ForbrydelsenPogledaj trailer!

TV serija

drama, kriminalistički, misterija, triler (2007)

Forbrydelsen

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
-
8,4
Forbrydelsen

Naslov:

Ubojstvo

Godina:

2007

Žanr:

drama, kriminalistički, misterija, triler

Trajanje:

57 min

Autor:

Søren Sveistrup


Glavne uloge:


Sofie Gråbøl
  >  Sarah Lund
Morten Suurballe
  >  Lennart Brix
Ann Eleonora Jørgensen
  >  Pernille Birk Larsen
Lars Mikkelsen
  >  Troels Hartmann
Bjarne Henriksen
  >  Theis Birk Larsen
Marie Askehave
  >  Rie Skovgaard
Søren Malling
  >  Jan Meyer
Michael Moritzen
  >  Morten Weber
Nicolaj Kopernikus
  >  Vagn
Laura Drasbæk
  >  Charlotte
Lotte Andersen
  >  Ruth Hedeby
Bent Mejding
  >  Poul Bremer
Anne Marie Helger
  >  Vibeke Lund
Flemming Enevold
  >  Torsten Jarnvig
Mikael Birkkjær
  >  Ulrik Strange

Opis:


Serija "Ubojstvo" uzbudljiv je triler u 20 nastavaka u produkciji dramskog programa Danske radio-televizije. Tijekom 20 napetih dana otkrivamo tragove i pratimo posljedice okrutnog zločina s kojim su na različite načine povezane razne strukture Kopenhagena. Kako istraga teče, na vidjelo izlaze brojne gradske tajne i borbe za moć.

Na početku serije upoznajemo glavnu inspektoricu Odjela za umorstva koja tu dužnost obnaša posljednji dan prije odlaska u novi život. Jedna sasvim obična obitelj iz četvrti Vesterbro živi svojim uobičajenim životom i planira skoro preseljenje kada ih zadesi najgora noćna mora. U isto vrijeme visokorangirani političar nalazi se u bespoštednoj kampanji u kojoj ima vrlo dobre izglede za pobjedu. Kako policijska istraga napreduje, svi će ti likovi postati umiješani u isti slučaj. Započela je istraga ubojstva i lov na počinitelja. U 20 dana mjeseca studenog životi svih likova će se stubokom promijeniti.

Zločin i lov na počinitelja povezat će sve likove u priči. Kako istraga napreduje, otkrivaju se duboke i dalekosežne posljedice zločina; gledamo spletke srednjoškolaca, društvenu zatvorenost useljeničkih krugova, djelovanje gradske administracije i bespoštednu izbornu kampanju u koju je na ovaj ili onaj način umiješan velik broj ljudi.

Ekipa koja je proizvela Emmyjem nagrađenu seriju 'Nikolaj i Julie' napravila je seriju drukčiju od svega što je dosada proizvela Danska radio-televizija. Soren Sveistrup začetnik je i glavni autor serijala, Birger Larsen je redatelj, Piv Bernth producent, za vizualni dojam pobrinuo se snimatelj Eric Kress, scenograf je Niels Sejer, a glazbu je skladao Frans Bak.
Sofie Grabol glumi glavnu inspektoricu, Lars Mikkelsen je visokorangirani političar iz Kopenhagena, a Bjarne Henriksen i Ann Eleonora Jørgensen su u ulozi roditelja.
Ostale uloge tumače: Soren Malling, Marie Askehave, Bent Mejding, Nicolaj Kopernikus i Michael Moritzen. U sporednim ulogama pojavljuju se još neki od najboljih danskih glumaca: Farshad Kholghi, Solbjorg Hojfeldt, Troels II Munk, Laura Christensen, Cyron Melville, Laura Drasbæk, Tina Gylling Mortensen, Anne Marie Helger, Ole Boisen, Julie Ølgaard i Peter Gilsfort.

Serija "Ubojstvo" snimljena je u studijima Danske radio-televizije i na lokacijama u Kopenhagenu i okolici. Na Prvom programu Danske radio-televizije serija je prikazivana nedjeljom u 20h od početka 2007. godine.
Dosad su snimljene dvije sezone serije, a u tijeku je i snimanje treće. Serija je s velikim uspjehom prikazana u dvadesetak zemalja diljem svijeta, a u Sjedinjenim Državama snimljena je istoimena američka inačica serije The Killing.

Serija je 2008. godine nominirana za EMMY (u kategoriji najbolje serije i glavne ženske uloge), a prošle je godine osvojila i prestižnu BAFTA-u u kategoriji "International Series", nadmašivši "Momke s Madisona", "Glee" i "Boardwalk Empire".
Priča je vrlo prepoznatljiva, inteligentno zamišljena i vrhunski producirana, a napetost raste iz nastavka u nastavak. 20 nastavaka koji se odvijaju u 20 dana i glavno pitanje "Tko je ubio Nannu Birk Larssen?" sigurno će brojne gledatelje držati u neizvjesnosti.

Ovako sve počinje:
Sarah (Sofie Grabøl) radi posljednji dan kao glavna inspektorica Odjela za umorstva. Dok se oprašta od kolega i svoga nasljednika uvodi u posao, Sarah dobiva uznemirujući novi slučaj. Visokorangirani kopenhaški političar Troels usred je obećavajuće izborne kampanje, no bit će prisiljen promijeniti svoje planove. U kopenhaškoj četvrti Vesterbro Theis i njegova supruga Pernille planiraju se preseliti u novu kuću i ne sluteći da će ih do kraja dana zadesiti najgora noćna mora. Njihova 19-godišnja kći Nanna nađena je silovana i ubijena.

Istraga započinje, a Sarah odgađa preseljenje u Švedsku na tjedan dana. Njezin nasljednik na mjestu inspektora, Jan, obećava Theisu da će učiniti sve kako bi se počinitelj pronašao. Političar Troels umiješan je u slučaj kada se otkrije da je automobil u kojem je nađena ubijena Nanna korišten u svrhe njegove kampanje. No ostaje pitanje tko je vozio automobil u vrijeme zločina. Istodobno u Nanninoj srednjoj školi pojavljuju se novi, važni tragovi...

Glumačka postava serije "The Killing" dobro je poznata međunarodnoj publici; ponajprije Sofie Grabøl u ulozi Sare Lund (poznata po filmovima "Pelle, osvajač," "Noćni čuvar," "Mifune's Last Song"). Impresivne glumačke izvedbe ostvarili su i Lars Mikkelsen, Bjarne Henriksen, Ann Eleonora Jørgensen ("Italian for Beginners", "Just like Home"), Søren Malling i Marie Askehave. Redatelj je Birger Larsen (poznat po režiji epizoda krimi-serija "Mankellov inspektor Wallander: Peta žena" i "Umorstva u Midsomeru"). Tim stručnjaka proizveo je produkcijski besprijekoran krimić visoke kvalitete. Ne samo da se radi o vrhunskom modernom trileru nego i kroz prikaz društvenih zbivanja i problema serija dobiva na dubini i vjerodostojnosti.
  • Slično za pogledati
  • Komentari (21)
  • Borgen

    Borgen (2010)

    drama

    Borgen - sjedište moći je danska dramska serija o borbi za političku moć i prevlast te osobnim žrtvama i posljedicama koje ta borba ostavlja na one na političkoj pozornici i iza nje. Protagonistica...
  • Le Bureau des Légendes

    Le Bureau des Légendes (2015)

    drama

    After six years of undercover work in Syria, French intelligence officer Malotru returns home, where he struggles to forget his undercover identity, train a young recruit, and investigate when a...
  • Top of the Lake

    Top of the Lake (2013)

    drama, kriminalistički, misterija, triler

    Od Oscarom nagrađene scenaristice i redateljice Jane Campion i Oscarom nagrađenih producenata Kraljeva govora stiže snažna i nezaboravna priča smještena na kraju svijeta, s Elisabeth Moss, Davidom...
  • Efterforskningen

    Efterforskningen (2020)

    drama, kriminalistički, misterija

    Jedinica za ubojstva policije Kopenhagena, na čelu s Jensom Møllerom, pokušava riješiti ubojstvo švedske novinarke Kim Wall. Serija prati stvarni slučaj nestanka novinarke koji se desio u Danskoj...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • CSInvestigator
    Translator
    21.06.2019. 23:08
    Nakon duže pauze, upravo sam završila 3. (poslednju) sezonu.

    Druga sezona je bila negde na nivou prve, ali me je zato treća oduševila.
    Mnogo brža radnja i odlično građenje likova, sa perfektnim krajem serije.
    Svaka sezona je samostalna, ali je kraj kulminacija sve tri sezone.
    Posebno me je oduševilo što je jedan moralno negativan akt zapravo bio jedini moralan akt.
    Likovi su ostali verni sebi i kraj podstiče gledaoce na razmišljanje o moralnim vrednostima i tome šta je ispravno.

    Preporuka za one koji vole tmurni noir sa sporom radnjom.
  • CSInvestigator
    Translator
    20.11.2016. 22:52
    Ovo mi je odavno na watch listi, ali nikako da počnem.

    Upravo sam završila 1. sezonu.
    Sviđa mi se dobro poznata skandinavska mračna atmosfera i lik detektivke Sare Lund.
    Ima dosta sporednih likova, koji su takođe dobro obrađeni i imaju dosta minutaže na ekranu.
    Scenario je malo škakljiv za ocenu. Ima dosta dobrih, ali i loših stvari, tj. propusta.
    U nekim trenucima sam se iznenadila dovitljivošću i rezonovanjem detektiva, a u drugim sam se pitala kako to da nisu ranije proverili ili shvatili nešto.
    Sviđa mi se što je serija prilično napeta i što ne prezaju ni od čega.

    Nastavljam dalje svakako.
    Hvala sipa na prevodima. Wink
  • combe veternik
    Banned user
    03.02.2013. 12:16
    ja sa skinuo ****** i ako koristis BS plejer on ce ti pronaci odgovarajuci prevod iako sam ja skidao sa ovog t.j.naseg najboljeg sajta. icemaher2013-02-03 16:51:40

{{message}}

{{item.title}}