Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Kinezi kandiduju animirani fantasy za "Oskara"

novosti

08.10.2019.

Kinezi kandiduju animirani fantasy za "Oskara"

Kineski animirani fantasy Ne Zha zhi mo tong jiang shi biće kandidat te zemlje na predstojećoj dodeli "Oskara" za najbolji film van engleskog govornog područja.

Film je zasnovan na liku iz kineske mitologije, koji se pojavljuje u nekim od najboljih dela kineske klasične literature. Nezha je dečak-bog, koji se nađe na udaru svojih saplemenika zbog toga što proročanstvo kaže da će doneti propast svetu. Zbog toga je prinuđen da bira između sila dobra i zla, ali će uspeti da se odupre iskušenjima sudbine i postane heroj za sva vremena.

Ova avantura zaradila je čak 694 miliona dolara od prikazivanja u Kini, postajući tako drugi najisplativiji kineski film ssvih vremena.

 Reditelj ovog filma je Yu Yang, poznat i po nadimku Jiaozi (u slobodnom prevodu "knedlica"). Ovaj 38-godišnji reditelj postao je velika inspiracija u Kini, pre svega zbog svoje životne priče, jer je svojevremeno napustio učenje za farmaceuta da bi ostvario svoj dugogodišnji san i bavio se animacijom. Tri i po godine živeo je u majčinom domu, samoobrazujući se na tom polju, da bi konačno, 2009. godine, snimio svoj prvenac - kratki film "See Through". Taj projekat doneo mu je specijalnu nagradu žirija na Berlinskom festivalu, što je vodilo da se pekinški studio Beijing Enlight zainteresuje za njegov rad, usled čega je i nastao Ne Zha zhi mo tong jiang shi.

  • Komentari

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

    ;

    {{message}}

    {{item.title}}