Fish TankPogledaj trailer!

Film

drama (2009)

Fish Tank

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
-
7,391%
Fish Tank

Naslov:

Akvarij

Godina:

2009

Žanr:

drama

Trajanje:

123 min

Režija:

Andrea Arnold

Scenario:

Andrea Arnold


Glavne uloge:


Michael Fassbender
  >  Conor
Kierston Wareing
  >  Joanne
Jason Maza
  >  Billy's Brother
Harry Treadaway
  >  Billy
Katie Jarvis
  >  Mia
Chelsea Chase
  >  Dancing Girl
Brooke Hobby
  >  Dancing Girl
Charlotte Collins
  >  Tall Dancing Girl
Grant Wild
  >  Keeley's Dad
Sarah Bayes
  >  Keeley
Rebecca Griffiths
  >  Tyler
Sydney Mary Nash
  >  Keira
Toyin Ogidi
  >  Tyler's Friend
Carrie-Ann Savill
  >  Tyler's Friend
Kirsty Smith
  >  Dancing Girl

Opis:


Hirovita Mia (K. Jarvis) osamljena je 15-godišnjakinja sklona upadanju u nevolje, neprilagođena cura iz predgrađa Londona koja je izbačena iz škole i koju vršnjaci izbjegavaju, te pred kojom je još jedno ljeto ispunjeno lutanjima bez roditeljskog nadzora. Njezina majka Joanne (K. Wareing) gruba je, neodgovorna i promiskuitetna žena neprestano željna zabave, koja nimalo ne skrbi ni o Miji ni o njezinoj neodgojenoj mlađoj sestri Tyler (R. Griffiths). Mia se nimalo ne iznenadi kad Joanne jednog dana kući dovede novog dečka, naočitog i zagonetnog Connora (M. Fassbender). Primjećuje da se Connor trudi uvijek joj biti pri ruci i pomagati joj u različitim situacijama. Ubrzo će shvatiti da Connor s njom razvija odnos koji baš i nije roditeljski. Istodobno, ona počinje skrbiti o bijelom konju privezanom na obližnjem smetlištu, kojeg bi željela spasiti.
Sjajna egzistencijalna drama "Akvarij" godine 2010. je osvojila nagradu BAFTA za najbolji britanski film, a godinu ranije je ovjenčana nagradom žirija na festivalu u Cannesu te među ostalim nagrađena i na festivalu u Motovunu, gdje je redateljica Andrea Arnold ("Crvena cesta", "Orkanski visovi") pored nagrade FIPRESCI osvojila i Propeler Motovuna. Dobitnica Oscara za najbolji kratki film "Wasp" 2005. godine, Britanka Andrea Arnold je bivša glumica i televizijska voditeljica koja se uz studij režije na konzervatoriju AFI u Los Angelesu obrazovala i za scenaristicu, a kao redateljica je debitirala 1998. hvaljenim kratkim filmom "Mlijeko". "Akvarij" je njezin drugi dugometražni redateljski projekt, a riječ je o zrelom i sugestivno režiranom djelu impresivnog tjeskobnog ozračja i oporosti, o intrigantnoj priči o odrastanju smještenoj u efektan socijalni kontekst i obojenoj natruhama realizma "kuhinjskog sudopera", što je jedno od najvažnijih obilježja britanskog filma još od 50-ih godina prošlog stoljeća. Naracija je polagana i koncentrira se na profiliranje likova i njihovih odnosa, ugođajnosti pridonosi dojmljiva fotografija Robbieja Ryana ("Danak anđelima" Kena Loacha), a glumačke interpretacije su redom izvrsne. U glavnoj ulozi nastupa darovita K. Jarvis, a pored danas slavnog M. Fassbendera ("Opasna metoda", "X-Men: Prva generacija", "Prometej") njezina je partnerica TV glumica K. Wareing (serije "Scott i Bailey", "Eastenders").
  • Slično za pogledati
  • Komentari (3)
  • Red Road

    Red Road (2006)

    drama, misterija, triler

    Whilst working as a CCTV operator in Glasgow's working-class Red Road estate, Jackie sees a face from the past, a face that she thought would no longer haunt her dreams. Keeping her distance, and...
  • Dog

    Dog (2001)

    drama, kratki

    A teenage girl gets ready to go out to meet her boyfriend, despite her mother's loud verbal disapproval of her clothes. She goes out to a deserted area with him and he begins to touch her up and have...
  • Sebbe

    Sebbe (2010)

    drama

    Uznemiravanje u školi i zanemarivanje kod kuće 15-godišnjeg Sebbea dovede do ruba pa svoj talent za mehaniku iskoristi da napravi bombu.
  • Wasp

    Wasp (2003)

    drama, kratki

    Zoë is a single mother who lives with her four children in Dartford. She is poor and can't afford to buy food. One day her ex-boyfriend drives by and asks her to go on a date with him. Scared that he...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • AcaNDr
    The Legend Of
    01.03.2010. 22:21
    Svidja mi se prica.pogotovo,sto ta mala prvi put glumi u filmu.E to bi hteo da vidim,a ne ove sto vec imaju milion filmova



  • darije
    Administrator
    01.03.2010. 21:48
    Koliko znam ovaj film je dobio nagradu žirija u Kanu. Svakako za poštovanje.
    Hvala Luka za post!!!! Clap
  • luka0037
    The Legend Of
    01.03.2010. 21:30

    Akvarijum





    [TUBE]a7BFZqQ4ruA[/TUBE]

    Jasna Obradović





    Originalni naziv: Fish Tank
    Scenario: Andrea Arnold
    Uloge: Katie Jarvis, Michael Fassbender, Kierston Wareing, Rebecca Griffiths
    Žanr: drama
    Trajanje: 123 min
    Proizvodnja: Velika Britanija, 2009.

    Mia (Katie Jarvis) je problematična 15-ogodišnjakinja koja živi sa majkom i sestrom u siromašnim blokovima Eseksa. Izbačena iz škole i odbačena od vršnjaka, provodi dane u gluvarenju i opijanju (kad uspe da se dočepa alkohola), i jedini beg od grube svakodnevice nalazi u brejkdensu. A, onda se zaljubljuje u majčinog novog dečka Connora (Michael Fassbender).

    Ova priča je milion puta ispričana, ali ne na način na koji to čini Andrea Arnold. S jedne strane nastavlja tradiciju britanskog neorealizma (tzv. „realizam sudopere“) u maniru Kena Loacha i Mikea Leighja. Služeći se jednostavnom tehnikom snimanja i ručnom kamerom verno prikazuje depresivni ambijent u kom tavori radnička klasa: industrijsku zonu i vresište, turbine i napuštene stanove. Taj prostor naseljavaju disfunkcionalne porodice, mlade, propale majke sa ogromnim seksualnim apetitima, opasni momci sa pit bulovima, devojčice koje psuju, puše i piju. Rediteljka film lišava čak i muzičke pozadine – sve je potpuno ogoljeno, bez ukrasa i efekata koji bi gledaocu sugerisali šta da misli i oseća.

    Međutim, Akvarijum prevazilazi okvire socijalne drame. U sirove slike rediteljka odvažno i uspešno unosi lirske elemente (susret sa konjem, hvatanje ribe golim rukama, ples za Connora), dajući filmu novu, poetsku dimenziju. Atmosfera je nabijena najrazličitijim emocijama, od besa do seksualne tenzije, bez trunke melodramatičnosti i sentimentalizma. Scene u kojima je predstavljena Mijina zanesenost Connorom po delikatnosti i romantičnosti podsećaju na ekranizacije romana Jane Austen, samo erotizovane. Akumulirani emotivni naboj konačno se eksplozivno oslobađa kroz odmazdu razočarane tinejdžerke u poslednjoj fazi filma, zlokobnoj i mračnoj poput sudbonosne vode kraj koje se odigrava rasplet i koja na momente vraća u sećanje prethodni film Andree Arnold, Red Road.

    Pošto je sve prikazano iz Mijinog ugla, veliki teret je pao na mladu Katie Jarvis, devojku bez ikakvog glumačkog iskustva, koju je rediteljka angažovala nakon što je slučajno prisustvovala njenoj bučnoj svađi sa dečkom na železničkoj stanici. Jarvisova kao da iz privatnog života crpi inspiraciju za tumačenje lika besne tinejdžerke u konstantnom grču (čak su i njeni plesni pokreti kruti i inhibirani). Ni ostali po kvalitetu ne zaostaju za njom: harizmatični Fassbender omađijao je i Mijinu porodicu, i gledaoce, dok je Kierston Wareing u ulozi majke slika i prilika onoga što bi Amerikanci nazvali trailer trash.



    Koliko god ostali likovi bili složeni, i više za žaljenje, nego za osudu, Arnoldova samo glavnoj junakinja namenjuje drugačiju sudbinu (zašto da ne, zaslužila je?). U momentu kada se tragedija zloslutno nadvije nad njom, spašava je najgoreg i izvlači iz klaustrofobičnog akvarijuma u kom živi, sugerišući na kraj bolne faze odrastanja. Otuda kraj filma nosi nadu i neizvesnost plivanja u velikom moru.

{{message}}

{{item.title}}