Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Film čije je snimanje zabranjeno u Srbiji

novosti

23.09.2018.

Film čije je snimanje zabranjeno u Srbiji

Velika afera trese srpsku filmsku scenu ovih dana. Naime, samo sedam dana pred početak snimanja, Filmski Centar Srbije, doneo je odluku da uskrati finansijska sredstva prvobitno namenjena snimanju filma "Mezimica", akcionom trileru koji je trebalo da režira Nemanja Ćipranić, glume Nikola Kojo, Miloš Biković i ruska glumica Aglaja Tarasova, dok je producent trebalo da bude Svetozar Cvetković, a scenarista Dimitrije Vojnov!

Razlog za iznenadno otkazivanja projekta, navodno, nađen je u "antisrpskim stavovima", kojim obiluje scenario (tek naknadno uviđenim), a koje su učinile da scenarista čak pristane i da unese prepravke u svoj originalni scenario, kako bi film, ipak, bio snimljen. Koliko zaista "antisrpstva", a koliko besmislene paranoje i ostalih zakulisanih radnji ima u celoj priči, verovatno najbolje možete da saznate čitajući originalni scenario, koji je, nakon svega, Dimitrije Vojnov podelio na društvenim mrežama.

Recimo samo da je u pitanju trebalo da bude akciona priča u čijem je središtu bivši agent Državne Bezbednosti, koji je, u međuvremenu, postao makro. Prilikom jednog svog "poduhvata" on kupuje lepu Ruskinju od trgovaca "belim robljem", ali se zaljubljuje u nju. Kada Ruskinja bude oteta, od strane trgovaca ljudskim organima, glavni junak kreće u akciju spasavanja... 

Kako Vojnov kaže, prvo je sporno bilo što je u scenariju trgovac ljudskim organima - Srbin, pa je on pristao čak i to da promeni, uz uslov u "novoj verziji" da bude potpisan pseudonimom... Međutim, ni ova, a ni sve ostale učinjene izmene nisu bile dovoljne da se ne digne bura i otkaže već zakazani početak snimanja filma...

Scenario filma "Mezimica" pročitajte ovde:

 

  • Komentari (46)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • mahoni
    Administrator
    10.10.2018. 23:30


                   LOLLOLLOL Na žalost, od ovakvih tema u ovakvom okruženju jedini beg je na lešće. LOLLOLLOL

                                 Samo da znate i tamo se plaća domovinski PDV. LOL

                                 Jednom sam rekao pa porekao, a sad po drugi i zadnji put.  

                                 Ne pišem više ovde. LOLLOLLOL 

  • Stole Haringa
    eXtreme member
    10.10.2018. 23:15

      Teret je snimljen i Dimbo ga je opisao u kratkim crtama. Njega podseća na legendarni Spilbergov Duel. Ono što mene zanima je koliko su umešani bezbednjaci i za čiji račun rade to što rade. Znam da je retoričko pitanje sad kad se zna za čiju je agenciju radio ili još uvek radi Jovica.

      Mezimica neće biti snimljena ni u kom obliku. Može lako da se desi da više nijedan Dimbov scenario ne dobije bilo kakvu pomoć od države. Za razliku od državnih ljubimaca njegovi filmovi se sami isplaćuju. To što pokušava da bude aktuelan je nešto sasvim drugo i to itekako smeta. Ne znam koji su mu motivi jer ima dovoljno godina da zna kako sve to kod nas funkciniše. Ne u filmskom svetu već u globalu, od MZ do najvišeg vrha vlasti. Pokazao je da ume da ide uz dlaku i da ne ume da ćuti a ja to cenim. Za kasnije će se tek videti.

      Napisah već, najbolje je da nemamo ministarstvo kulture. Kad toliko kopiraju sjedinjene države neka iskopiraju i to. Niko ne zna gde nestaju pare niti kome se i zašto daju. Da budem malo neoliberalan i u trendu, filmski centar je trošak, Rtivanova kao osvedočeni branilac državnih interesa je trošak, Dragojević i ostali državni ljubimci su trošak, RRA koje je iznad bilo kakve državnr uprave je trošak itd. Para za državne institucije nikad dosta a samo dva bubrega.

      Filmovi postoje da bi se gledali a ja bežim sa teme.

     
  • mahoni
    Administrator
    10.10.2018. 22:49


                 Svaka vama čast, ali ne pada mi na pamet da gledam film teret, a još manje neku novu bolidnu frikombinaciju koja se rađa iz nekakvog prerađenog scenarija. Autofašizam je nešto što sa sigurnošću možemo da kažemo da se pojavio ovde. Sva ta pomama za našim mesom samo je nastavak ostalih mongoloidnih zakona kojim smo izgubili sva ljudska prava koja su inače upisana u ustavu. Došao je trenutak da možemo slobodno da kažemo da smo samo sredstvo za naplatu i otimačinu. Stole, definitivno si u pravu što se tiče mogućeg scenarija, ali on ne valja, on oslikava istinu, a to nikada nije dobro. Njihovo prekrajanje naših prava jeste zločin, ali naše ćutanje je više od zločina. Mi trenutno i za ono malo naših prava koja još postoje smo dužni da plaćamo takse. Ne mogu sa sigurnošću da kažem ko je tačno veći zlikovac, ali znam definitivno ko su mentoli.

             Ostajem pri mišljenju da nam takvi filmovi više ne trebaju, a ako neko želi da ih snima neka traži producente i finansijere.

                  

;

{{message}}

{{item.title}}