RebeccaPogledaj trailer!

Film

drama, misterija, ljubavni, triler, film noir (1940)

Rebecca

Ocjena korisnika
Odlično!
8,2100%
Rebecca

Godina:

1940

Žanr:

drama, misterija, ljubavni, triler, film noir

Trajanje:

130 min

Režija:

Alfred Hitchcock

Scenario:

Daphne Du Maurier
, Joan Harrison
, Michael Hogan
, Philip MacDonald
, Robert E. Sherwood


Glavne uloge:


Joan Fontaine
  >  Mrs. de Winter
Laurence Olivier
  >  'Maxim' de Winter
Judith Anderson
  >  Mrs. Danvers
George Sanders
  >  Jack Favell
Leo G. Carroll
  >  Dr. Baker
Florence Bates
  >  Mrs. Van Hopper
Nigel Bruce
  >  Major Giles Lacy
Leonard Carey
  >  Ben
Gladys Cooper
  >  Beatrice Lacy
Melville Cooper
  >  Coroner
Reginald Denny
  >  Frank Crawley
Edward Fielding
  >  Frith
Lumsden Hare
  >  Tabbs
C. Aubrey Smith
  >  Colonel Julyan
Philip Winter
  >  Robert

Opis:


Romantični psihološki triler o mladoj ženi koja se uda za muškarca čija je prva žena nedavno poginula pod nerazjašnjenim okolnostima.



Lijepa je djevojka (Joan Fontaine) doputovala u Monte Carlo s nezahvalnim zadatkom zabavljanja čangrizave starije gospođe. Na sreću, vrlo brzo upozna Maxima de Wintera (Laurence Olivier), markantnog muškarca, odnedavna udovca, čija je supruga Rebecca poginula u brodskoj nesreći. Zanemarivši gospođu, djevojka boravak u Monte Carlu provede družeći se s Maximom, a kad dođe vrijeme odlaska, on ju nenadano zaprosi. Zaljubljena djevojka oduševljeno pristane, te mladi bračni par pođe živjeti u Manderley, Maximovo prekrasno imanje. Nedugo nakon useljenja, Maxim se povlači u sebe, a djevojka se počne pribojavati da duh pokojne Rebecce nikada nije napustio Manderley jer su svi ukućani i dalje njome očarani. Osjećaje nepripadanja i paranoje potpiruje joj pakosna kućanica gospođa Danvers (Judith Anderson), koja nikada nije prežalila smrt svoje gospodarice. Izgubivši potporu Maxima koji je sve češće odsutan, djevojka se prepusti crnim mislima, a prekrasna se vila u njezinim očima pretvori u četiri sablasna zida...



Jedan od najvećih paradoksa filmske povijesti - da legendarni Alfred Hitchcock, redatelj koji je "napisao" velik dio te povijesti, nikada nije dobio Oscara za režiju - još više dobiva na težini kada je riječ o Rebecci, redateljevoj slavnoj adaptaciji istoimenog romana spisateljice Daphne Du Maurier. Naime, osim što je poznat kao prvi Hitchcockov američki film, snimljen u produkciji slavnog Davida O. Selznicka, Rebecca u njegovoj impozantnoj filmografiji (Ozloglašena, Prozor u dvorište, Vrtoglavica, Psiho...) zauzima posebno mjesto i kao jedini film koji je osvojio Oscara u kategoriji najboljeg filma. Ipak, priča o Oscarima i Hitchcocku već je istrošena, a snimanje Rebecce ionako su pratile mnoge zanimljivije zgode koje su imale utjecaj na stvaranje filma i ukazale na Hitchcockov originalan pristup radu. Od one da su dvojica tvrdoglavih kreativaca Selznick i Hitchcock teško pronalazila zajednički jezik na setu, interesantnija je priča o podjeli uloga. Razočaran što mu supruga Vivien Leigh nije dobila glavnu žensku ulogu u filmu, Oskarovac Laurence Olivier (Hamlet) odnosio se tijekom snimanja prema mladoj Joan Fontaine (osvojila Oscara 1941. za glavnu žensku ulogu u Hitchcockovom filmu Sumnja) s krajnjim prijezirom. Pokušavajući to iskoristiti kako bi dobio što uvjerljiviji portret paranoične djevojke, Hitchcock je ionako plahoj Fontaineovoj dao do znanja da je nitko od ekipe na setu ne može smisliti što je na kraju rezultiralo prilično realističnim emocionalnim ispadima mlade glumice pred kamerom. Naravno, rad s glumcima samo je jedan aspekt produkcije kojem je slavni redatelj posvećivao posebnu pozornost, a iako su glumačke izvedbe u Rebecci fantastične, za njezin su status jednako zaslužne nepogrešivo dočarana atmosfera i nenadmašna karakterizacija likova. Sablasna scenografija, sugestivna glazba, pametna uporaba svjetla te svaki proračunati pomak kamere služili su potenciranju mračnog gotičkog ozračja i osjećaja tjeskobe, no istom je cilju bilo usmjereno i temeljito ocrtavanje likova u što je Hitchcock također uložio puno truda. Tome najbolje svjedoči činjenica da je uz stvarne protagoniste, među kojima je vjerojatno najdojmljivija gospođa Danvers u neponovljivoj interpretaciji Judith Anderson, za radnju jednako bitan lik preminule Rebecce čija je sveprisutnost fantastično dočarana identificiranjem nje sa sablasnom kućom Manderley. Valja na kraju napomenuti da je Hitchcock više puta obrađivao književne predloške Daphne Du Maurier pa je, uz Rebeccu, na njezinim djelima utemeljio i filmove Jamaica Inn i Ptice. Rebecca je na dodjeli Oscara 1940. godine bila nominirana u čak jedanaest kategorija, a pored pobjede u kategoriji najboljeg filma, osvojila je Oscara i kao najbolje snimljen film u crno-bijeloj tehnici.
  • Slično za pogledati
  • Komentari (1)
  • Notorious

    Notorious (1946)

    drama, ljubavni, triler, film noir

    Klasičan romantični triler i film noir o ženi koja preuzima ulogu špijunke kako bi razotkrila nacističku organizaciju u Brazilu, zbog čega se nađe u ljubavnom procjepu između dvojice muškaraca.
  • Dial M for Murder

    Dial M for Murder (1954)

    kriminalistički, triler, film noir

    Bivši tenisač Tony Wendice sazna da njegova lijepa i nježna supruga Margo ima ljubavnika. To je pisac kriminalističkih romana Mark Halliday koji im dolazi u posjet. Tony smisli savršen plan koji...
  • Double Indemnity

    Double Indemnity (1944)

    drama, kriminalistički, misterija, triler, film noir

    Film-noir. Agent osiguravajućeg društva Walter Neff kasno noću posrće do svoje kancelarije i na magnetofon snima svoju ispovijed. Prije nekog vremena upoznao se s privlačnom Phyllis Dietrich, jer je...
  • Strangers on a Train

    Strangers on a Train (1951)

    drama, kriminalistički, triler, film noir

    Istaknuti tenisač Guy Haines slučajno u vlaku upozna nametljiva imućna maminog sina Brunu Anthonyja koji mu, znajući za njegove ljubavne probleme, predloži savršen plan zamjene ubojstva: on, Bruno...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • CSInvestigator
    Translator
    01.08.2011. 19:43


    Rebecca (1940)








    Žanr: Drama, Misterija, Ljubavni

    Režija: Alfred Hitchcock

    Jezik: Engleski, Francuski

    Uloge: Laurence Olivier, Joan Fontaine, George Sanders, Judith Anderson

    Trajanje: 130 min


    U želji da zaboravi smrt svoje žene Rebeke, bogati aristokrata Maksim odlazi u Monte Karlo, gde upoznaje stidljivu i lepuškastu gospođicu Edit, sa kojom ubrzo stupa u brak.

    Sreća mlade supruge prekinuta je onog trenutka kada njih dvoje dođu na njegovo imanje, gde Edit vremenom sve više zlostaljanja kućepaziteljka Denvers, koja neprestano podseća nesrećnu devojku da nije dorasla lepoti i eleganciji Maksimove prve žene.

    Kada se brod jedne noći nasukao nadomak aristokratskog imanja, spasilačke ekipe pronašle su i brod u kojem su zatekli jeziv prizor - telo pokojne Rebeke, Maksimove prve žene.

    Posle samo četiri dana provedenih u braku, on priznaje svojoj novoj ženi istinu - Rebeka je počela da ga vara sa drugim muškarcima, ali zbog porodične časti, Maksim je nastavio da bude u braku, sve do trenutka kada mu je Rebeka rekla da će postati majka, a da on nije otac.

    Psihološki triler Rebeka prvi je američki film Alfreda Hičkoka i jedini njegov film nagrađen Oskarom. Godine 1940, Hičkok je, u tom filmu, spojio najbolje elemente britanske tradicije i holivuskog filma.


    Izvor: http://www.rts.rs



    IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0032976/


    [TUBE]PwneccC52fY[/TUBE]


    TITLOVI

{{message}}

{{item.title}}