Sophie's ChoicePogledaj trailer!

Film

drama, ljubavni (1982)

Sophie's Choice

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
-
7,779%
Sophie's Choice

Naslov:

Sofijin izbor

Godina:

1982

Žanr:

drama, ljubavni

Trajanje:

150 min

Režija:

Alan J. Pakula

Scenario:

Alan J. Pakula
, William Styron


Glavne uloge:


Kevin Kline
  >  Nathan
Meryl Streep
  >  Sophie
Robin Bartlett
  >  Lillian Grossman
Peter MacNicol
  >  Stingo
Rita Karin
  >  Yetta
Joseph Leon
  >  Dr. Blackstock
Eugene Lipinski
  >  Polish Professor
Josh Mostel
  >  Morris Fink
Stephen D. Newman
  >  Larry
Nina Polan
  >  Woman in English Class
Marcell Rosenblatt
  >  Astrid Weinstein
Moishe Rosenfeld
  >  Moishe Rosenblum
John Rothman
  >  Librarian
Greta Turken
  >  Leslie Lapidus
David Wohl
  >  English Teacher

Opis:


Drama. Nekoliko godina nakon završetka Drugog svjetskog rata mladi južnjački pisac Stingo dolazi u newyoršku četvrt Brooklyn i useljava u prizemlje kuće na čijem prvom katu žive Poljakinja Sophie, koja je preživjela strahote Auschwitza, i njezin partner, newyorški Židov Nathan, koji se predstavlja kao biolog s harvardskom diplomom. Veza Sophie i Nathana vrlo je turbulentna zbog njegovih povremenih ispada, a Stingo postaje njihov najbolji prijatelj. S vremenom Sophie i Stingo postaju sve bliži, a Nathan sve ljubomorniji. Kako se zbližava sa Stingom, Sophie mu počne pričati o svom strašnom iskustvu iz Auschwitza...
Jedan od važnih protagonista novih strujanja u američkom filmu šezdesetih i sedamdesetih godina, producent, redatelj i scenarist Alan J. Pakula (Klute, Svi predsjednikovi ljudi, Nedokazana krivnja, Slučaj "Pelikan",) veliki uspjeh postigao je početkom osamdesetih adaptacijom posljednjeg romana Williama Styrona Sophijin izbor. Pomno produkcijski dizajniran i režiran, s osloncem na kreiranju ugođaja i vrsnim glumcima, film je zaradio pet nominacija za Oscara (najbolja scenaristička adaptacija, fotografija, glumica, glazba i kostimografija), a od kojih je sjajna Meryl Streep potvrdila onu za glumicu (zanimljivo je da je pisac Styron u toj ulozi želio Ursulu Andress, da je neko vrijeme razmatrana i Natalie Wood, ali Meryl Streep je izmolila Pakulu za ulogu, što se pokazalo punim pogotkom, o čemu ne svjedoči samo Oscar, nego i činjenica da je po izboru magazina Premier uloga Meryl Streep kao Sophie svrstana na treće mjesto najboljih glumačkih izvedbi svih vremena). Uz iznimnu M. Streep, glavne uloge tumače K. Kline (Silverado, Riba zvana Wanda, Francuski poljubac, Ledena oluja, Divlji zapad) i P. MacNicol, kasnije vrlo poznat po ulozi ekscentričnog odvjetnika Johna Cagea u popularnoj TV seriji Ally McBeal. Spomenimo i da su poljski prizori snimani na zagrebačkim lokacijama odnosno u studijima Jadran filma, da je na tom dijelu produkcije asistent redatelja bio Sergio Mimica, višegodišnji asistent režije kod Stevena Spielberga, a supervizor produkcije budući dvostruki oskarovac Branko Lustig (Schindlerova lista, Gladijator).
  • Slično za pogledati
  • Komentari (1)
  • Holocaust

    Holocaust (1978)

    drama, istorijski, ljubavni, ratni

    The saga of a Jewish family's struggle to survive the horror of Nazi Germany's systematic marginalization and extermination of their community.
  • Florence Foster Jenkins

    Florence Foster Jenkins (2016)

    biografski, drama, komedija, muzika

    Istinita priča o nasljednici Florence Foster Jenkins (Meryl Streep), koja je sanjala da postane operna pjevačica unatoč lošem pjevačkom glasu. Jenkins je koristila svoje veze, moć i bogatstvo kako bi...
  • Silkwood

    Silkwood (1983)

    biografski, drama, istorijski, triler

    Fairly accurate recounting of the story of Karen Silkwood, the Oklahoma nuclear-plant worker who blew the whistle on dangerous practices at the Kerr-McGee plant and who died under circumstances which...
  • The French Lieutenant's Woman

    The French Lieutenant's Woman (1981)

    drama, ljubavni

    U ovom filmu isprepletene su dvije priče koje glume isti glumci.Jedna se zbiva u viktorijanskoj Engleskoj a druga u današnjoj Engleskoj.U viktorijanskoj priči doputuje londonski gentleman Charles u...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • CSInvestigator
    Translator
    07.12.2011. 18:04



    Sophie's Choice (1982)





    Žanr: drama, ljubavni

    Režija: Alan J. Pakula

    Jezik: engleski, poljski, nemački, francuski, ruski

    Uloge: Meryl Streep, Kevin Kline, Peter MacNicol, Rita Karin, Stephen D. Newman

    Trajanje: 150 min





    Nekoliko godina po završetku Drugog svetskog rata, mladi pisac Stingo (Piter Maknikol) seli se sa američkog juga u Njujork. Useljava se u prizemlje kuće u Bruklinu, na čijem prvom spratu živi Poljakinja Sofija (Meril Strip).

    Ona je preživela strahote Aušvica i sada živi sa Nejtanom (Kevin Klajn), američkim Jevrejinom.

    Nejtan se predstavlja kao biolog s harvardskom diplomom, a ima vrlo turbulentan odnos sa Sofijom, zbog povremenih ispada.

    Stingo će postati njihov najbolji prijatelj, ali se vremenom sve više zbližava sa Sofijom, zbog čega je Nejtan izuzetno ljubomoran.

    Kako njihovo prijateljstvo postaje intimnije, Sofija mu se sve više otvara i počinje da mu priča o užasavajućem periodu koji je provela u logoru. 




    Izvor: www.rts.rs






    [TUBE]mgTcyQ7iTS8[/TUBE]




{{message}}

{{item.title}}