje hvaljene dramske kriminalističke serije The Wire, smještene i snimljene u Baltimoreu i njegovoj okolici. Autor i glavni scenarist serije je David Simon, bivši reporter crne kronike koji je veći dio svog radnog vremena proveo s policijom. Iz njegova bogatog iskustva nastalo je 60 epizoda serije, podijeljenih u pet sezona. Gledatelji Hrvatske televizije vidjet će ih sve.
Kad je počeo pisati seriju, Simon je na umu imao policijsku dramu kojoj su podloga trebala biti iskustva Eda Burnsa, bivšeg detektiva Odjela za ubojstva. Burns je često bio frustriran policijskom birokracijom dok je rješavao ubojstva i koristio se tehnologijom nadziranja i prisluškivanja. Slična iskustva s birokracijom imao je i Simon kao policijski reporter u svom matičnom listu The Baltimore Sun. Kao mjesto događaja svoje nove serije Simon je izabrao Baltimore, jer je to bio teren koji je savršeno poznavao.
Tematski, autori su htjeli stvoriti realističnu viziju američkoga grada zasnovanu na svojim iskustvima. Pritom je najbitnije bilo portretirati istinske karaktere koji su svi nastali iz života pravih Baltimorčana. Stoga, osim profesionalnih glumaca, u seriji u manjim ili cameo ulogama sudjeluju neprofesionalni glumci i osobe iz javnog baltimorskog života.

Seriju iz mnogih drugih policijskih serija izdvaja i to što neke policajce ne vodi moto da štite i služe, već taština i uvjerenje da su pametniji od kriminalaca koje hvataju. Iako mnogi policajci pokazuju altruizam, mnogi su također i nesposobni, okrutni, vođeni sebičnim motivima ili onesposobljeni birokracijom i politikom. Kriminalce ne motivira uvijek profit ili želja da naude drugima. Mnogi su zarobljeni u svojoj egzistenciji i svi imaju svoje ljudske kvalitete. Ali unatoč svemu tome serija ne umanjuje užasne učinke njihovih zlodjela. Na taj način serija prikazuje stvarnost policijskog rada i kriminalne aktivnosti, s vrlo realističnim detaljima.

U središtu serije i radnje policijsko je korištenje nadzorne elektroničke opreme, pa odatle i naslov serije. Neki su naslov serije opisali kao metaforu gledateljeva iskustva. Prisluškivanje omogućuje policiji ulazak u tajni svijet, kao što i serija to omogućuje gledatelju. Glavni likovi prve sezone podijeljeni su na one koji su s ove strane zakona i na zločince i prekršitelje. Istražiteljsku ekipu predvodi detektiv Jimmy McNulty. Neposluh prema nadređenima i osobni problemi smetnja su njegovim istražiteljskim sposobnostima. Tu je i poručnik Cedric Daniels koji balansira između želje da stvori karijeru i da pošteno riješi slučaj. Kima Greggs je sposobna detektivka suočena s ljubomorom kolega. U radu joj pomaže doušnik, ovisnik Bubbles. Kao i Greggsova, u istražiteljsku ekipu su iz Odjela za narkotike stigli Thomas Herc Hauk i Ellis Carver. Zadnji u toj privremenoj ekipi su detektivi Lester Freamon i Roland Prez Pryzbylewski. Iako u početku nisu važni sudionici, njih su se dvojica kasnije pokazali kao dobri i pouzdani istražitelji.

Ekipu nadgledaju dvojica zapovjednika više zabrinuta za svoju karijeru nego za uspjeh podređenih. Bojnik William Rawls i zamjenik načelnika Ervin Burrell. Zamjenica tužitelja Rhonda Pearlman bila je veza između istražiteljske ekipe i suda, a bila je i u intimnoj vezi s McNuttyjem. S druge strane zakona je carstvo droge Avona Barksdalea. Bezobzirnom i okrutnom Barksdaleu pomaže poslovno nadareni Stringer Bell. Avonov nećak D'Angelo Barksdale upravlja dijelom stričeva teritorija. Vjerni Wee-Bay Brice odgovoran je za mnoga ubojstva po Avonovu nalogu. Tu su i ulični dileri Poot, Bodie i Wallace. Omar Little pljačka dilera i tako zarađuje za život i trn je u oku Barksdaleova klana.

Svaka se sezona serije usredotočuje na jednu temu. Tema prve je ilegalna trgovina drogom, pa se mnogo radnje odvija u polusvijetu ovisnika i dilera, začinjena živopisnim likovima s obje strane zakona kao i jednako živopisnim jezikom i žargonom tog polusvijeta. Redatelji serije su se već proslavili režiranjem epizoda drugih serija, od Odjela za ubojstva (Homicide), Na rubu zakona (Shield) do Obitelji Soprano: Clark Johnson, Tim Van Patten, Robert F. Colesberry i Joe Chapelle.

U glavnim ulogama pojavljuju se uglavnom nepoznati karakterni glumci, što su kritičari ocijenili kao posebnu kvalitetu serije, koja je time dobila na uvjerljivosti i prirodnosti. To su: Dominic West (Jimmy McNulty), Lance Reddick (Cedric Daniels), Sonia Sohn (Kima Greggs) , Andre Royo (Bubbles), Domenick Lombardozzo (Herc), Seth Gilliam (Ellis Carver) Clark Peters (Freamon), Jim True-Frost (Prez), John Doman (William Rawls), Frankie Faison (Burrell) Deirdre Lovejoy (Rhonda Pearlman), Wood Harris (Avon Barksdale), Idris Elba, Larry Gilliard, Hassan Johnson, Tray Chaney, J. D. Williams, Michael B. Jordan, Michael K. Williams.
  • Slično za pogledati
  • Komentari (38)
  • Planet Earth

    Planet Earth (2006)

    dokumentarni

    Filmska ekipa zaslužna za uspjeh dokumentarne serije Plavi planet ponovno je oduševila gledatelje svojim novim portretom našeg planeta. Već godinama BBC prikazuje Zemlju iz svih mogućih kuteva, no...
  • House of Cards

    House of Cards (2013)

    drama

    House of Cards britka je politička dramska serija koja nas vodi iza kulisa moći, ambicije, ljubavi, seksa, pohlepe i korupcije u modernom Washingtonu. Ovaj politički triler plod je suradnje za Oscara...
  • The Sopranos

    The Sopranos (1999)

    drama, kriminalistički

    Šefu mafije Tonyju Sopranu način života sve više dolazi na naplatu. Dok pokušava nadmudriti FBI, ali se i istodobno baviti svojim mafijaškim poslovima, njegov osobni život postaje sve složeniji. Iako...
  • The Shield

    The Shield (2002)

    drama, kriminalistički, triler

    Vic (Michael Chiklis) nastoji zaobići svoju prijevremenu mirovinu tako da se priključi Uredu za imigraciju kako bi sudjelovao u velikoj operaciji. Kao dio dogovora o imunitetu Vic prizna sve zločine...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • sweeney023
    eXtreme member
    03.02.2023. 00:56
    Gledajte The Wire!!! bitno je recimo prve dve epizode da nekako pregurate, a onda se serija uvlaci pod kozu.
  • yolix83
    Translator
    02.02.2023. 16:34
    [QUOTE=beogradski]Prekinuo sam. Iz danasnje perspektive izgleda demode, nesto nalik Njujorskim plavcima[/QUOTE]
    Nisam gledao Njujorške plavce ali predpostavljam da je klasična policijska serija. The Wire je mnogo više od toga. Širi se priča, ne ostaje samo na policajcima i dilerima, negu u jednoj sezoni ide na lučke radnike, jedna sezona se više fokusira na političare, tj. na izbore za gradonačelnika, jedna sezona se fokusira na novinarsku redakciju itd. Prikazan je Baltimore iz više uglova, serija je u suštini život jednog grada, svih njegovih slojeva društva. Korupcija koja se uvukla u sve pore, sistem truo zbog koga se ništa ne uspije uraditi. A i kad se uradi, bude uzalud.

    Ali prilično uobičajeno da ljudi batele seriju.  Definitvno je slow burner i treba vremena da ti uđe pod kožu. Imam par drugova koji su počeli pa odustali. Ne zauvjek ali gledaće kasnije kao.
  • beogradski
    eXtreme member
    01.02.2023. 23:19
    Prekinuo sam. Iz danasnje perspektive izgleda demode, nesto nalik Njujorskim plavcima

{{message}}

{{item.title}}