Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
U Sidneju nagrađena politička krimi-drama

novosti

16.06.2024.

U Sidneju nagrađena politička krimi-drama

Nakon pobeda u Rimu i Hamburgu, iransko-francuska "krimi-drama" Ashil proglašenaje i za najbolje ostvarenje po glasovima publike na ovogodišnjem Sydney Film Festival (05.06. - 16.06.).

Pod nadimkom Ahil, Farid (Mirsaeed Molavian), bivši režiser, sada radi noćima kao bolničar u glavnom gradu Irana. Slomljen jedinim političkim sistemom koji je njegova generacija ikada poznavala, izjedaju ga ljutnja i tuga. Jedne noći, nakon razarajućeg otkrića koleginice o gubitku sina i dodatnoj patnji od 26 dana pre nego što su vlasti dozvolile da se uzme njegovo telo, Ahilejeva apatija počinje da se ruši. U međuvremenu, uprava se obračunava s njegovim nedostatkom poštovanja pravila, što ga dovodi do ograničenog psihijatrijskog odjela bolnice. Tamo susreće uspavanu pacijenticu, vezanu lisicama za njen krevet: Hedieh (Behdokht Valian), političku zatvorenicu koja je godinama bila institucionalovana. Sada će, uz pomoć Ahila, ponovo iskusiti slobodu - koja se, kao što znaju oni koji su bez nje živeli, vraća po cenu. Jedina opcija za dvojac jeste da pobegnu...

Reditelj i scenarista ovog ostvarenja jeste Farhad Delaram, kome je to dugometražni prvenac, dok je ranije nagrađivan za svoje kratke filmove.

  • Komentari

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

    ;

    {{message}}

    {{item.title}}