Ahlat AgaciPogledaj trailer!

Film

drama (2018)

Ahlat Agaci

Ocjena korisnika
Odlično!
8,0
Ahlat Agaci

Naslov:

Drvo divlje kruške

Godina:

2018

Žanr:

drama

Trajanje:

188 min

Režija:

Nuri Bilge Ceylan

Scenario:

Nuri Bilge Ceylan
, Ebru Ceylan
, Akin Aksu


Glavne uloge:


Ercüment Balakoglu
  >  Grandfather Ramazan
Özay Fecht
  >  Grandmother Hayriye
Bennu Yildirimlar
  >  Asuman Karasu
Anil Durgun
  >  Sefer
Abdurrahman Tutar
  >  Seydi
Ahmet Rifat Sungar
  >  Ali Riza
Öner Erkan
  >  Imam Nazmi
Serkan Keskin
  >  Suleyman
Kubilay Tunçer
  >  Ilhami
Murat Cemcir
  >  Idris Karasu
Tamer Levent
  >  Grandfather Recep
Sencar Sagdic
  >  Nevzat
Kadir Çermik
  >  Mayor Adnan
Hazar Ergüçlü
  >  Hatice
Asena Keskinci
  >  Yasemin Karasu
Dogu Demirkol
  >  Sinan Karasu
Akin Aksu
  >  Imam Veysel

Opis:


Nekima je selo utočište gdje se sve nade s vremenom stope sa samoćom; mjesto bez granica na kojem se nade i snovi miješaju s očajem, poput paralelnih sudbina očeva i sinova. Sinan obožava književnost i oduvijek je želio biti pisac. Vrativši se u rodno selo, daje sve od sebe kako bi skupio novac za objavljivanje knjige. Njegov je otac, međutim, zapao u dugove.
  • Slično za pogledati
  • Komentari (4)
  • Manbiki kazoku

    Manbiki kazoku (2018)

    drama, kriminalistički, triler

    Radnja filma „Obiteljske veze“, dobitnika Zlatne palme na ovogodišnjem festivalu u Cannesu, odvija se negdje u Tokiju gdje Osamu Shibata i njegova supruga Nobuyo žive u siromaštvu. Premda Osamu tu i...
  • Bir Zamanlar Anadolu'da

    Bir Zamanlar Anadolu'da (2011)

    drama, kriminalistički, triler

    Radnja se zbiva u ruralnom dijelu Turske, u okolici anatolskog grada Keskina. Skupina ljudi, među kojima su lokalni tužilac, policajac i liječnik, predvodi potragu za žrtvom ubojstva... Među...
  • Kis Uykusu

    Kis Uykusu (2014)

    drama

    Dolazak zime i odlazak gostiju izazvat će velike promjene u jednom planinskom hotelu u Kapadokiji, regiji u središnjoj Anadoliji u Turskoj. Hotel vodi sredovječni bivši glumac Aydin, njegova mlada...
  • Uzak

    Uzak (2002)

    drama

    Nakon što ga napusti supruga, sredovječnom fotografu Mahmutu u posjet dolazi nezaposleni rođak Jusuf u potrazi za poslom. Njegova prisutnost u stanu uskoro počinje smetati Mahmutu koji je nagrizan...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • maca_ns
    member
    22.12.2019. 11:06
    Преводиоцу хвала на труду: филм је сјајан!
  • 2b0rn0t0b
    eXtreme member
    06.02.2019. 14:46

    Par meseci pošto sam ga nabavio, na red je došao i ovaj film. Oklevao sam sa gledanjem jer me engleski prevod nije zadovoljavao. Tj, poznajući Nuri Blige Ceylanov režiserski i scenaristički rad znao sam da je film prepun dijaloga, pa nisam hteo da se naprežem sa engleskim. 

    Isplatilo se jer je prevod na srpski odličan. Ali, stvarno odličan. 

    Svaka čast prevodiocu crni60 ✨, tako se to radi! Prirodan prevod, potpuno u duhu jezika, prosto se ne oseti da dijalozi nisu na našem jeziku.

    Prethodni komentator Vitin je dao odličan siže filma, sasvim dovoljan za one koji žele da ga pogledaju. 

    Film mi se dopao, mada znam da će i ono malo ljudi koji ga budu gledali imati redovne zamerke kao i na sve druge Ceylanove filmove. 

    Osvrti gledalaca na njega biće uglavnom zamerke na dužinu trajanja (preko tri sata), kao i neprestanog "dijalogiziranja" junaka. To sa dijalozima mi je i jedina ozbiljnija zamerka na film - dijalozi koji povremeno, pogotovo u slučaju dva razgovora - onog sa književnikom, a zatim i razgovora sa dvojicom imama, zaista pre liče na dijaloge filozofski suprotstavljenih stavova, nego na razgovor "živih" ljudi. Ništa čudno, česta zamka u koju upadaju ambiciozni seneasti koji pokušavaju da daju nešto više od obične priče. 

    Sinan Karasu je mladić koji se u svoj rodni grad vraća sa netom okončanih studija i očekuju ga još samo završni ispiti od čijeg će uspeha zavisiti i njegova profesionalna sudbina. Naime, kao i njegov otac, sa kojim ima komplikovan odnos, i Sinan je završio učiteljski fakultet, ali nije siguran da li želi da se bavi prosvetom. Tokom studija je napisao knjigu koja se tiče njegovog viđenja kulture života rodnog kraja. Ambiciozan, sklon razmišljanjima i pomalo nadobudan, on pukušava da nađe izdavača i objavi knjigu, koju i kao i svi mladi i ambiciozni književnici na početku svojih karijera smatra izvanredno bitnom. 


    Kroz trosatne razogovore Sinana sa svojim ocem, majkom, bivšom devojkom svog prijatelja, književnikom, lokalnim političarom, lokalnim biznismenom i dvojicom imama, Sinan pokušava da dokuči smisao života, sudbine, religije, života, ukratko -  da shvati trenutak u kojem živi i svoje mesto u njemu.  

    Očito je da je Ceylan ovim filmom hteo da, kroz razmišljanja i životne dileme mladog intelektalca turskom društvu ispostavi svoje viđenje aktuelnog trenutka Turske. No, kako ta situacija nije mnogo drugačija i od stanja u mnogim drugim zemljama, film ima univerzalnu poruku i značenje.


    Dopao mi se dvostruki kraj filma (neću otkriti kakav). Jedino što ću umesto zaključka reći su stihovi jednog našeg relativno nepoznatog, a izuzetnog pesnika i antologičara - Raše Livade koji glase : "ma koliko da se vine, pticu oprlji dim njenog gnezda"

    Isto se dešava sa Sinanom. Mladić sa početka i mladić sa kraja filma više nisu iste ličnosti. Kroz kakvu promenu prolazi i do kakvih zaključaka dolazi - sva je čar ovog dobrog filma. 



    2b0rn0t0b2019-02-06 15:07:22
  • Vilin
    eXtreme member
    30.01.2019. 20:09
    Nuri Bilge Ceylan nas po svom dobrom običaju vodi u malo mesto u unutrašnjosti Turske, a stanovnici ove palanke, obični ljudi, su glavni junaci ove sjajne priče. Prikazujući svakodnevicu jedne porodice i njihovih rođaka i komšija, Nuri nas majstorski uvodi u jezgrovitu priču o filozofiji života i egzistencije, religiji, nasleđu, sazrevanju i razumevanju. Topla preporuka.

{{message}}

{{item.title}}