Murder in the FirstPogledaj trailer!

Film

drama, triler (1995)

Murder in the First

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
-
7,350%
Murder in the First

Godina:

1995

Žanr:

drama, triler

Trajanje:

122 min

Režija:

Marc Rocco

Scenario:

Dan Gordon


Glavne uloge:


Kevin Bacon
  >  Henri Young
Gary Oldman
  >  Milton Glenn
Christian Slater
  >  James Stamphill
Brad Dourif
  >  Byron Stamphill
R. Lee Ermey
  >  Judge Clawson
Mia Kirshner
  >  Adult Rosetta Young
William H. Macy
  >  D.A. William McNeil
Embeth Davidtz
  >  Mary McCasslin
Kyra Sedgwick
  >  Blanche, Hooker
Richie Allan
  >  Jury Foreman
Alex Bookston
  >  Alcatraz Doc (as Alexander Bookston)
Stefan Gierasch
  >  Warden James Humson
Herb Ritts
  >  Mike Kelly
Ben Slack
  >  Jerry Hoolihan
Stephen Tobolowsky
  >  Mr. Henkin

Opis:


Sudska drama. U lipnju 1934. godine na istoimenom otočiću pokraj San Francisca otvoren je zloglasni zatvor Alcatraz koji pod upraviteljem Jamesom Humsonom (S. Gierasch) ubrzo dođe na glas kao mjesto iz kojeg je nemoguće pobjeći. Četiri godine poslije u to su se na vlastitoj koži uvjerila četvorica mladih zatvorenika, od kojih su dvojica neuspjeli pokušaj bijega platili životom. Uz policijskog doušnika, zbog kojeg je bijeg i propao, na životu je ostao 25-godišnji Henri Young (K. Bacon), siromašni sitni lopov koji je u zatvoru zbog krađe pet dolara, kojima je htio prehraniti svoju gladnu sestru Rosettu (M. Kirshner). Unatoč Henrijevom minornom prijestupu i olakotnim okolnostima koje su do njega dovele, sadist Milton Glenn (G. Oldman), okrutni pomoćnik ravnatelja Alcatraza, upravo je zlosretnog mladića odabrao za zvjerski tretman preodgoja i dokazivanje svoje učinkovitosti. Osim što je Henrija na pune tri godine smjestio u vlažnu i pljesnivu samicu, bezobzirni Glenn ga je periodički podvrgavao nemilosrdnoj psiho-fizičkoj torturi kojom mu je uništio volju za životom i doveo ga do samog ruba ludila. Zaključivši da je uspio u svom naumu, Glenn je Henrija napokon pustio iz samice, da bi gotovo katatonični zatočenik u jednom trenutku podivljao i u zatvorskoj kuhinji bez razloga ubio kolegu. Kad slučaj obrane zatvorenika optuženog za ubojstvo prvog stupnja preuzme mladi javni pravobranitelj James Stamphill (C. Slater), sudski proces se čini unaprijed izgubljen. Međutim, uz pomoć svoje kolegice i bivše djevojke Mary McCasslyn (E. Davidtz), James postupno shvati da je emotivni Henri žrtva psihopata Glenna...
Većim dijelom temeljena na istinitim događajima, hvaljena i nagrađivana drama scenarista Dana Gordona (Putnik 57, Wyatt Earp, Uragan, serije Highlander, Soldier of Fortune) i redatelja Marca Roccoa (Scenes from a Goldmine, Dream a Little Dream, Where the Day Takes You), angažirano je, intrigantno, emotivno i sugestivno režirano ostvarenje, o borbi protiv represivnog i nehumanog zatvorskog sustava. Kroz kompleksnu i tjeskobnu priču o sudbini nesretnog mladića autori iznose i detalje o povijesti Alcatraza koji je dospio na glas kao zatvor iz kojeg je nemoguće pobjeći. Ipak, nakon uspjelog bijega zatočenika Franka Morrisa 1962. godine, čiju je priču u filmu "Bijeg iz Alcatraza" obradio glasoviti Don Siegel, ugled zatvora je poljuljan, da bi naposljetku 1969. bio prenamijenjen u rekreacijski centar. Danas je Alcatraz turistička atrakcija koja privlači turiste, ali i mjesto na kojem se snimaju filmski hitovi (Point Blank, Istjerivač pravde, Hrid, X-Men: Posljednje uporište). Zvjezdanu glumačku postavu večerašnjeg filma predvodi izvrsni C. Slater (Ime ruže, Mladi revolveraši 2, Robin Hood: princ lopova, Kuffs, Prava romansa, Jimmy Hollywood, Interview s vampirom, Krevet pun ruža, Slomljena strijela, Teška kiša, Gore ne može, Glasnici vjetra, Lovci na ubojice, serije Zapadno krilo, Alias.), a njegovi su partneri izvrsni K. Bacon (Petak 13., Footlose, Tanka linija smrti, JFK, Malo dobrih ljudi, Divlja rijeka, Čovjek bez tijela, Apollo 13, Mistična rijeka, The Woodsman: Dodir bez opravdanja), za ulogu u filmu "Divlja rijeka" Curtisa Hansona 1995. nominiran za Zlatni globus, karizmatični G. Oldman (JFK, Drakula, Prava romansa, Léon profesionalac, Grimizno slovo, Peti element, Air Force One, Izgubljeni u svemiru, Hannibal, Harry Potter i zatočenik Azkabana, Batman: Početak), atraktivna E. Davidtz (Schindlerova lista, Matilda, Posrnuli, Mansfield Park, Dnevnik Bridget Jones) i cijenjeni W. H. Macy (Kuća igara, Odjel za umorstva, Sjene i magla, Klijent, Opus gospodina Hollanda, Kralj pornića, Predsjedničke laži, Pleasantville, Psycho, Građanska parnica, Jurski park 3, Utrka života, Cellular), 1997. nominiran za Oscara za sporednu ulogu u filmu "Fargo" braće Coen. Filmsku fotografiju potpisuje iskusni Fred Murphy (Stanje stvari, Izlet u Bountiful, Bestseler, Mrtvi, Nebo u listopadu, Mothmanova proročanstva, Tajni prozor, Moji problematični praznici), a dojmljivu je glazbu skladao Christopher Young (Muha 2, Mračna polovica, Vrsta, Imitator, Glava iznad vode, Ubojstvo u Bijeloj kući, Gradske legende, Klopka, Operacija Swordfish, Banditi, Odmetnuta porota, Kletva, Egzorcizam Emily Rose).
  • Slično za pogledati
  • Komentari (1)
  • Criminal Law

    Criminal Law (1988)

    kriminalistički, triler

    Mladi advokat, koji je tek na početku karijere, uspešno brani čoveka optuženog za ubistvo. Ubrzo nakon njegovog oslobađanja dogodiće se isti tip ubistva, a ponovo optuženi će odmah unajmiti istog...
  • Telling Lies in America

    Telling Lies in America (1997)

    drama, muzika

    Jeste li se ikada zapitali kako je izgledalo odrastanje scenarista "Sirovih strasti"? Odat ćemo vam jedan detalj: postojala je fatalna žena. A što se tiče seksa... provjerite je li prisutan i taj...
  • Nobody's Baby

    Nobody's Baby (2001)

    drama, komedija

    Billy (Skeet Ulrich) i Buford (Gary Oldman) dva su budalasta primitivca iz sirotišta. Kada narastu, završe u zatvoru zbog krađe pisama. Buford, koji je malo inteligentniji od Billyja, planira bijeg...
  • Remember Me: The Mahalia Jackson Story

    Remember Me: The Mahalia Jackson Story (2022)

    biografski, drama, muzika

    Follows the successful career of Jackson as well as her unique friendship and devotion to Martin Luther King Jr. and her unsung contribution to the Civil Rights Movement.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • NEX
    eXtreme member
    01.08.2015. 21:07
    Murder in the First (1995)






    Žanr: Drama, Triler
    Reditelj: Marc Rocco
    Glavne uloge: Christian Slater, Kevin Bacon, Gary Oldman
    Trajanje: 122 minuta
    Zemlja: SAD





    Radnja filma:

    U lipnju 1934. godine na otočiću Alcatrazu otvoren je zloglasni zatvor iz kojeg je,  za vrijeme upravitelja Jamesa Humsona, bilo nemoguće pobeći.

    Četiri godine nakon otvaranja zatvora četvorica mladih zatvorenika neuspješno su pokušala pobjeći iz Alcatraza. Dvojica su poginula, a na životu je ostao policijski doušnik, zbog kojeg je bijeg i propao i 25-godišnji Henri Young, siromašni mladić, koji je krađom od pet dolara htio prehraniti gladnu sestru Rosettu.

    Iako je Henri počinio laki prijestup i to pod olakotnim okolnostima, sadistički pomoćnik upravitelja zatvora je baš njega odabrao za nemilosrdni tretman preodgoja. Na tri godine ga je bacio u vlažnu i pljesnivu tamnicu i podvrgavao ga nemilosrdnoj psiho-fizičkoj torturi kojom mu je uništio volju za životom i doveo ga do samog ruba ludila. Nakon toga ga je pustio iz tamnice, a Henri je u zatvorskoj kuhinji bezrazložno i pomahnitalo ubio kolegu zatvorenika.

    Henri je nakon događaja u kuhinji optužen za ubojstvo prvog stupnja, a njegovu je obranu preuzeo mladi javni branitelj James Stamphill. Iako se na prvi pogled čini da je slučaj izgubljen, James uz pomoć svoje kolegice i bivše djevojke Mary McCasslyn shvati da je izmoždeni zatvorenik žrtva psihopata Glenna.


    [TUBE]oMbMwdPwnYE[/TUBE]


    Prevod   OVDE

{{message}}

{{item.title}}