Film

drama (1999)

Coyotes

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
-
6,0
Coyotes

Naslov:

Kojoti

Godina:

1999

Žanr:

drama

Trajanje:

90 min

Režija:

Kevin McCarey

Scenario:

Kevin McCarey


Glavne uloge:


Louis Caracas
  >  Cheo Gandia
Kirsten Carmody
  >  Nora Dolan
Chuck Fadel
  >  Scully
Lina Gallegos
  >  Graciela Gandia
Leo Gannon
  >  Shep Dolan
Nicole Ozment
  >  adult Nora Dolan

Opis:


Shep Dolan (L. Gannon) i njegova kći Nora (K. Carmody) provode život na cesti, uvijek u potrazi za nečim boljim. Nakon što mu prijatelj ponudi unosan posao u Meksiku na jednom gradilištu, Shep odluči prihvatiti ponudu, ali Nora vjeruje da će im se planovi, kao i uvijek, izjaloviti. I naravno, kad stignu u Meksiko shvatit će da od tog posla neće biti ništa. Na Norino još veće razočaranje, Shep tada prihvaća ponudu da počne ilegalno prevoziti Meksikance u SAD. No, već će prvi pokušaj završiti tragično jer će se dvojica ilegalaca ugušiti u prtljažniku automobila. Ne znajući što učiniti, izbezumljeni Shep ostavlja automobil i odlazi s Norom u pustinju kako bi pobjegao policiji. Tek će tada, lutajući pustinjom, otac i kći napokon dobiti priliku da se malo bolje upoznaju...
Iako se ovim filmom provlače elementi koji bi ga mogli drukčije žanrovski okarakterizirati, on je prvenstveno psihološka drama koja proučava razvoj odnosa oca i kćeri. Odmjeren i polagan tempo te ugođajna glazbena podloga gledatelja diskretno uvode u psihološku problematiku filma, predstavljajući mu dva osnovna, međusobno povezana i uvjetovana motiva priče. Prvi je Shepova potreba za lutanjem, svojevrsnim bijegom od stvarnosti i nerazumijevanje kćerinih potreba, dok je drugi upravo Norina želja za smirivanjem i normalnim životom, uvjetovana donekle i osjetljivim životnim razdobljem kad djevojčica izrasta u djevojku.

Redatelj i scenarist McCarey suptilno prilazi tematici, njegova je režija s jedne strane dovoljno nenametljiva da filmu omogući spontan razvoj, a s druge pak strane nije pretjerano distancirana, pa priča istodobno zrači i uvjerljivošću i toplinom. Prilično realističan prikaz međuljudskih odnosa i životnih problema u ovom filmu potvrđuje McCareyevu sklonost dokumentarističkom stilu i predstavlja efektan izlet tog uspješnog dokumentarista u sferu igranog filma.
Na Savannah Film and Video Festivalu film Coyotes nagrađen je 1999. godine kao najbolji dugometražni film.
  • Komentari

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

    {{message}}

    {{item.title}}