JindabynePogledaj trailer!

Film

drama, kriminalistički, misterija, triler (2006)

Jindabyne

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
-
6,465%
Jindabyne

Naslov:

Jindabyne

Godina:

2006

Žanr:

drama, kriminalistički, misterija, triler

Trajanje:

123 min

Režija:

Ray Lawrence

Scenario:

Raymond Carver
, Beatrix Christian


Glavne uloge:


Gabriel Byrne
  >  Stewart Kane
Laura Linney
  >  Claire
Victoria Allen
  >  Girl at Garage
Bob Baines
  >  Doctor #1
Max Cullen
  >  Terry
Deborra-Lee Furness
  >  Jude
Chris Haywood
  >  Gregory
John Howard
  >  Carl
Leah Purcell
  >  Carmel
Stelios Yiakmis
  >  Rocco
Simon Stone
  >  Billy 'The Kid'
Eva Lazzaro
  >  Caylin-Calandria
Tatea Reilly
  >  Susan
Sean Rees-Wemyss
  >  Tom
Maya Daniels
  >  Caylin-Calandria's Mother

Opis:


Stewart Kane, Irac koji živi u australskom gradu Jindabyne na pecanju s trojicom prijatelja otkrije leš nepoznate djevojke. Umjesto da odmah prijave ubojstvo, prijatelji nastave pecati kao da se ništa nije odgodilo i zločin prijave tek par dana kasnije. Taj će neobični i pomalo neobjašnjivi čin natjerati Stewartovu suprugu da preispita svoj brak i čovjeka za kojeg se udala. Utemeljeno na kratkoj priči legendarnog Raymonda Carvera!
  • Slično za pogledati
  • Komentari (1)
  • Noise

    Noise (2007)

    drama, kriminalistički, misterija, triler

    This is a story about the wrong person in the right place at the wrong time. Two heinous crimes have left a suburban town reeling.
  • Bliss

    Bliss (1985)

    drama, komedija

    An advertising executive dies and goes to hell... except nothing changes. Well, his daughter is buying drugs with sexual favours from her brother, and the number of cancer-causing products is on the...
  • Kokoda

    Kokoda (2006)

    drama, akcija, ratni

    A bitter battle is fought between Australian and Japanese soldiers along the Kokoda trail in New Guinea during World War II.
  • Balibo

    Balibo (2009)

    drama, istorijski, misterija, triler

    Dok se Indonezija priprema da napadne Istočni Timor, pet australijskih novinare je nestalo. Četiri nedelje kasnije, novinarski veteran Roger East odlazi u Istočni Timor da istraži sudbinu nestalih...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • puppet_master
    eXtreme member
    05.07.2022. 14:17
    Jindabyne se otvara brutalnim ubistvom mlade Aboridžinke u sred australijske pustahije, sa očito poremećenim ubicom kome to nije prvo ubistvo, no priča se ne razvija u pravcu kakvog lova na serijskog ubicu, već nas upoznaje sa nekoliko porodica koje žive u obližnjoj varošici iz naslova. Potom gledamo trojicu muskaraca iz tih porodica koji odlaze na vikend u prirodu, kako bi se opustili i zabavili pecajući. Oni u potoku pronalaze leš na početku filma ubijene devojke, no ne obaveštavaju policiju, tek je vezuju za grmlje u potoku kako je voda ne bi odnela, nastavljajući svoj vikend u prirodi i pecanje. Po završetku vikenda i provoda, oni pozivaju policiju, no tema ostaje njihovo bezdušno zapostavljanje tela ubijene milice... 

    Film je delo cenjenog australijskog režisera Ray Lawrence-a, tipa prema kojem i jedan Terence Malick izgleda kao štancer jer je Lawrence uradio svega tri filma od 1985 do danas (famozni Bliss, Lantanu i ovaj filmić), te je ovaj film nosio deo tereta fame samog Lawrencea, što je često samo uvod u razočarenje. Jindabyne je izborio sebi devet nominacija za prestižne nagrade australijske akademije...i nije osvojio nijednu. Jindabyne pre svega krasi sjajna gluma svih pažljivo odabranih glumaca, najpre Laure Linney i Gabriel Byrnea, potom i nešto vrlo slikovitih predela, tipicnih za Aussie film, dok je sama tema mozda i nepristupačna ponegde. Rekao bih da je prisutna simbolika, konkretno buđenje nacionalne svesti o socijalnoj nepravdi prema Aboridžinima, naroda gurnutog (i dugo održavanog) na krajnjim društvenim marginama, dakle ovde ne u vidu usmerenosti ka onim ekstremima, samih zločina i rasizma kojima su bili izloženi, vćc ka ustaljenoj nehajnosti, sebičnog sklanjanja pogleda pred nepravdom, olakog prihvatanja takvog poretka stvari stanovništva uopste, ovde porodičnih ljudi lišenih kakvog zla per se. Recimo, nisam uvek otvoren za simboliku, niti je svaki autor upotrebljava na meni blizak način, dok je i moje poznavanje društvenih prilika u Australiji skromno. Sa druge strane, ovaj film je nastao po zapravo američkom romanu, te je u tom prenosu/prevodu na lokalno, Aussie podneblje mozda i došlo do kakvog raskoraka u kojem se pomalo I pogubila ta univerzalnost priče ili makar jasniji put do gledalaca van tog podneblja. 

    Kako bilo, Jindabyne je dobar film, ne nužno i dovoljno efektan, svakako (meni) i ne previše interesantan, uprkos finoj temi I sjajnim glumcima. Teško će izboriti kakvo respektabilnije mesto na mojoj imaginarnoj listi u nastanku, najboljih australijskih filmova.

    Jindabyne (2006) | film freedonia

{{message}}

{{item.title}}