Paths of GloryPogledaj trailer!

Film

drama, ratni (1957)

Paths of Glory

Ocjena korisnika
Odlično!
8,594%
Paths of Glory

Naslov:

Staze slave

Godina:

1957

Žanr:

drama, ratni

Trajanje:

88 min

Režija:

Stanley Kubrick

Scenario:

Stanley Kubrick
, Humphrey Cobb
, Jim Thompson
, Calder Willingham


Glavne uloge:


Kirk Douglas
  >  Col. Dax
Richard Anderson
  >  Maj. Saint-Auban
Fred Bell
  >  Shell-Shocked Soldier
Peter Capell
  >  Chief Judge of Court-Martial
Peter Capell
  >  Narrator of Opening Sequence
Timothy Carey
  >  Pvt. Maurice Ferol
Kem Dibbs
  >  Pvt. Lejeune
Bert Freed
  >  Sgt. Boulanger
Jerry Hausner
  >  Proprietor of Cafe
Christiane Kubrick
  >  German Singer (as Susanne Christian)
George Macready
  >  Gen. Paul Mireau
Ralph Meeker
  >  Cpl. Philippe Paris
Adolphe Menjou
  >  Gen. George Broulard
Emile Meyer
  >  Father Dupree
Wayne Morris
  >  Lt. Roget
Joe Turkel
  >  Pvt. Pierre Arnaud

Opis:


Godine 1916., za vrijeme Prvog svjetskog rata, obje zaraćene strane, Francuzi i Nijemci, izgradili su čvrsto utvrđene rovovske linije. Činilo se da je rat na mrtvoj točki. Obje su strane držale svoje položaje i nitko nije pokušavao osvojiti tuđi teren. Ipak, francuski zapovjednik, general Paul Mireau (G. Macready), zaključio je nakon razgovora s kolegom generalom Georgeom Broulardom (A. Menjou) da bi mogao dobiti odličje i unaprijeđenje ako njegove trupe osvoje jedan njemački položaj. Kad je tu zapovijed izdao pukovniku Daxu (K. Douglas), koji će voditi napad, priznao mu je da će možda pola ljudi u napadu poginuti. Dax drži napad bemislenim, jer će ih za vrijeme jurišanja dobro utvrđeni neprijatelj potući. Dax povede ljude u napad, ali strahovita neprijateljska vatra natjera ih na povlačenje. Nervozni i nesigurni Mireau proglasi te ljude kukavicama i najradije bi i njih i časnike postrijeljao. Broulard ga urazumi, pa on odustane od kažnjavanja časnika. Ali zapovijedi da se kao primjer svima nasumce izaberu tri vojnika koji će biti izvedeni pred vojni sud. Sudit će im se za neizvršavanje naređenja i kukavičko ponašanje za što je predviđena smrtna kazna. Izabrane žrtve su kaplar Phillip Paris (R. Meeker) te vojnici Pierre Arnaud (J. Turkel) i Maurice Ferol (T. Carey). Dax inzistira da ih on brani...
Ova sjajna ratna drama bio je drugi film koji je veliki redatelj Stanley Kubrick (1928-1999) snimio u profesionalnim uvjetima. Imao je samo dvadeset i devet godina. Scenarij je napisao s dvojicom izvrsnih pisaca, Calderom Willinghamom i Jimom Thompsonom, prema romanu Humphreya Cobba. Nakon "Staza slave" režirao je "Spartaka" (1960), "Lolitu" (1962), "Dr. Strangelovea" (1964), "2001. - Odiseju u svemiru" (1968) i još četiri filma do zadnjeg "Oči širom zatvorene" (1999).
  • Slično za pogledati
  • Komentari (2)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • kadetoni
    Moderator
    15.02.2020. 21:14
    Odličan ratni film, odnosno, slojevita antiratna drama koja se bavi, sa jedne strane, ratnim igrama iza linije fronta i bolesnim 
    ambicijama oficira, kalkulisanjem vojničkih žrtava u karijerističkim namerama i sa druge strane, moralnim dilemama, 
    unutrašnjim dramama, strahovima i karakterima nižih oficira i vojnika. A sve se to spaja u jednu sliku besmisla ratovanja.
    Scene ratnih akcija odlično snimljene, kao i krupni kadrovi (izrazi lica) dočaravaju realnu sliku.
    Pokojni Kirk, vrhunski.

    Preporuka.
  • CSInvestigator
    Translator
    30.07.2011. 16:50


    Paths of Glory (1957)






    Žanr: Krimi, Drama, Ratni

    Režija: Stanley Kubrick

    Jezik: Engleski, Nemački, Latinski

    Uloge: Kirk Douglas, Ralph Meeker, Adolphe Menjou, George Macready

    Trajanje: 88 min


    Prvi svjetski rat, 1916. godina, a njemačke i francuske trupe trenutno su u statusu quo. I jedni i drugi čvrsto čuvaju svoje položaje i ne započinju napad. Tu general Paul Mireau zaključuje da bi od napada na njemce mogao izvući osobnu korist i osvojiti odličje, i nije ga briga što će pritom poginuti više od pola njegovih vojnika.

    Čuvši to, pukovnik Dax se opire napadu, ali na kraju ipak popušta. Velika neprijateljeva paljba tjera njegovu trupu na povlačenje. Nemilosrdni ih i nesigurni Mireau pritom proglašava kukavicama i odabire trojicu koji će biti izvedeni na vojni sud. Kazna za kukavičluk je smrt.

    Vrhunski film vrhunskog redatelja baziran na istinitoj priči, u kojoj je ego pojedinca i njegova pohlepa za slavom utopio živote vojnika, koji su kao i uvijek, samo pijuni u strateškim igrama moćnih.


    Izvor: http://filmski.rs


    IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0050825/


     [TUBE]nmDA60X-f_A[/TUBE]


    TITLOVI

    kadetoni2020-02-15 21:17:39

{{message}}

{{item.title}}