Zero Dark ThirtyPogledaj trailer!

Film

drama, istorijski, triler (2012)

Zero Dark Thirty

Ocjena korisnika
-
7,492%
Zero Dark Thirty

Naslov:

Zero Dark Thirty

Godina:

2012

Žanr:

drama, istorijski, triler

Trajanje:

157 min

Režija:

Kathryn Bigelow

Scenario:

Mark Boal


Glavne uloge:


Jennifer Ehle
  >  Jessica
Simon Abkarian
  >  Detainee on Monitor
Kyle Chandler
  >  Joseph Bradley
Jason Clarke
  >  Dan
Harold Perrineau
  >  Jack
Jeremy Strong
  >  Thomas
Alexander Karim
  >  Detainee on Monitor
Nabil Elouahabi
  >  Detainee on Monitor
Jessica Chastain
  >  Maya
J.J. Kandel
  >  J.J.
Reda Kateb
  >  Ammar
Aymen Hamdouchi
  >  Detainee on Monitor
Ali Marhyar
  >  Interrogator on Monitor
Parker Sawyers
  >  Interrogator on Monitor
Wahab Sheikh
  >  Detainee on Monitor

Opis:


“Zero Dark Thirty je remek djelo” Annie Schulhof (National Board of Review)
Film Oscarom nagrađene redateljice Kathryn Bigelow, priča o najtraženijem čovjeku u povijesti, oduševio je kritiku koja ga je proglasila jednim od najboljih filmova godine te najizglednijim kandidatom za nagradu Oscar.

Više od jednog desetljeća svijet je bio zaokupljen lovom na Osamu bin Ladena. Dva američka predsjednika, njihova administracija i ostali svjetski vođe neumorno su radili na tome da uhvate vođu terorističke mreže Al Qaeda.
Ali na kraju, mali tim operativaca CIA-e pronašao ga je i uništio. Svaki aspekt njihove misije čuvan je u tajnosti do sada, kada Kathryn Bigelow u kontroverznom filmu Zero Dark Thirty prikazuje ratno ludilo Bliskog Istoka te detaljno opisuje tim i operacije koje su dovele do pronalaska i smaknuća Osame bin Ladena.

Od 17. siječnja na velikim platnima, film Zero Dark Thirty oživljava povijest! Ne propustite operaciju koja će vas ostaviti bez daha i predstaviti vam ljude koji su promijenili naš svijet!

5 NOMINACIJA ZA NAGRADU OSCAR, MEĐU KOJIMA ZA:
NAJBOLJI FILM (DRAMA)
NAJBOLJI SCENARIJ
NAJBOLJU GLAVNU ŽENSKU ULOGU
  • Slično za pogledati
  • Komentari (7)
  • Tinker Tailor Soldier Spy

    Tinker Tailor Soldier Spy (2011)

    drama, misterija, triler

    Ekranizacija kultnog romana Johna le Carrea s fantastičnom glumačkom postavom: Gary Oldman, dobitnik nagrade Oscar Colin Firth, Tom Hardy, John Hurt, Ciaran Hinds, Mark Strong i Toby Jones. Radnja...
  • Eye in the Sky

    Eye in the Sky (2015)

    drama, akcija, triler, ratni

    Pukovnica, Katherine Powell (Mirren) vodi tajnu misiju hvatanja terorističke skupine koja živi u sigurnoj kući u Nairobiju, u Keniji. Kad Powell sazna da teroristička skupina planira provesti...
  • Captain Phillips

    Captain Phillips (2013)

    biografski, drama, triler

    Kapetan Phillips je film snimljen prema istinitom događaju iz 2009. godine kada je grupa somalskih pirata otela američki teretni brod Maersk Alabama. Kroz jedinstvene leće redatelja Paula...
  • Argo

    Argo (2012)

    biografski, drama, istorijski, triler

    Pod palicom Oskarovaca Ben Afflecka (redatelj) i Georgea Clooneya (producent), odlična glumačka ekipa na velika platna donosi istinitu priču o agentu CIA-e koji predvodi operaciju spašavanja 6...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • CSInvestigator
    Translator
    22.06.2013. 20:58
    Pitam se zašto sam ovo gledala iako sam ostala razočarana nakon gledanja Katanca za bol. Bukvalno je ispisano velikim slovima na oba filma Ketrin Bigalou. Znači, identičan "modus operandi". Ume da razvuče film na 3 sata samo jureći neku ideologiju i sa po par akcionih scena... Ja ništa dublje nisam našla ni u jednom od dva filma. Glumci su hladnokrvni, razgovori površni, sve je prikazano kao da postoji neki cilj, ali ga ja ne vidim, niti motivaciju i poentu...

    Uglavnom, kome se svideo Katanac za bol, neka odgleda, sigurno će i ovo...
  • ghostwheel
    eXtreme member
    16.01.2013. 19:50
    (ima spojlera, samo da znate)


     Pogledao sam  film još jedanput. I još jedanput.
    Sličnost sa The Hurt Locker se sama nameće, verovatno zbog teme. Ali ja bih pre svega istakao formalnu sličnost: The Hurt Locker ima fragmentarnu strukturu gde više posebnih segmenata priča jedinstvenu priču; Zero Dark Thirty ima jednu priču izdeljenu na više delova, uglavnom po hronološkom redosledu.
    Zero Dark Thirty pokriva period od deset godina i zasniva se na događajima koji su se zaista dogodili (naravno, dramatizacija kao oblik prilagođavanja filmu se podrazumeva). Od njih je svakako najupečatljiviji bombaški napad na američku bazu u kojem je stradalo sedam oficira CIA. 
    Dok se The Hurt Locker orijentisao na individue u oružanom sukobu, kao i motive šta ih je nagnalo da odu u Irak, Zero Dark Thirty priča o (američkoj) naciji i definiše je kroz odnos prema neprijatelju.
    Film počne upečatljivom i izuzetno potentnom (u značenjskom smislu) scenom mučenja. Naime, u prvih dvadeset minuta Bigelow predstavi stanje stvari na savremenoj svetskoj političkoj sceni: tortura od strane Zapadnog čoveka koja dovodi do potpune degradacije Čoveka Trećeg sveta, gde ga vodi kroz sve oblike poniženja uključujući i seksualno dok ga ne svede na nivo životinje (psa). Otprilike modus operandi SAD u spoljnoj politici.
    Iako se u epizodnim ulogama izmenja dosta glumaca, lik koji nosi film i preko kojeg se prelama sva težina lova na Bin Ladena jeste Maya.  Kako protiče vreme Mayin lik postaje sve zaokupljeniji lovom, dok sva frustracija i opsesija nacije ne počnu da se odražavaju u njoj. Mayin lik doživljava katarzu, ali ne u smeru njenih kolega koji koriste torturu i rad na terenu za napredovanje u službi, već njena opsesija postaje lična: od nekog ko želi da uhvati Bin Ladena, do krvoločnog lovca koji samo želi da ga ubije.  Interesantna je paralela između Maye i "plena": Maya nema privatan život (na pitanje direktora CIA šta je još radila u životu, ona odgovori "Ništa"), živi u Pakistanu, u ambasadi, nema dom, ne sme da kroči nigde van ambasade jer je konstantna meta talibana; sa druge strane Bin Laden živi okružen porodicom, sa ženom i decom, u kući, u komforu, pored  najbližih prijatelja. A najinteresantniji (metaforični) punch dolazi u finalu kad plen bude ubijen i Mayina opsesija ispunjena, gde vidimo da ona tek onda ne zna šta će sa sobom; onako ispražnjena, izgubljena, Maya (Amerika) ne zna gde će, ne zna šta da radi sa sobom, ona je niko bez protivnika, nema cilj...
    Sve ovo ne bi imalo nikakvog smisla da nije Bigelowkine perfektne egzekucije: medicinskim rečnikom rečeno - hirurški precizno i klinički hladno. Bez ijednog predugog kadra, bez reči tamo gde slika govori; Desplatova muzika se pojavi u pravom trenutku i bude taman toliko sugestivna da pojača scenu, a onda se izgubi (Desplat inače radi s Audiardom). 
    Scena upada na hacijendu je akcioni događaj sezone.
    (verovatno ima još ponešto da se doda, al ne mogu da se setim)
  • icemaher
    The Legend Of
    07.01.2013. 22:07
    Jbga, verovatno nijeLOL Odavno sam ga gledaoWink

{{message}}

{{item.title}}