Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Misterije Black Mirror: Bandersnatch

novosti

13.01.2019.

Misterije Black Mirror: Bandersnatch

Što vreme više prolazi od premijere Black Mirror: Bandersnatch, to su i veće kontroverze koje se vezuju za ovaj poduhvat. Na stranu pitanja o kvalitetu priče koju nam je donelo ovo nesvakidašnje, pa možemo reći i "pionirsko" interaktivno ostvarenje u svetu filma, ali postoje i sve češće se čuju i ozbiljne zamerke na to "kako su neke stvari urađene". Suočeni s brojnim pitanjima, čak ni autori "poduhvata" nisu više u stanju da se "izvlače"...

Tako je, čak, i reditelj David Slade nedavno priznao da se u filmu potkrala jedna krupna greška - naime, snimljen je deo do koga je nemoguće doći! 

Razlog zbog koga se ovo desilo treba tražiti u složenoj strukturi kadrova iz kojih je sastavljen "film". Gledaočevo interaktivno iskustvo i mogućnost menjanja tokova priče, jednostavno, uslovilo je da se u celoj toj "igrariri" mnoge stvari naknadno menjaju, pa i snimljene scene premeštaju iz jedne varijante filma u drugu. Tako se i desilo da postoji "čitav alternativni deo" koji niko neće ni moći da vidi, jer je, jednostavno - "tehnilčki nedostupan"!

Ipak, autori filma, među kojima je i scenarista Charile Brooker, kažu da su se pomirili s ovom "nepredviđenom alternativom" i da su to stvari koje se dešavaju čak i u svetu video-igrica (gde postoje slični izbori puteva kojim će takmičar da ide). Jednostavno, "alternativni svetovi" pružaju tako mnogo mogućnosti za putovanje kroz njih, pa je normalno da nam se tu i tamo i desi poneka greška prilikom osmišljavanja tih putovanja.

Šta vi mislite o svemu ovome? Gde je budućnost filma - u klasičnom načinu snimanja ili u varijanti koja nam je predstavljena s Black Mirror: Bandersnatch?

A, da stvar bude još gora, Netflix-u preti i sudska tužba vredna 25 miliona dolara, u kojoj vlasnici biblioteke "Choose Your Own Adventure" - kompanija Chooseco LLC - traže obeštećenje zbog "krađe ideje". Oni su tokom 1980-tih i 1990-tih izdavali veoma popularnu seriju knjiga, u kojima su čitaoci mogli da sami izaberu tok radnje koji će dalje pratiti. Prema tužitelju, s 20th Century Fox je svojevremeno potpisan ugovor o mogućnosti snimanja filma po njihovoj knjizi, ali ne i sa Netflixom, koji je pokušao da dobije dozvolu 2016. godine! A, da sve nije bez osnova govori čak i scena iz filma u kojoj jedan od glavnih likova objašnjava svom ocu da je njegova video-igra “Bandersnatch" zasnovana na knjizi - “Choose Your Own Adventure”! 

  • Komentari

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

    ;

    {{message}}

    {{item.title}}