Le corniaud

Film

kriminalistički, komedija, avantura (1965)

Le corniaud

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
-
7,4
Le corniaud

Naslov:

LUZER (NAIVČINA)

Godina:

1965

Žanr:

kriminalistički, komedija, avantura

Trajanje:

111 min

Režija:

Gérard Oury

Scenario:

Marcel Jullian
, Gérard Oury
, André Tabet
, Georges Tabet


Glavne uloge:


Louis de Funès
  >  Léopold Saroyan
Jack Ary
  >  Le douanier-chef (as Jacques Ary)
Jean-Marie Bon
  >  Garagiste à Rome
Bourvil
  >  Antoine Maréchal
Lando Buzzanca
  >  Lino
Guy Delorme
  >  Luigi, un homme de Mickey
Jean Droze
  >  Un homme de Saroyan
Jacques Eyser
  >  Un complice de Saroyan
Jacques Ferrière
  >  Un homme de Saroyan (as Jacques Ferriere)
Guy Grosso
  >  Un douanier (as Grosso)
Henri Génès
  >  Martial (as Henri Genés)
Yvon Jeanclaude
  >  Un policier
Bob Lerick
  >  Loulou - un homme de Mickey
Jean Meyer
  >  Un complice de Saroyan
Michel Modo
  >  Un douanier (as Modo)
Venantino Venantini
  >  Mickey
Henri Virlojeux
  >  Un complice de Saroyan

Opis:


Nakon što mu u sudaru uništi automobil točno u trenutku odlaska na godišnji odmor, lokalni bogati mafijaš Léopold Saroyan (Louis de Funès) dolazi na genijalnu ideju: omogućit će naizgled naivnom siromašnom Antoineu Maréchalu (Bourvil) ljetne praznike u vožnji svojim skupocjenim Cadillacom od Napulja do Bordeauxa, što će objasniti kao uslugu i iskupljenje za havariju koju mu je izazvao. Ono što Maréchal ne zna jest da se u Cadillacu nalaze dragulji, droga i dijamant You-Koun-Koun, a plan je da ih on, ništa ne sluteći, prešverca preko talijansko-francuske granice. Međutim, niti je naivčina naivac, niti je plan savršen...

Ova komedija s elementima kriminalističkog filma i trilera snimljena je u zlatno doba istovjetnog francuskog žanrovskog filma čiji su svojevrsni rodonačelnici redatelji Claude Chabrol i Jean-Pierre Melville, a predstavlja noir-parodiju svega onoga po čemu je francuska kinematografija 1960-ih postala svjetski poznata i prepoznata. Našoj publici naročito će biti interesantan podatak da sporednu ulogu naturistice Ursule igra poznata jugoslavenska filmska zvijezda Beba Lončar.

U filmu se prekrasni pejzaži isprepliću s žestokim i na trenutke bizarnim humorom, tipičnim za redatelja Gérarda Ouryja. Iako je najveću slavu stekao ulogama žandara iz St. Tropeza, veliki francuski glumac, komičar i zabavljač Louis de Funès ovim je filmom vjerojatno dosegao vrh svoje karijere. Sve je tu: njegova tipična energičnost, svadljivi ton, ekspresivno i neurotično raspravljanje, poza neumoljivog naredbodavca, te uistinu nezaboravna uloga mafijaškog bossa. Dvojac Louis de Funès i Bourvil pod redateljskom palicom Gérarda Ouryja snimit će iduće, 1966. godine, još jedan veliki filmski hit, komediju "Velika avantura" ("La grande vadrouille"), ali će po nekim segmentima, gegovima i nezaboravnim scenama (primjerice, de Funèsovo urnebesno miješanje engleskog, njemačkog, talijanskog i francuskog jezika) "Le corniaud", odnosno "Naivčina" ili "Luzer", ostati nedostižan, kako za komičarski dvojac i redatelja, tako i vjerojatno za sveukupnu francusku žanrovsku komediju.

Obradio/la:

harry_m
  • Slično za pogledati
  • Komentari

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

    {{message}}

    {{item.title}}