Saint Laurent

Film

biografski, drama, ljubavni (2014)

Saint Laurent

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
-
6,158%
Saint Laurent

Godina:

2014

Žanr:

biografski, drama, ljubavni

Trajanje:

150 min

Režija:

Bertrand Bonello

Scenario:

Thomas Bidegain
, Bertrand Bonello


Glavne uloge:


Helmut Berger
  >  Yves Saint Laurent en 1989
Valeria Bruni Tedeschi
  >  Mme Duzer
Amira Casar
  >  Anne-Marie Munoz
Valérie Donzelli
  >  Renée
Louis Garrel
  >  Jacques de Bascher
Micha Lescot
  >  Monsieur Jean-Pierre
Jérémie Renier
  >  Pierre Bergé
Dominique Sanda
  >  Lucienne Saint Laurent
Vittoria Scognamiglio
  >  Directrice de l'atelier
Jasmine Trinca
  >  Talitha Getty
Gaspard Ulliel
  >  Yves Saint Laurent
Brady Corbet
  >  David, hommes d'affaires Squibb
Aymeline Valade
  >  Betty Catroux
Léa Seydoux
  >  Loulou de la Falaise
Jonathan Louis
  >  Un homme en soirée

Opis:


U 2014. pojavila su se dva filma: “Sen Loran” i “Iv Sen Loran”, oba francuske proizvodnje i oba o istom čoveku, poznatom francuskom modnom kreatoru Iv Sen Loranu, pet godina posle njegove smrti. Po nazivu ih je gotovo teško raspoznati. Napomenimo da je modna kuća koju je osnovao modni kreator zajedno s njegovim ortakom Pjerom Beržeom bila poznata pod imenom “Iv Sen Loran”, da bi to ime kasnije bilo skraćeno na “Sen Loran” zbog lakšeg internacionalnog prepoznavanja, jer je mnogo lakše izgovoriti dve reči nego tri.

“Iv Sen Loran” se pojavio prvi u bioskopima , pre filmskog festival u Kanu, u čiji je takmičarski program uvršten “Sen Loran”. Takođe je odmah bio prisutan i na svim piratskim sajtovima, što navodi da njegovo snimanje nije bilo motivisano ni umetničkim, ni komercijalnim razlozima.

To je bila bitka za vreme. Biti prvi “Iv Sen Loran”i ublažiti štetu koju će napraviti onaj drugi “Sen Loran”. Jer marka “Sen Loran” je još uvek živa i još uvek vodeća kuća u svetu visoke mode i nije nimalo svejedno kako će se njen osnivač i dugogodišnji vlasnik i stvaralac prikazati.

“Iv Sen Loran” je rađen kao biografski film, precizan je u detaljima, s pretpostavkom da današnji gledaoci ne znaju puno o modnom kreatoru . On nas iscrpno informiše o karijeri kreatora, o njegovim najznačajnim revijama, o njegovim sklonostima. Od gledaoca ne krije bitne detalje o privatnom životu kreatora , na primer njegov odnos sa dugogodišnjim poslovim I životnim parterom Pjerom Beržeom. Spomenuti su i neki drugi neprijatni detalji, iako u drugom planu. Izgleda da nisu mogli biti izbegnuti jer su oni udarno mesto drugog filma “Sen Loran”, što samo navodi na pomisao da su autori ovog filma bili upoznati šta donosi drugi film.

Za razliku od prvog filma, “Sen Loran” ima umetničke ambicije. Neko ko nikad nije čuo za Iv Sen Lorana teško će ga upoznati gledajući ovaj fim. U njemu je kreator predstavljen kao zavisnik od droge, čovek čija je veza sa ovim svetom - droga, kako to u filmu kaže jedna od manekenki. Čovek bez smisla za praktično, koji ne zna ni sijalicu da zameni, i čiju je sudbinu odlučio ne Pjer Berže, njegov doživotni poslovni partner, i višegodišnji životni partner, već jedan drugi čovek, Žak, koji ga je povukao duboko u svet droga i autodestruktivno ponašanje, što je dovelo u pitanje ne samo njegovu poslovnu karijeru, već i njegov život. Pjer Berže čini ono što je morao da učini, štiteći poslovne interese i svoje i Ivove, i na tajanstven način udaljava Žaka iz Ivovog života, po cenu prekida njihove privatne veze.


Koji film gledati? Ja bih rekao oba i to po redosledu u kom su se pojavili u bioskopima: prvo “Iv Sen Lorana”, pa kad ga upoznate, onda “Sen Lorana”.

Tekst za temu je uradio mita53.

Obradio/la:

Kneginja
  • Slično za pogledati
  • Komentari (1)
  • De la guerre

    De la guerre (2008)

    drama, komedija, ratni

    After a freak accident, Burt finds himself locked in a coffin overnight. After surviving the ordeal, he decides to live his life purely for pleasure, but ultimately he finds himself in a bizarre war...
  • Le dernier jour

    Le dernier jour (2004)

    drama, ljubavni

    At Christmas time, 19 year old Simon returns home to visit his dysfunctional family with Louise, a fearless girl he met during his train ride. While Simon struggles to cope with the growing distance...
  • Quelque chose d'organique

    Quelque chose d'organique (1998)

    drama, ljubavni

    Paul and Marguerite have loved each other for 5 years, their love is organic, visceral and strong, constantly shifting from the real to the absolute and from the absolute to the tragic.
  • Yves Saint Laurent

    Yves Saint Laurent (2014)

    biografski, drama

    Biografska drama YSL upoznaje nas sa samim počecima karijere slavnog francuskog dizajnera čije je ime do danas ostalo sinonim za inovativnost i luksuz. U filmu YSL pratimo njegov život od 1958...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • mita53
    Translator Legend
    23.08.2016. 19:19
    U 2014. pojavila su se dva filma:  “Sen Loran” i  “Iv Sen Loran”, oba francuske proizvodnje i oba o istom čoveku, poznatom francuskom modnom kreatoru Iv Sen Loranu,  pet godina posle njegove smrti.  Po nazivu ih je gotovo teško raspoznati.  Napomenimo da je modna kuća  koju je osnovao modni kreator zajedno s njegovim ortakom Pjerom Beržeom  bila poznata pod imenom “Iv Sen Loran”, da bi to ime kasnije bilo skraćeno na “Sen Loran” zbog lakšeg internacionalnog prepoznavanja, jer je mnogo lakše izgovoriti dve reči nego tri.

     

    “Iv Sen Loran” se pojavio prvi u bioskopima , pre filmskog festival u Kanu, u čiji je takmičarski program uvršten “Sen Loran”.  Takođe je odmah bio prisutan i na svim piratskim sajtovima, što navodi da njegovo snimanje nije bilo motivisano ni umetničkim, ni komercijalnim razlozima.

     

    To je bila bitka za vreme. Biti prvi  “Iv Sen Loran”i ublažiti  štetu koju će napraviti onaj drugi “Sen Loran”. Jer marka “Sen Loran” je još uvek živa i još uvek vodeća kuća u svetu visoke mode i nije nimalo svejedno kako će se njen osnivač i dugogodišnji vlasnik i stvaralac prikazati.      

     

    “Iv Sen Loran” je rađen kao biografski film,  precizan je u detaljima, s pretpostavkom da današnji gledaoci ne znaju puno o modnom kreatoru .  On nas iscrpno informiše o karijeri kreatora, o njegovim najznačajnim revijama,  o njegovim sklonostima.  Od gledaoca ne krije bitne detalje o privatnom životu kreatora , na primer njegov odnos sa  dugogodišnjim poslovim I životnim parterom Pjerom Beržeom.  Spomenuti su i neki drugi neprijatni detalji, iako u drugom planu. Izgleda da nisu mogli biti izbegnuti jer su oni udarno mesto drugog filma “Sen Loran”, što samo navodi na pomisao da su autori ovog filma bili upoznati šta donosi  drugi film.

     

    Za razliku od prvog filma, “Sen Loran”  ima umetničke ambicije. Neko ko nikad nije čuo za Iv Sen Lorana teško će ga upoznati gledajući ovaj fim. U njemu je kreator predstavljen kao zavisnik od droge, čovek čija je veza sa ovim svetom - droga, kako to u filmu kaže jedna od manekenki. Čovek bez smisla za praktično, koji ne zna ni sijalicu da zameni, i čiju je sudbinu odlučio ne Pjer Berže, njegov doživotni poslovni partner, i višegodišnji životni partner, već jedan drugi čovek, Žak,  koji ga je povukao duboko u svet droga i autodestruktivno ponašanje, što je dovelo u pitanje ne samo njegovu poslovnu karijeru, već i njegov život. Pjer Berže čini ono što je morao da učini, štiteći poslovne interese i svoje i Ivove,  i na tajanstven način udaljava  Žaka iz Ivovog života, po cenu prekida njihove privatne veze.

     

    Koji film gledati? Ja bih rekao oba i to po redosledu u kom su se pojavili u bioskopima:  prvo “Iv Sen Lorana”, pa kad ga upoznate, onda “Sen Lorana”.     

      

    mita532016-08-25 18:20:34

{{message}}

{{item.title}}