Dune: Part OnePogledaj trailer!

Film

drama, akcija, naučna fantastika, avantura (2021)

Dune: Part One

Ocjena korisnika
Odlično!
8,389%
Dune: Part One

Godina:

2021

Žanr:

drama, akcija, naučna fantastika, avantura

Trajanje:

155 min

Režija:

Denis Villeneuve

Scenario:

Frank Herbert
, Eric Roth
, Denis Villeneuve
, Jon Spaihts


Glavne uloge:


Javier Bardem
  >  Stilgar
Josh Brolin
  >  Gurney Halleck
Charlotte Rampling
  >  Reverend Mother Mohiam
Stellan Skarsgård
  >  Baron Harkonnen
Chen Chang
  >  Dr. Wellington Yueh
Souad Faress
  >  Bene Gesserit
Rebecca Ferguson
  >  Lady Jessica
Stephen McKinley Henderson
  >  Thufir Hawat
Jason Momoa
  >  Duncan Idaho
Michael Nardone
  >  Gurney Sergeant
Golda Rosheuvel
  >  Shadout Mapes
Sharon Duncan-Brewster
  >  Liet-Kynes
Dave Bautista
  >  Glossu 'Beast' Rabban
Oscar Isaac
  >  Duke Leto Atreides
Babs Olusanmokun
  >  Jamis
David Dastmalchian
  >  Piter De Vries
Timothée Chalamet
  >  Paul Atreides
Zendaya
  >  Chani (rumored)
Charlie Rawes
  >  First Trooper
Benjamin Clémentine
  >  Herald of the Change

Opis:


Film nam donosi novu verziju futurističke priče o zaraćenim obiteljima, pustinjskim planetima i velikim pustinjskim crvima iz pera Franka Herberta.Priča nas upoznaje s obitelji Atreides, koju predvodi Oscar Isaac kao Duke Leto Atreides i preuzima kontrolu nad vrijednim planetom Arrakisom, jedinim planetom na kojem raste rijedak i vrijedan začin. No kada Atreidese izda Car i napadnu Harkonnenove snage (kojima vlada Stellan Skarsgård kao Barun, uz pomoć svog nećaka Glossua "Zvijeri" Rabbana, kojeg glumi Dave Bautista), sin Atreidesa, Paul (Timothée Chalamet) pobjegne zajedno sa svojom majkom (Rebecca Ferguson) na surovi teren.

Tamo Paul udruži snage s lokalnim narodom Fremen, kojima zapovijeda Javier Bardem kao Stilgar, i tamo upoznaje Chani (Zendaya), ženu ratnicu koju je već vidio u snovima.

Obradio/la:

bojan969

Pročitaj recenziju filma Dune: Part One:

 • Slično za pogledati
 • Komentari (47)
 • Scenes from a Marriage

  Scenes from a Marriage (2021)

  drama

  Adaptacija švedskog klasika Ingmara Bergmana iz 1973., u kojoj glume Oscar Isaac i Jessica Chastain, „Prizori iz bračnog života“ preispituju njezin legendarni prikaz ljubavi, mržnje, želje...
 • Tenet

  Tenet (2020)

  drama, akcija, naučna fantastika, triler

  John David Washington glavni je protagonist novog Sci-Fi akcijskog spektakla Christophera Nolana, kratkog ali znakovitog naziva “Tenet.” Naoružan samo jednom riječju - Tenet - i boreći se za opstanak...
 • Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

  Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021)

  akcija, fantazija, naučna fantastika, avantura

  Ekipa studija Marvel predstavlja još jedan superherojski akcijski spektakl o majstoru Kung fua čiji je otac član zloglasne organizacije Deset Prstenova koju smo upoznali kroz ranije Marvelove...
 • Vacation Friends

  Vacation Friends (2021)

  komedija, avantura

  A couple meets up with another couple while on vacation in Mexico, but their friendship takes an awkward turn when they get back home.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • Atrahasis
  Junior translator
  25.10.2021. 19:51
  Deni Vilnev je vrhunski reditelj, svideo se vama film ili ne.
  Ovaj kratak prilog samo dokazuje koliko je čovek genijalan i koliko mu je stalo do izvornika Frenka Herberta:

  [TUBE]GoAA0sYkLI0[/TUBE]

  Ima propusta što se i ovog ostvarenja tiče, naravno, ništa nije niti će ikad biti idealno nikome od nas - nedostižnost onoga za čime tragamo je naša sudbina :). Fali mi malo bolja muzika, u smislu neke muzičke teme koja bi bila melodičnija i jedinstvenija, u onoj meri da bi i za muziku mogli da kažemo, "Da, to je Dina." U tom smislu je Hans Zimer zakazao. Sa druge strane tu su neke genijalni zvuci i muzičke deonice koje film čine drugačijim i za to im treba odati priznanje. Kostim, scenografija i fotografija su besprekorni i sa tim bi svako ko iole poznaje film i umetnost uopšte morao da se složi, bez obzira na ukus. Doslednost u paleti boja, u korišćenju senke, jedinstven pristup kostimografiji... Sve je na nivou što se toga tiče. Kada je kasting u pitanju, zameram što Baron nije jeziviji (nisam čitao knjige, ali svakako to imam u planu), budući da sam čuo da je reč o liku koji je toliko nakazog karaktera, a Stelan Skarsgard kao da se snebivao da ovaj lik učini što groznijim, a morao je to da uradi (može da popravi utisak u nastavku). Ostali glumci solidno odrađuju posao i mislim da tu čak ima još potencijala koji bi mogao da dođe do izražaja u narednom delu. Dobar su izbor napravili i svaki glumac je na mestu.

  Sveukupan utisak je jako pozitivan i ovo je dosta bolje od Ličnove verzije. Pošto je DINA sada u žiži interesovanja, verujem da će mnogi hteti da pogledaju i Linčov film, pa bih takvima savetovao da pogledaju REDUX rez koji je iskrojio jedan verni fan, tako slopljn film, sa mnogim korekcijama u smislu montaže i sa dodatim scenama umnogome popravlja utisak i stiče se utisak kao da gledate jedan posve drugi film, u pozitivnom smislu.

  DINA Vilnev - ocena 8,93
  DINA Linč (redux verzija) - ocena 7,07
   
  Omiljena scena iz Vilneove verzije su mi svakako Gom džabar, tu Timoti Šalame i sjajna Šarlota Rempling odrađuju odličan posao. Naravno, tu si i odlična scena u ornitoperu i scena sa Baronom i Vojvodom.

  Tu je ova scena sa Sardukarima koja je stvarno vrhunski ordađena (SPOILER):
  [TUBE]00nnKL87EwE[/TUBE]

  Ideja da se iskoristi mongolsko grleno pevanje naroda Tuva je vrlo interesantna.


  (function(){window['__CF$cv$params']={r:'6a3d64b35a72704f',m:'086051b616c1a059e101a220bdb1518fd83a7620-1635185339-0-ARNo5tjGK7z1dag2PaqtyrSPoe7p2hNt2dQDLK+v+Q+IfV73usIOGzAYBLhE+fo4KLkW48jZYcjHEw+qEoqSaOlMNVDXoIMrjNUPoevsQoVgDxrMXxtVQoYubWbGb+jSjDzysv3bE3sVQno0LBRnFXhAJPWMPI+mpRygYIf6wiw+',s:[0x0022e948fb,0xbc46dfe982],}})(); (function(){window['__CF$cv$params']={r:'6a3dd9188da616ee',m:'358c35a423e8ce8d5b83e1d12da103d44e3ac61f-1635190107-0-ASrNMZh1I2mMv9iLZHHLQrR38QNQC9kuxaQM0Aubr4iqTfFff2wKhjjUq910l2f/MAG0pvRCGVosbXdWF8RlePvbe4VmWCNAw8trfE4SAhEfZKNQZD2OvstCcxOEBpIK46NTTUmBkz/Uf+WGgod2l39ckmIAhH5aUXYQ2f7v5VQK0CnLFQ42XRhRD4iuB1Lw1Q==',s:[0x9dbf068a02,0xfcd2580089],}})(); Atrahasis2021-10-25 21:29:36
 • ar8c
  Active member
  25.10.2021. 17:14
  @ silent_passenger

  Konačno da pročitam nešto relevantno i svrsishodno. Slažem se u vezi svega napisanog, a mogu reći da sam i ja najviše bojazni imao u vezi kastinga, odnosno nekoliko konkretnih izbora. Najviše, naravno, u vezi glavnog lika koji mora imati snagu da iznese kompleksnu priču na najbolji način.

  Ja sam stara garda i dosta sam skeptičan u vezi mlađih glumačkih naraštaja. Često deluju bledo, izveštačeno, smoreno i sa nekim blagotelećim pogledom, a sa takvima se teško saživim gledajući film. Nisam previše očekivao od Chalameta čiji odabir vidim pre svega zbog relativne fizičke sličnosti sa McLaughlinom iz prošle Dine. Ipak, odradio je posao sasvim solidno i bolje od mojih očekivanja, mada smatram da je moglo i bolje, kao i da je Kyle McLaughlin ipak neprevaziđen u toj roli.

  Za Zendayu nisam iznenađen i od nje očekujem da zaista zablista u nastavku gde joj sigurno sleduje mnogo veća minutaža. Odlično je odradila rolu u The Greatest Showmen, u vrlo zahtevnom formatu kao što je mjuzikl sa najveće moguće scene, pored jednog Hugh Jackmana. Možda mi je Momoa jedini višak, da se tako izrazim, odnosno viškom se može zvati jedna takva uloga u više nego ozbiljnom štivu, ali nikako mi ne smeta i cenim da film mora nešto i da zaradi, a u tom smislu mora privući i mlađe fanove čiji je Momoa idol. Što se ostalih tiče, sve skroz pogođeno.

  Inače mogao bih pronaći i neku zamerku. Svakom filmu može da se pronađe mana, pa tako i ovom. Ali nisam od onih koji jedva čekaju da se pop***ju na nečiji veliki trud. Kod mene je čaša uvek do pola puna i radije svakom filmu tražim vrline. Pogotovo ako film ponudi ugođaj i kvalitetno ispuni vreme, a toga je sve manje u ovo ludo doba.
 • dalmatinoST
  Senior translator
  25.10.2021. 16:44
  Hvala silent_passenger za zanimljivu i detaljnu recenziju. Ova mi je jedina vrijedna čitanja, s obzirom da sam pročitao sve knjige, osim prednastavaka o školama ( koje imam ).

  Još samo da nađem vremena za otići u kino, jer ovaj film sam toliko dugo čekao da nema šanse da ga gledam kod kuće.

  PS Baš se pitam koliki je broj onih koji su zdušno ogadili film, a da su i platili ulaznicu za kino dije