The Green KnightPogledaj trailer!

Film

drama, ljubavni, fantazija, avantura (2021)

The Green Knight

Ocjena korisnika
Tako-tako
7,488%
The Green Knight

Godina:

2021

Žanr:

drama, ljubavni, fantazija, avantura

Trajanje:

130 min

Režija:

David Lowery

Scenario:

David Lowery


Glavne uloge:


Sarita Choudhury
  >  Mother
Donncha Crowley
  >  Bishop
Kate Dickie
  >  Queen
Joel Edgerton
  >  Lord
Sean Harris
  >  King
Ralph Ineson
  >  Green Knight
Chris McHallem
  >  Lord in Waiting
Emilie Hetland
  >  First Thief
Anthony Cipriani
  >  Soldier #2
Noelle Brown
  >  Blindfolded Woman
Noelle Brown
  >  Gawain's Queen
Tara Mae
  >  Middle Sister
Nita Mishra
  >  Paris
Brendan Conroy
  >  Magician
Noelle Brown
  >  Madam
Anthony Morris
  >  Second Thief
Dev Patel
  >  Gawain
Alicia Vikander
  >  Essel
Alicia Vikander
  >  Lady
Barry Keoghan
  >  Scavenger
Atheena Frizzell
  >  Youngest Sister
Erin Kellyman
  >  Winfred
Anaïs Rizzo
  >  Helen

Opis:


Epska fantasy avantura zasnovana na svevremenskoj legendi o kralju Arturu. Sir Gawain (Dev Patel), buntovni Arturov nećak kreće na put u nameri da se suprotstavi ozloglašenom Zelenom vitezu, gigantskom strancu smaragdnog tela. Gawain mora da izađe na jraj sa duhovima, lopovima i različitim iskušenjima koja će isklesati njegov karakter. Tako će steći priliku da se konačno dokaže u očima svoje porodice i bude dostojan pripadnik kraljevstva...

Obradio/la:

IgaBiva
 • Slično za pogledati
 • Komentari (14)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • tsbn
  Junior translator
  09.09.2021. 11:22
  Dakle ovako:

  Zaplet - na simbolični dan (Božić) naš glavni junak (bogata seoska baraba) pada u iskušenje da pokaže da je vredan zvanja viteza i ne odoleva svojoj sujeti/taštini. To je smrtni greh (obaška na Božić). Umesto da bocne ili malo zaseče zelenog viteza (koji je emanacija božijeg iskušenja i kazne) - on mu odseca glavu.

  Godinu dana uživa u slavi, a onda,
  Rasplet - (opet na Božić) klečeći na kolenima ispred zelenog, ima viziju o ostatku svog života ako pobegne ispod sekire i šta bi bio. Prezren i nesrećan. A onda simboličan potez skidanja magičnog zaštitnog pojasa kao znak pristajanja na kaznu za svoj smrtni greh i odricanja od đavola. A zatim pre nego što sevne sekira (film se nekoliko frejmova pre toga završava) - iskpupljenje/oproštaj potvrđen rečima zelenog.  

  Glumačka ostvarenja su vrhunska - u zadatim skučenim okvirima.

  Tok i "radnja" filma su pretenciozno, nedosledno i nekonzistentno smeće prepuno nebuloza koje pretenduje da bude "umetnost" - praveći od filma slide-show "simboličnih" kadrova produženog trajanja.

  Epizida sa svetom Vinifred ? Poenta ? Da joj dohvati lobanju iz bare a ona njemu čudom da vrati sekirče ? Ili da vidimo da je on u suštini dobra osoba, ali greh je greh, yebi ga... Lisica treba da bude otelotvorenje đavola? Džinovske gole ribe u planini ? Šta li one treba da budu ?
  Šta tek reći za epizodu - kuća na osami ? Tip koji luta pustopoljinom u lovu, njegova žena uspaljenica (opet đavolova posla ?) na koju naš junak (ponovo) pada (ah taj greh) pa se u trljanju sa njom dešava svršavanje/ejakulacija i BUM eto zaštitnog pojasa nazad! Dakle đavolica mu daje pojas da izbegne kaznu, a sv.Vinifred sekiru da plati kaznu ? Ko li može da provali šta je simbolika treće osobe u toj kući - sede babe sa povezom oko očiju ? Pravda ?

  Treba određena doza mazohizma da se isprati tih 130 minuta.
 • memich
  Translator
  05.09.2021. 23:18
  Šta je pisac htio da kaže? To je to, gledaš film i razbijaš glavu o tome.

  Mogla se ta borba glavnog lika prikazati na bolji način. Dobar dio filma su valjda neki "stilski izražaji" koje nemam volje da dešifrujem. Gomila nekih gluposti samo povećava vrijeme koje ćete potrošiti na gledanje.

  Kad se moraš patiti da shvatiš umjetnika, to je kao da se patiš da nađeš meso u bureku. Jebeš to.
 • shiba87
  Translator
  04.09.2021. 19:14
  Upravo odgledah ovo i to prije svega zbog negativnih komentara. ;)  Moram reći da mi se ovo baš dopalo. Sviđa mi se što film nije sveden na prosječne avanture Pere Kvržice, kako to uvijek biva sa ovakvim filmovima (što nije loše, ali je dosta puta viđeno). Ne znam da li pretjerujem ako napišem da je mene ovakva introspekcija glavnog lika podsjetila ni manje ni više nego na samog Tarkovskog. Uživala sam u svakom kadru. Film nikako nije besmislen, ja sam ovdje vidjela borbu glavnog junaka, prije svega sa samim sobom, izgubljenog, naivnog i neiskusnog čovjeka koji je rastrzan između tuđih očekivanja i onoga što on zaista jeste. Na kraju je morao da izabere na koju će stranu, ali se postavlja pitanje da li čovjek zaista ima pravo izbora onda kad shvati da nikada ne može biti ono što nije. 

  Jedinu zamjerku imam na izbor glavnog glumca. Ne trudim se da mu zapamtim ime, znam samo da me oduvijek smarala njegova pojava i smatram da je dobar dio filma usmrtio nedostatak njegove harizme. Sve u svemu, svaka čast kreatorima filma što su imali hrabrosti da odaberu koncept koji vjerovatno niko nije očekivao i koji će razočarati mnoge :D Ja sam zadovoljna.