A tanúPogledaj trailer!

Film

drama, komedija (1969)

A tanú

Ocjena korisnika
-
8,8
A tanú

Godina:

1969

Žanr:

drama, komedija

Trajanje:

105 min

Režija:

Péter Bacsó

Scenario:

Péter Bacsó
, János Ujhelyi


Glavne uloge:


Károly Bicskey
  >  Gulyás Elemér
Béla Both
  >  Bástya elvtárs
Mária Dudás
  >  Gépírónõ
Tibor Fehér
  >  Börtönõr
Zoltán Fábri
  >  Dániel Zoltán
György Györffy
  >  Börtönigazgató
József Horváth
  >  Vasutas
József Iványi
  >  Rendõr
Ferenc Kállai
  >  Pelikán József, gátõr
György Kézdy
  >  Virág testõre
Lili Monori
  >  Gizi
Róbert Rátonyi
  >  Operettszínész
Lajos Öze
  >  Virág Árpád (as Õze Lajos)
Pál Bánó
  >  Bíró

Opis:


Péter Bacsó bio je zabranjen za javnost preko decenije zbog svog otvorenog kriticizma komunističkog režima koji je zavladao nakon Drugog svjetskog rata. Film je postao kultna satira o komunizmu, ne samo u Mađarskoj, vec i diljem svijeta. Glavni lik u filmu je običan građanin, čuvar nasipa József Pelikán. Jednog dana on olučuje da prekrši pravilo države o zabrani klanja svinja, te u svome podrumu zakolje jednu. Sticajem još nekih okolnosti, on završava u zatvoru,...

Obradio/la:

ELLA090280
  • Slično za pogledati
  • Komentari (4)
  • Indul a bakterház

    Indul a bakterház (1980)

    komedija

    Story of a mischievous outspoken kid in a small Hungarian town.
  • A Pogány Madonna

    A Pogány Madonna (1981)

    kriminalistički, komedija

    During a heist to steal a golden statue from a museum, one of the robbers is injured and captured. A detective interrogates the thief to identify the gang and recover the statue.
  • Megáll az idö

    Megáll az idö (1982)

    drama

    1956. sovjetski tenkovi ulaze u Budimpeštu. Sedam godina kasnije, pratimo živote dva dečaka čiji otac je morao da napusti zemlju jer je bio politički progonjen. Njih dvojica odrastaju, upoznaju...
  • Isten hozta örnagy úr

    Isten hozta örnagy úr (1969)

    drama, komedija

    The Tót family resides in Northern Hungary. The couple has a daughter and a son, the latter a member of the armed forces. When his weary major is ordered to take a vacation, the son talks him into a...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Stole Haringa
    eXtreme member
    15.05.2020. 02:03

    [QUOTE=Stole Haringa]






      Odgledah po ko zna koji put ovo zaboravljeno remek delo P.Bača. Da ne beše mog strica verovatno nikad ne bih čuo za njega niti bih ga premijerno gledao na tv-u. Odmah potom sam pročitao istoimenu knjigu koju još uvek ljubomorno čuvam. Knjiga je strikanova i nemam nameru da mu je vratim.

      Krunski svedok je svoju premijeru imao na Festu i to je bio prva projekcija van Mađarske. Glavni krivac za to je bio pokojni Nebojša Đukelić koji je uspeo da pored filma dovede i autora na Fest. Strikan koji je u mladosti drugovao sa Nebojšom, je ubrzo posle premijere, slučajno na ulici, upoznao i autora koji je sa Nebojšom razgledao Beograd. Bačo je bio simpatičan čova u tesnim novim farmerkama i patikama. Ostavio je poput svog prvenca dobar utisak. Ova neobična i čudesna satira koju neopravdano vezuju za staljinizam, imala je isto tako čudnu sudbinu. Film je finansirala socijalistička mađarska koja nije oskudevala sa cenzorima i onim drugim čikama u kožnim mantilima. Bačo je morao da otvori četvore oči iako je film smešten u Rakošijevu eru. Dotični je bio mali ali efikasni Staljinov epigon koji je upražnjavao njegove metode. I to je pored zabrane filma bez zabrane jedina kopča sa staljinizmom. Svedok nije zvanično zabanjen i davao se desetak godina u malom bioskopu koji je bio u samom centru Budimpešte. Nije bio reklamiran i nije bio poznat običnim ljudima. To zadovoljstvo su imale čike koje su presvukle kožne kapute, čike koje nisu propustile nijednu projekciju niti notiranje slučajnog gledaoca. Mislim da je posle Festa film imao svoju premijeru u Kanu posle koje je ponovo "otkriven" u Mađarskoj.

      Krunski svedok je film koji sa pravom ima kultni status. Glavni junak filma je dežmekasti, prostodušni čuvar nasipa koga je ostavila žena. Jožef Pelikan se kao samohrani otac snalazi kako zna i ume i možda bi zbog nezakonitog posedovanja svinje zaglavio robiju da ne beše starog prijatelja koji nije naučio da peca. Prijatelj je bio bivši ilegalac i aktuelni ministar kome je po drugi put bio potreban smeštaj. Grešni Pelikan bi i to zaboravio kao što je zaboravio kako se dobro držao dok su ga njilaši tukli u kući u kojoj je sakrio druga ministra. Ubrzo posle toga, zahvaljujuži partijskim poltronima i apartčicima, počinje njegova Odiseja u kojoj je od čuvara nasipa postao direktor bazena,  instituta za proizvodnju mađarske narandže, Luna parka sa nezaboravnim Tunelom socijalističke strave. Njegovi uzleti na namešteme mu funkcije menjane su padom u mardelj u kom mu društvo pravi čova koji ga je tukao i mučio. Paralelno sa procesom izgradnje Pelikanove karijere teče proces pripreme za krunskog svedoka u montiranom političkom procesu.

      I tako, dok su se nizale scene za scenom, gorki osmeh nije nijednog trenutka napustio moje lice. Bačo je snimio filmčinu za pamenje, filmčinu koja zahvaljujući svojim citatima i dalje živi kod gledaoca i kod Mađara koji možda nisu ni videli film.

      Od mene preporuka.

     
    [/QUOTE]

      Preneto iz Dnevnika gledanja filmova.
  • aleksayu
    eXtreme member
    09.08.2017. 16:45


         Film je pravo remek delo!

        Snimljen je davne 1969, a tek je javno prikazan pocetkom 80-tih! Bio je dugo drzan u bunkeru, zbog cenzure tadasnjeg komunistickog rezima u Madjarskoj. U vreme kada je sniman, trebalo je imati hrabrosti za ovako nesto, jer je moglo lako da se ode na robiju.
     Ocena cista 10.10

     Gacin prevod, kao i uvek za 10.
     Sta bi mi bez Gace
  • srkis
    Senior translator
    08.09.2011. 09:42
    Teško je rečima dočarati genijalnost ovog filma!

{{message}}

{{item.title}}