Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

Strange Darling - Konačno nešto!

Još od vremena Reservoir Dogs i Tarantina čini mi se da koncepcijski i fenomenološki nije bilo nečeg sličnog Strange Darling (film su ovdašnji distributeri nemaštovito preveli kao "Smrtonosni susret"). 

Snimljen "staromodnom" tehnikom na traci od 35 mm, triler sastavljen od šest poglavlja, razbacanih kao u već pomenutom Tarantinovom klasiku, uzbudljiv i nepredvidljiv kao da koketira s najznačajnijim ostvarenjima žanra, zavodljiv i provokativan, a opet nekako "nostalgično nežan". I, nema tu mnogo diskusije, ovo je jedno od najprijemčivijih filmskih "izdignuća" poslednjih godina, pokazatelj kako se uz ograničena novčana sredstva može da snimi zaista zapaženo delo, koje se ni u nadolazećim vremenima neće stideti svoje neprolaznosti.

Dakle, imamo serijskog ubicu. Priča počinje poglavljem četiri, u kojoj, pa, nazovimo je zanosna krvava plavuša beži od neumoljivog čoveka u kamionetu koji je proganja. Sve praćeno muzičkom podlogom u kojoj slušamo "Love Hurts" - vanvremenski hit kultne rok-grupe "Nazareth". Onda se priča grana i mi se obavezujemo da ništa više nećemo reći da ne bi pokvarili konačan utisak. Uz, možda, mali dodatak da glavni zaplet zapravo počinje kada taj isti "divlji" momak pokupi svojim kamionom devojku željnu noćnog provoda i odvede je u motel nadajući se posebnom erotskom doživljaju. Ovo jeste film zbog kojeg ovom recenzentu morate da verujete na reč - "Bravo"! A, "Ljubav boli"...

I to je možda i glavni deo bravuroze - film u kome se "nadgornjavaju" gotovo samo dva lika (uz tek nekoliko "sporednih likova"), a atmosfera odiše napetošću i neizvesnošću koja "tvistom" zakorači u nezaborav. I, nijednog trenutka Strange Darling ne postane sam sebi "vuk", uprkos toj gotovo "svedenoj" scenarističkoj postavci, jer reditelj i scenarista JT Mollner toliko uverljivo vlada materijom i materijalom, da se čini kao da prisustvujemo masterklasu iz esencije stvaranja (a prethodni i svoj jedini dugometražni film do sada snimio je još 2016 - bio je to vestern Outlaws and Angels). 

Posebno pohvala i svim glumcima, a "najposebnija" glavnoj protagonistkinja po imenu Willa Fitzgerald (pa čak iako u ovom "erotskom trileru", kako su ga najavili, ona ne pokazuje ni svoje gole grudi). I duboka naklonost, jer čak i one "najmanje uloge" ostvaljaju utisak najpažljivije odigranih, kao da su svi bili svesni otpočetka da učestvuju u projektu koji se može podičiti i time da predstavlja neku vrstu renesanse žanra. A, zapravo, ostaćete zbunjeni onim što vidite, još od uvodne napomene u kojoj piše da je film zasnovan na istinitim događajima i kasnije ćete poželeti da se u "internetskoj dokumentaciji" zaista uverite da li je uopšte moguće da je jedan takav serijski ubica zaista postojao (posebna kletva onim sajtovima koji su prepričali ceo sadržaj filma, otkrivajući tako ono što nikako ne bi smelo. Zaiiistaaa...).

No dosta priče, ko nije gledao - zna šta treba da uradi...

 

 

  • Komentari (6)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • beogradski
    eXtreme member
    02.10.2024. 14:24
    Iskreno. Dacu shansu ovom filmu shto ne znachi da cu ga odgledati nego cu ga mozdha chak i prekinuti jer ima tu podosta nekih faktora sa kojima i nisam bash optimista za ovaj film. Ka recimo Kyle Galner as The Demon ? Hmm...Zatim, pishe da ima tu primesa Quentin Tarantina a nije bash da sam lud za njegovim projektima da budem iskren. Mozdha eventulno Reservoir Dogs i mozhda ali mozdh Pulp Fiction ali i to vec spada u nekakvo ekperimentisanje sa sedmom umetnoscu. Da se razumemo, nisam prost chovek shto se tiche umetnosti nego jednostavno nisam ja nizakakvo eksperimentisanje. volim drame i ako je drama neka bude drama, to je 100% realnoo. Gledam trilere, naravno, zna se kakvi su zapleti da ne nabrajam sad, ovaj progoni ovu i tako to, nije to klishe ali je tako ) Ali..Pojavila se ta garnitura rezhisera koja je pochela to takozvan eksperimentisanje zhanrovima i igranjem sa filmom shto bash i ne volim. Recimo, postoji ta grupa rezhisera koja je bash poznata sa nekakvim svojim prepoznatljivim stilom a da njihove projekte zaista ne mogu da podnesem, npr. Wim Wenders, David Cronenberg, David Lynch i sl. Mogu odgledati Quentin-a ali da li je on uneo neshto u svetu filma shto spada u eksperminentisanje, jeste, a da li mi se to svidja...To je neshto drugo. I iskreno, ne volim filozofiranja a neki tkz umetnici bi rekli ''jao on nije shvatio shta sam hteo da kazhem'', ma neka me manu toga ) Na zhalost davno su proshla vremena onih dobrih filmova preema istinitim prichama (drame) ili trileri sa svojim obrtima. ''Danas'' je to poprilicno drugachije. Neko se igra sa filmom kao pomenuti ''umetnici'' ili se snimaju filmovi koji imaju''milion'' delova kao Fast & Furious ili Mission Impossible. Da se rzumemo, ja to sam gledao, gledam i gledacu ali...
  • sasa-stipisic
    Active member
    21.09.2024. 10:15
    Negiram, razlog je drugi, ali ne mogu ga spomenuti. Nema nikakvih životinja, osim one nama najbliže i najdivnije - čovjeka.
  • JoxerTM
    eXtreme member
    21.09.2024. 01:23
    Misliš zato što je erotski triler?
    Velim, ako u toj erotici nema domaćih životinja ili malo manje domaćih, nisi u krivu.  Evil Smile
    Samo da nadodam da još nisam pogledao Del Torov erotski horor s ribom, pa nisam siguran koliko bi mi se to svidjelo.
;

{{message}}

{{item.title}}