Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Simone Veil najgledanija u Francuskoj

novosti

18.10.2022.

Simone Veil najgledanija u Francuskoj

Film Simone, le voyage du siècle najgledaniji je u Francuskoj prethodne nedelje, s zarađenih 2,6 miliona dolara u premijernoj nedelji prikazivanja.

Ovo biografsko ostvarenje prikazuje životnu priču Simone Veil kroz ključne događaje dvadesetog veka. Njeno detinjstvo, njene političke bitke, njene tragedije, pružajući intiman i epski portret izuzetne žene koja je u velikoj meri izazvala i transformisala svoje doba braneći humanističku poruku koja je i danas veoma aktuelna.

Simone Weil bila je francuska advokatica i političarka koja je obavljala funkciju ministra zdravstva (pod D’Estenom), bila predsednik Evropskog parlamenta i član Ustavnog saveta Francuske. Preživela je i koncentracioni logor Aušvic-Birkenau, gde je izgubila deo svoje porodice tokom Holokausta. Postala je član Francuska akademije novembra 2008. godine. Ostala je zapamćena kao pobednica u debati o legalizaciji, odnosno ozvaničavanju prava žena na abortus u Francuskoj, 17.01.1975. godine. Preminula 30. juna 2017. godine u Parizu, dve nedelje pre svog 90. rođendana.

  • Komentari (1)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • JoxerTM
    eXtreme member
    18.10.2022. 11:43
    "Ovo biografsko ostvarenje" - tu sam prestao čitati. Sljedeći!
;

{{message}}

{{item.title}}