5 Fingers

Film

drama, triler, film noir (1952)

5 Fingers

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
-
7,8100%
5 Fingers

Godina:

1952

Žanr:

drama, triler, film noir

Trajanje:

108 min

Režija:

Joseph L. Mankiewicz

Scenario:

Joseph L. Mankiewicz
, L.C. Moyzisch
, Michael Wilson


Glavne uloge:


James Mason
  >  Ulysses Diello
Ben Astar
  >  Siebert (as A. Ben Astar)
Herbert Berghof
  >  Col. von Richter
Danielle Darrieux
  >  Countess Anna Staviska
Walter Hampden
  >  Sir Frederic Taylor
Oskar Karlweis
  >  L. C. Moyzisch
Roger Plowden
  >  Keith Macfadden
Michael Rennie
  >  Colin Travers
John Wengraf
  >  Count Franz Von Papen

Opis:


Špijunski triler o dvostrukom agentu u neutralnoj Turskoj tijekom Drugog svjetskog rata.

London, 1950. U Donjem domu britanskog Parlamenta upravo traje rasprava o knjizi Pet prtiju: Istinita priča o Operaciji Cicero koju je napisao bivši vojni ataše u veleposlanstvu Trećeg Reicha u Turskoj, a koja otkriva šokantnu istinu o špijuniranju unutar britanskog veleposlanstva u to vrijeme" Ankara, 1944. Među poljskim izbjeglicima u zemlji nalazi se i grofica Anna Staviska (Danielle Darrieux) koja jedva sastavlja kraj s krajem. Stoga joj godi kada joj se počne udvarati uglađeni Ulysses Diello (James Mason), namještenik britanskog veleposlanstva koji dođe na ideju kako u što kraćem vremenu zaraditi mnogo novca. Naime, neopterećen politikom, Diello odluči prodavati strogo čuvane vojne tajne nacistima među kojima su i planovi o skorom napadu na Normandiju"


Snimljen prema istinitim događajima opisanim u knjizi Pet prtiju: Istinita priča o Operaciji Cicero autora L.C. Moyzischa, bivšeg vojnog atašea u njemačkom veleposlanstvu u Ankari tijekom Drugog svjetskog rata, špijunski je triler 5 Fingers iz 1952. nastao u najpolodnijoj fazi stvaralaštva američkog sineasta Josepha L. Mankiewicza. Riječ je o napetoj priči o dvostrukom agentu zvanom Cicero koji je - zaposlen u britanskom veleposlanstvu u Turskoj krao obavještajne podatke i prodavao ih nacistima pri čemu je osobito zanimljivo da se dio materijala odnosio na anglo-američku invaziju na Normandiju u lipnju 1944. U Mankiewiczovoj interpretaciji događaja spomenuti je špijun zaživio kao romantični antijunak koji posve rasterećen političko-ideološkim odrednicama prodaje važne informacije onom tko ponudi više. Romantični element u fabuli dodatno je naglašen Cicerovom vezom s poljskom groficom, pa se Mankiewiczev film prati kao svojevrsni antibond realiziran deset godina prije početka snimanja prave bondijane 1962. Središnji lik tumači izvrsni James Mason u zasigurno jednoj od ponajboljih uloga u karijeri ostvarenoj samo godinu dana nakon nastupa u još jednom ratnom filmu Pustinjska lisica: Priča o Rommelu. Partnerica mu je pak francuska glumica Danielle Darrieux (Osam žena), dok je scenarist filma oskarovac Michael Wilson (Mjesto pod suncem) kojem je to bio posljednji projekt prije kratkotrajnog progona u vrijeme McCarthyjevog lova na vještice. Sjajnu je glazbu skladao Bernard Herrmann, film je zavrijedio dvije nominacije za Oscara (najbolja režija i najbolji scenarij), a Wilsonov je tekst, prepun žaoka na vladin establišment, zasluženo osvojio Zlatni globus.




Based on a true story, 5 Fingers stars James Mason as a man known to his superiors only as Cicero. Ostensibly the valet of the British ambassador to Ankara during World War II, Cicero is actually a Nazi agent. He holds no particular political viewpoint: the Nazis offered the best price, so for the time being he is loyal to them. Falling in love with the beautiful Danielle Darrieux, Cicero uses her home as a contact point to meet his German associates. At great personal risk, Cicero secures secret British war files and smuggles them to the Germans; they find the information in the files too far-fetched to be taken seriously.and thus are caught unawares on the morning of the D-Day invasion. An ironic coda finds Cicero, setting himself up in luxury in Rio de Janeiro, double-crossed by both Darrieux and the Germans. What else can he do but laugh uproariously? 5 Fingers, based on the memoirs of the real-life "Cicero" L. C. Moyzisch, was adapted into a 1959 TV series, wherein the antihero w
  • Slično za pogledati
  • Komentari (1)
  • A Letter to Three Wives

    A Letter to Three Wives (1949)

    drama, ljubavni

    Radnja filma počiva na priči iz ženskog magazina o neudatoj, fatalnoj ženi koja preotme supruga jednoj od svoje tri najbolje prijateljice, a da nikome iz te skupine zapravo nije jasno sa čijim je...
  • Phantom Lady

    Phantom Lady (1944)

    drama, kriminalistički, misterija, film noir

    Skot Henderson je uspešan građevinski inženjer u neuspelom braku, vraća se kući i zatiče policajce i svoju ženu zadavljenu jednom od njegovih kravata. Iako nedužan, osuđen je na smrtnu kaznu do koje...
  • The Night My Number Came Up

    The Night My Number Came Up (1955)

    misterija, triler

    General-pukovnik pozvan je na večeru na kojoj se jedan od gostiju prisjeti sna o padu zrakoplova. Na letu sljedećeg dana događaji iz sna počnu se ostvarivati.
  • Escape

    Escape (1948)

    triler, film noir

    A convict sentenced to three years for killing a detective escapes from a prison and goes on the run aided by a local girl.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • BELI
    Uploader
    16.06.2010. 01:51



    5 FINGERS



    [TUBE]ePcjnC3s3ms[/TUBE]


    [TUBE]44eOtah7Eig[/TUBE]




    Film iz 1952 godine, u režiji Josepha L. Mankiewicza.

    IMDB ocena 7,8/10 


    Plot:

    Film je baziran na istinitoj priči. Događaji koje film opisuje su se desili u Ankari, gde je i sniman film.

    U neutralnoj Turskoj, za vreme drugog svetskog rata ambiciozni i spretan sobar britanskog ambasadora umoran od služenja sprema plan kako da postane bogati džentlmen poput njegovih poslodavaca. Njegov poslodavac, britanski ambasador poseduje dosta tajnih dokumenata, između ostalog i dokumente o operaciji "Overlord" odnosno "Dan D" (iskrcavanje u Normandiju).

    Sobar fotografiše dokumenta i uz pomoć izbeglice, poljske grofice Anne Staviske, prodaje dokumenta nacistima. Kada skupi određenu svotu novca, povući će se u Južnu Ameriku gde će ostatak života provesti kao bogataš sa groficom kao svojom suprugom.... međutim.

    Upravo kada je planirao da se povuče, dešava se nešto neplanirano. Nešto zbog čega će još jednom morati da stavi život na kocku i otvoreno beži pred tajnim agentima.


    Ovo je istinita priča o najplaćenijem špijunu ikada.

    I sam Ciceron (kodno ime koje su mu dali nemci, a po kome su događaji postali poznati kao Operacija Ciceron / Operation Cicero) je u zatvoru nakon što je izašla knjiga sa sećanjima nemačkog diplomate L. C. Moysicha (Mojzič) napisao svoju priču o događajima. Film je delimično snimljen na osnovu knjige pomenutog Mojziča.


    CAST:  
    James Mason..........Ulysses Diello (Code Name: Cicero) 

    Danielle Darrieux................Countess Anna Staviska  

    Michael Rennie...........................George Travers  

    Walter Hampden.............................Sir Frederic  

    Oskar Karlweis...........................L. C. Moyzisch  

    Herbert Berghof........................Col. von Richter     

    Ben Astar.....................Siebert (as A. Ben Astar)  

    John Wengraf............................Count Von Papen

    Roger Plowden.................................Macfadden  


    IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0044314/  


    Par zanimljivosti:

    Vrlo je teško naći ovaj film u uncut verziji. Ja nisam došao do uncut verzije (prema podacima sa imdb-a film traje 108 minuta.

    Najduža verzija do koje se relativno lako može doći traje 103 min 33 sec

    dok je najčešće zastupljena verzija koja traje 102 min 51 sec.


    U čemu je razlika između ove dve verzije, ako se neko pita?
    Sve će vam biti jasno kada pogledate kojeg dijaloga nema u skraćenoj verziji:


    44
    00:04:42,678 --> 00:04:46,120
    Ko je to prisvojio?
    - Feldmaršal Gering, verujem.

    _______________________________

    45
    00:04:46,823 --> 00:04:48,504
    Najzad...

    46
    00:04:49,089 --> 00:04:54,749
    Mnogi naši nemaèki prijatelji su pre
    rata dolazili u lov na divlje svinje.

    47
    00:04:55,085 --> 00:04:59,721
    Nisam zvala Geringa. Ne bih
    podnela da ubije divlju svinju.

    48
    00:04:59,956 --> 00:05:02,871
    To bi bilo kao da brat
    ide protiv brata.

    __________________________________
    49
    00:05:05,325 --> 00:05:09,163
    Prijatno, madam.
    Uživao sam, kao i uvek.

    Četiri izdvojena reda nedostaju u skraćenoj verziji....kao i uvek, politika meša svoje prste tamo gde im nije mesto braneći čast i ime Geringa. 


    Prevodi za film:


    http://titlovi.com/titlovi/5-fingers-aka-five-fingers-102368/


    i drugi prevod za verziju od 103 min 33 sec


    http://titlovi.com/titlovi/5-fingers-aka-five-fingers-102676/


    Molim moderatora da prebaci ovaj topic u odgovarajuci deo foruma jer mi forum ne dopusta da otvorim novu temu u podforumu TITLOVI.COM VAM PREDSTAVLJAJU.


    Uživajte u filmu.


    BELI2010-06-17 01:20:38

{{message}}

{{item.title}}