Something the Lord Made

Film

biografski, drama (2004)

Something the Lord Made

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
-
8,3
Something the Lord Made

Naslov:

Božje djelo

Godina:

2004

Žanr:

biografski, drama

Trajanje:

110 min

Režija:

Joseph Sargent

Scenario:

Robert Caswell
, Peter Silverman


Glavne uloge:


Mary Stuart Masterson
  >  Dr. Helen Taussig
Alan Rickman
  >  Dr. Alfred Blalock
Charles S. Dutton
  >  William Thomas (as Charles Dutton)
Kyra Sedgwick
  >  Mary Blalock
Gabrielle Union
  >  Clara Thomas
Yasiin Bey
  >  Vivien Thomas
Luray Cooper
  >  Charles Manlove
Clayton LeBouef
  >  Harold Thomas
Cliff McMullen
  >  Lodel Williams
Merritt Wever
  >  Mrs. Saxon
Irene Ziegler
  >  Frances Grebel
John Emmanuel
  >  Man at park
Henri Edmonds
  >  Mary Thomas
Michael E. Russell
  >  Bank Officer
Harold J. Abell Sr.
  >  Man #1

Opis:


Mladi kirurg dr. Alfred Blalock (A. Rickman) godinama je radio pokuse na psima, na kojima je prvi put isprobao i operaciju na srcu. Njegova desna ruka u tim pokušajima bio je crnac Vivien Thomas (M. Def), daroviti mladić koji je od ranog djetinjstva želio postati liječnik. Budući da je bio iz siromašne crnačke obitelji, nije imao gotovo nikakve mogućnosti da studira. U laboratoriju dr. Blalocka bavi se istraživanjima problema sa srcem, ali je istodobno dizajnirao i stvarao nove instrumente za operaciju. Blalock i Thomas zajedno su iz Nasvillea prešli u glasovitu bolnicu John Hopkins u Baltimoreu, gdje su nastavili istraživanja i pokuse. Iako dr. Blalock bez Viviena nije pristupao ni operacijama, javno priznanje nije dobivao, pa čak mu ni Blalock nije dao mjesto koje zaslužuje. Prva operacija izvedena je na djevojčici Eileen Saxon godine 1944. Iako bi bez operacije maloj Eileen preostalo jedva šest mjeseci života, roditelji su jedva pristali, jer je do tada srce bilo jedan od medicinskih tabua.
Danas dr. Blalock (1885-1964) i Vivien Thomas (1910-1985) zauzimaju počasna mjesta u povijesti medicine. Thomas je nakon dugodišnjeg staža u bolnici Hopkins dobio počasnu titulu doktora, iako nikad nije imao priliku završiti fakultet.
Film je osvojio četiri Emmyja i šest nominacija za tu nagradu, među ostalim za glavne uloge Alanu Rickmanu i Mosu Defu; nagrade Image i Peabody kao najbolji televizijski film, nominaciju za Zlatni globus također kao najbolji film i Mosu Defu, nagradu udruženja američkih pisaca za scenarij, nagradu udruženja redatelja za režiju itd. Glumačka je ekipa izvrsna, a uz nenadmašnog Rickmana i Defa, osobito se ističu tri žene: Mary Stuart Masterson u ulozi dr. Helen Taussig, stvarne osobe, liječnice koja je liječila malu Eileen i prva predložila operaciju, zatim Kyra Sedgwick u ulozi gospođe Blalock, i Gabrielle Union, kao supruga Viviena Thomasa.
  • Slično za pogledati
  • Komentari
  • Warm Springs

    Warm Springs (2005)

    biografski, drama

    Franklin Delano Roosevelt (K. Branagh) ambiciozan je političar i čini se da je pred njim velika karijera, u ostvarenju koje ga podupire i njegova energična supruga Eleanor (C. Nixon). Prvi veliki...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

    {{message}}

    {{item.title}}