Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Danci izabrali kandidata za "Oskara"

novosti

24.09.2019.

Danci izabrali kandidata za "Oskara"

I Danska je izabrala svog kandidata koji će se takmičiti na dodeli "Oskara" za najbolji film van engleskog govornog područja. 

Izabrani Dronningen jeste drama u čijem je središtu Anne, koja je uspešna pravnica i radi u firmi koja se bavi dečjim i mladalačkim slučajevima. Ona je u srećnom braku sa Peterom, s kojim ima bliznakinje. Ali, porodica se nalazi pred velikim iskušenjem kada se Gustav, Peterov sin iz prethodne veze, uslei kod njih. I dok Peter pokušava da uspostavi pokidane veze sa sinom, Anne, zahvaljujući svom iskustvu, uspeva da dopre do Gustava. Njihova veze čak i eskalira, a kada Anne zavede Gustava, dovede u opasnost ne samo svoju karijeru, već i porodicu. Zbog toga je prinuđena da donese odluke s fatalnim posledicama...

Ovaj film kao rediteljka potpisuje May el-Toukhy, a premijeru je imao na ovogodišnjem Sundance filmskom festivalu, gde je i dobio nagradu žirija. Pored toga, film je proglašen i za najbolje nordijsko ostvarenje na festivalu u Geteborgu, dobio još nekoliko vrednih nagrada, a u Danskoj je bio i veliki komercijalni uspeh.

Do sada su danski filmovi tri puta dobijali "Oskare" za najbolje filmove van engleskog govornog područja, i to: Babettes gæstebud (1987. godine), Pelle erobreren (1988. godine) i Hævnen (2010. godine).

 

 

  • Komentari

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

    ;

    {{message}}

    {{item.title}}