L'eclissePogledaj trailer!

Film

drama, ljubavni (1962)

L'eclisse

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
-
7,992%
L'eclisse

Naslov:

Pomrčina

Godina:

1962

Žanr:

drama, ljubavni

Trajanje:

126 min

Režija:

Michelangelo Antonioni

Scenario:

Michelangelo Antonioni
, Elio Bartolini
, Tonino Guerra
, Ottiero Ottieri


Glavne uloge:


Alain Delon
  >  Piero
Lilla Brignone
  >  Vittoria's Mother
Francisco Rabal
  >  Riccardo
Mirella Ricciardi
  >  Marta
Rossana Rory
  >  Anita
Louis Seigner
  >  Ercoli
Monica Vitti
  >  Vittoria

Opis:


Mlada Vittorija prevoditeljica je iz Rima koja nakon ozbiljne svađe sa zaručnikom Riccardom, sredovječnim književnikom, odluči prekinuti zaruke, svjesna da ju odnos sa zaručnikom već dulje vrijeme ne ispunjava.
Vođena radoznalošću, Vittoria se ubrzo zaputi na rimsku burzu gdje upozna mladog i naočitog mešetara Piera te, zadivljena jednostavnošću njegova karaktera i energičnošću kojom obavlja posao kao i načinom na koji vlada svim pravilima velike igre i utrke za novcem, s njim započne ljubavnu vezu. Iako na početku njihov odnos izgleda dobro i obećavajuće, Vittorija će ubrzo posumnjati u svoje osjećaje, da bi naposljetku postala svjesna razlika između sebe i Piera te da njezin odnos s njim nije onako zanimljiv i dobar kao na početku.

Obradio/la:

Kneginja
  • Slično za pogledati
  • Komentari (1)
  • Razgrom nemetskikh voysk pod Moskvoy

    Razgrom nemetskikh voysk pod Moskvoy (1942)

    dokumentarni, ratni

  • La signora senza camelie

    La signora senza camelie (1953)

    drama

    Mlada Clara Manni darovita je talijanska glumica kojoj se tijekom prve polovine 50-ih godina prošlog stoljeća otvara mogućnost da postane velika glumačka zvijezda. Nakon što početak snimanja i...
  • I vinti

    I vinti (1953)

    drama

    U tri različite priče film se bavi ubojstvima koje su počinili pripadnici dobrostojeće mladeži. U prvoj priči, smještenoj u Parizu, skupina prijatelja ubija poznanika zbog ljubomore i novca. U Rimu...
  • L'avventura

    L'avventura (1960)

    drama, misterija, ljubavni

    Jednog ljetnog poslijepodneva skupina prijatelja iz Rima odluči jahtom otputovati na obližnji otok. Tijekom boravka na otoku ozbiljno se posvađa dvoje od njih, mlada Anna i nešto stariji Sandro...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • A2D2
    eXtreme member
    09.01.2013. 15:00
    L'eclisse (1962)



    Link


    Italija/Francuska (Cineriz, Interopa, Paris), 118 min. Crno - bijelo

    Režija: Michelangelo Antonioni,

    Scenarij: Tonino Guerra, Elio Bartolini, Ottiero Ottieri i M. Antonioni prema priči Antonionija i Guerre

    Uloge: Monica Vitti (Vittoria), Alain Delon (Piero), Francisco Rabal (Riccardo), Louis Seigner (Ercoli), Lilla Brignone (Vittorijina majka), Rossana Rory (Anita), Mirella Ricciardi (Marta), Cyrus Elias (pijanac).

    Ocjena na imdb: 7,7/10

    Sinopsis

    Po raskidu veze s Riccardom, Vittoria pokušava uspostaviti fleksibilnije odnose u svojem životu, među ostalim i u vezi s mladim burzovnim mešetarom Pierom.

    Naizmjenično esej i pjesma u prozi o suvremenome svijetu u kojem „ljubavna priča“ figurira kao jedan od brojnih motiva, Pomračenje je izuzetno i po vizualnom/atmosferičnom bogastvu i po polifonoj i polimorfnoj mizansceni.

    Bravurozna uvodna sekvenca supostavljanjem likova geometrijskim, arhit. i slikarskim oblicima sobe kao i prizorom u kojemu Vittoria slaže apstraktnu skulpturicu koja poprima nov izgled, prikazana kroz prazan okvir na stolu – uspostavlja interpretativno uokvirivanje i kontekstualno povezivanje kao središnji interes filma. Od veza s Riccardom i Pierom, preko izleta avionom u Veronu, igrokaza s afričkim kostimom u Martinu stanu i amplituda odnosa s majkom, do situacija kad se nalazi suočena s umj. predmetom koji pokušava razumjeti slijedeći njegove oblike, Vittoria tijekom čitavog filma na različite načine uspostavlja i raskida odnose, svjesna nemogućnosti dosezanja definitivnog rješenja i nužne provizornosti svakog izbora, što je stav posve prikladan njezinu poslu prevoditeljice. Opetovani prikaz likova dok gledaju slike, predmete, fotografije, prirodu ili jedni druge, te često supostavljanje ljudskih figura ogledalima, prozorima i staklenim površinama (u jednom se prizoru Vittoria i Pietro ljube kroz staklo) predočuje presudan utjecaj vizualne perspektive na psihol. tumačenje. « Uskraćujući prikaz ishoda spoja psihol. i fiz. mobilnosti – ostvarenog vrsnim izvedbama M. Vitti i A. Delona – film se zaustavlja na onom predočivom, prebacujući tumačenje na gledatelja.

    Film je u Cannesu nagrađen specijalnom nagradom (ex aequo).

    Trailer

    [TUBE]o7J78UeM9xk[/TUBE]

    Izvor teksta: Filmski Leksikon, 1001 film koji morate pogledati

    TITLOVI


{{message}}

{{item.title}}