UzakPogledaj trailer!

Film

drama (2002)

Uzak

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
Odlično!
7,788%
Uzak

Naslov:

Dalek

Godina:

2002

Žanr:

drama

Trajanje:

110 min

Režija:

Nuri Bilge Ceylan

Scenario:

Nuri Bilge Ceylan
, Cemil Kavukçu


Glavne uloge:


Fatma Ceylan
  >  Mother
Zuhal Gencer
  >  Nazan (as Zuhal Gencer Erkaya)
Nazan Kesal
  >  Lover (as Nazan Kirilmis)
Mehmet Emin Toprak
  >  Yusuf (as Mehmet Emin Toprak)
Ebru Ceylan
  >  (as Ebru Yapici)
Muzaffer Özdemir
  >  Mahmut
Feridun Koç
  >  Janitor (as Feridun Koç)
Bahaltin Surler
  >  (as Bahattin Serter)

Opis:


Nakon što ga napusti supruga, sredovječnom fotografu Mahmutu u posjet dolazi nezaposleni rođak Jusuf u potrazi za poslom. Njegova prisutnost u stanu uskoro počinje smetati Mahmutu koji je nagrizan egzistencijalnom krizom i jazom između mladenačkih snova i sive svakodnevice.
Uz veliku nagradu žirija i nagradu za muške uloge na filmskom festivalu u Cannesu 2003, te nagradu FIPRESCI na filmskom festivalu u San Sebastianu 2003, Dalek je s gotovo pedeset nacionalnih i međunarodnih priznanja najnagrađivaniji film u povijesti turskog filma i jedno od ponajboljih ostvarenja svjetskoga filma u novom tisućljeću.

Obradio/la:

Kneginja
  • Slično za pogledati
  • Komentari (2)
  • Iklimler

    Iklimler (2006)

    drama, ljubavni

    Dok sa svojom privlačnom djevojkom, uspješnom televizijskom art-direktoricom Bahar (E Ceylan), jednog ljeta boravi u turskom obalnom gradu Kaş, sredovječni sveučilišni profesor Isa (N. B. Ceylan)...
  • Masumiyet

    Masumiyet (1997)

    drama

    Yusuf is released from prison after serving a ten-year sentence. He is scared of life outside as he goes to an address given to him by another prisoner.
  • Takva

    Takva (2006)

    drama

    Muharem je turski činovnik, odan islamskoj tradiciji i životu koji mu ona nalaže. No sve se mijenja kada njegovu predanost vjeri odluči iskušati bogata religijska sekta ponudvši mu da radi za njih...
  • Kis Uykusu

    Kis Uykusu (2014)

    drama

    Dolazak zime i odlazak gostiju izazvat će velike promjene u jednom planinskom hotelu u Kapadokiji, regiji u središnjoj Anadoliji u Turskoj. Hotel vodi sredovječni bivši glumac Aydin, njegova mlada...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • puppet_master
    eXtreme member
    07.04.2022. 21:47
    Ovo je, rekao bih, pre svega priča o usamljenosti i samoći u savremenom društvu, uopšte, dok je u filmu to predstavljeno kroz današnji Istanbul, "porušene mostove" među generacijama, te ljudi sa sela i onih iz grada. 

    Centralni likovi su Jusuf i Mehmet...prvi, zbog otpuštanja svih radnika iz seoske fabrike, dolazi u Istanbul kod svog rođaka kako bi našao posao, prvenstveno u luci, na kakvom brodu. Taj rođak je upravo Mehmet, sredovečni fotograf koji je izgubio svoju strast prema profesiji, izgubio je i svoju (bivšu) suprugu koja se tih dana sprema da zauvek napusti Istanbul, te su Mehmetovi dani i noci ispunjeni tišinama, samoćom, besciljnim navikama odlaska u kakav jazz bar gde u samoći ispija svoje piće i navici gledanju pornjava, uz izbegavanje da se javi svojim roditeljima koji su ostali u rodnom selu. Iako potpuno različit, i Jusuf ne živi išta bolje svoje dane...besomučno luta lukom iako posla nema, veći deo dana provodi u samoći, ili detinjasto prateći devojku koja mu se sviđa, no bez hrabrosti da joj priđe, dok su Mehmetovi i Jusufovi zajednički trenutci uvek na ivici neprijatnog. Svako na svoj način ne zna da priđe ovom drugom, ni u puki ljudski razgovor, u podršci niti pomoći...


    No osim same fine priče, upravo je to tiho i sporo vođenje filma kroz ovakvu jednu priču pravi užitak, te tišine zapravo vrište temu ovog filma. Avaj, film iako odličan, bi mogao iz istog razloga (tišine, spori ritam, dugi kadrovi generalno mučnih tj tužnih scena, mimimalno dijaloga...) da ne bude previše drag baš svima a zbilja je u pitanju nesvakidašnje filmsko iskustvo sa ne može aktuelnijom temom, gre'ota ga je propustiti uprkos melanholičnoj odi otuđenosti, što ovaj film  i jeste, čini mi se. Prosto mi je pretužno bilo to što ovi likovi, kroz šta god da prolaze, ne posežu jedan za drugim. Sumorna nam je takva jedna sudbina, ambisi sveprisutni svuda oko nas i u nama samima.

    Nuri Bilge Džejlan u svom najboljem maniru.


    Uzak – Nuri Bilge Ceylan (2002) – The Arts of (Slow) Cinema
  • Vilin
    eXtreme member
    22.01.2019. 00:22
    Divan, setan film. Naizgled jednostavna priča o dvojici potpuno različitih rođaka, u stvari je puna raznih ispričanih i neispričanih priča.

{{message}}

{{item.title}}