Miss Fisher's Murder MysteriesPogledaj trailer!

TV serija

drama, kriminalistički, misterija (2012)

Miss Fisher's Murder Mysteries

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
-
8,4
Miss Fisher's Murder Mysteries

Naslov:

Istrage gospođice Fisher

Godina:

2012

Žanr:

drama, kriminalistički, misterija

Trajanje:

60 min

Glavne uloge:


Essie Davis
  >  Phryne Fisher
Ashleigh Cummings
  >  Dorothy 'Dot' Williams
Richard Bligh
  >  Mr. Butler
Nathan Page
  >  Detective John 'Jack' Robinson
Hugo Johnstone-Burt
  >  Hugh Collins
Anthony J. Sharpe
  >  Cec
Travis McMahon
  >  Bert
Tammy Macintosh
  >  Dr. Mac
Miriam Margolyes
  >  Aunt Prudence
Ruby Rees
  >  Jane (as Ruby Rees-Wemyss)
Nicholas Bell
  >  Murdoch Foyle
Neil Melville
  >  George Sanderson
Dee Smart
  >  Rosie Sanderson
Dennis Coard
  >  Father O'Leary
Pip Miller
  >  Baron Henry Fisher

Opis:


Glamurozna junakinja nove australske serije od 13 jednosatnih nastavaka, detektivka Phryne Fisher, šeće uličicama i jazz klubovima Melbournea s kraja 1920-ih godina i bori se protiv nepravde pištoljem s drškom od sedefa i britkim umom. Dok za sobom ostavlja niz obožavatelja, naša posve moderna junakinja uživa u svakom trenutku svog sretnog života. Plemenita gđica Fisher život je započela 1989. kao smjela detektivka i protagonistica 18 knjiga australske spisateljice Kerry Greenwood. Elegantna i moderna žena s kraja 1920-ih koja je stekla ukus za najbolje, ali ima i besprijekorne radničke korijene, odmah je osvojila čitatelje i čini se da neće tako brzo objesiti pištolj o klin i odreći se pustolovnog ljubavnog života radi jednog muškarca.

U ranijem životu Phryne je živjela na ulicama Collingwooda, prosila za hranu sa svojom sestrom Janey i izbjegavala tešku ruku pijana oca. Kad je s 12 godina Janey nestala u sumnjivim okolnostima, Phryne je bila slomljena. Nakon što je prvi svjetski rat izbrisao veći dio obitelji, siromašni Fisheri našli su se na prostranom imanju na engleskom ladanju, a roditelji su postali lord i ledi. Phryne, koja nije bila stvorena za privatne škole i poslijepodnevni čaj, a još se i nije pomirila sa sestrinim nestankom, pobjegla je i kao vozačica Hitne pomoći pridružila se ženskoj brigadi francuske vojske. Iako 1928. živi u raskoši, Phryne nikad neće zaboraviti svoje podrijetlo. Njezina joj prošlost daje osjećaj za društvenu pravdu i potiče je da uspostavi ravnopravnost u svom kućanstvu.

O snimanju serije producentice Fiona Eagger i Deb Cox kažu: "Razmišljale smo zašto u Australiji nije snimljena uspješna kriminalistička serija kakve Englezi tako dobro rade. Naravno, Deb i ja znale smo za Kerryne knjige, a obje nas privlače snažni ženski likovi. Kad smo shvatile da Phryne ima sve - kriminalističku priču, snažan ženski lik, prelijepe kostime i lokacije te pokoji koktel, uz veliku popularnost romana, smatrale smo da je to dobitna kombinacija. Phryne i ostale kriminalističke serije razlikuju se po likovima. Ovdje se radi o ženi koja je nekonvencionalna i ispred svog vremena. To je svojevrsna novost. A budući da je ona zaštitnica slabih, ne radi se samo o zagonetki i rješavanju zločina. Nije nas zanimalo nešto klasično, kopija neke 'Gđice Marple' ili 'Poirota'... Htjele smo nešto razigranije, nešto sa stavom. Prvo nas je privuklo razdoblje u koje su smještene knjige o Phryne Fisher, kasne 1920. To je bilo fantastično razdoblje za žene. Kad smo krenule pobliže proučavati knjige, shvatile smo da u njima postoji sjajan lik s fantastičnim tekstom. Svidjelo nam se što Phryne, unatoč lijepim haljinama, koktelima i eskapističkim elementima, nastoji promijeniti svijet ljudi koji su bili u ozbiljnim nevoljama. Uglavnom su to žene, ali ne samo žene. Jedno od velikih zadovoljstava i golemih izazova prenošenja knjiga na ekran sastojalo se od stvaranja različitih "svjetova" za Phryne Fisher. Kerry Greenwood svaku je knjigu smjestila na pomno istraženo mjesto ili u supkulturu - od vlaka za Ballarat koji vuče parnjača, preko kazališne kuće, tržnice, židovske četvrti u Melbourneu i putujućeg cirkusa, do prljavog podzemnog svijeta krijumčara droge i ilegalnih pobačaja."

Kreativni tim serije pomno je sve to prenio na televizijski ekran i stvorio zapanjujuće autentičnu rekonstrukciju Melbournea iz 1920-ih. Serija je snimljena u brojnim melburnskim povijesnim kućama, u netaknutim ulicama iz tog doba, u restauriranom vlaku s parnom lokomotivom te u gradskim zgradama s prijelaza stoljeća kao što su Gradska vijećnica i zgrada Ministarstva financija. Neki su kostimi originali iz 1920-ih, dio privatne kolekcije kostimografkinje Marion Boyce. Ostale je sašio tim krojača po Marioninim točnim uputama. Scenografski odjel pod vodstvom Robbieja Perkinsa izradio je prostore i prilagodio lokacije kombinacijom predmeta iz tog razdoblja i onih koji su posebno izrađeni za seriju.

Glavnu ulogu Phryne Fisher u seriji glumi Essie Davis. Essie, koja je diplomirala na australskom National Institute of Dramatic Arts, jedna je od najcjenjenijih australskih filmskih, kazališnih i televizijskih glumica. Glumila je u filmovima "Djevojka s bisernom naušnicom" Petera Webbera, "The Matrix Reloaded" i "The Matrix Revolutions" braće Wachowski, "Code 46" Michaela Winterbottoma, "Charlotteina mreža", "Izolacija", "Australija" Baza Luhrmanna, "The Wedding Party" koji je premijeru imao na filmskom festivalu u Melbourneu 2010. i "South Solitary" koji je otvorio filmski festival u Sydneyu 2010. i za koji je dobila nagradu kritičara za najbolju sporednu glumicu.

Essie je glumila u brojnim televizijskim serijama i mini-serijama među kojima su "Sweeney Todd" za BBC, "Tišina", "After the Deluge", za koji je dobila nagradu Australskog filmskog instituta za najbolju sporednu glumicu, i u epizodi "The Spider and the Fly" "Forenzičarke Halifax" za koji je nominirana za nagradu Australskog filmskog instituta za najbolju glumicu. Essie je veoma hvaljena i u kazališnim ulogama.
  • Slično za pogledati
  • Komentari (4)
  • Endeavour

    Endeavour (2012)

    drama, kriminalistički, misterija

    Serija prati početke karijere mladog Endeavoura Morsa, koji se nakon što odustaje od fakulteta u Oxfordu, pridružuje policiji. Oxford. Veljača, 1966. Mladi Endeavour Morse pati - profesionalno...
  • The Doctor Blake Mysteries

    The Doctor Blake Mysteries (2013)

    misterija

    Neuobičajeni policijski liječnik u provinciji, dr. Blake, čuva tajne i rješava zločine... Nova australska kriminalistička serija vodi nas u australsku provinciju pedesetih godina prošlog...
  • Schnell ermittelt

    Schnell ermittelt (2009)

    kriminalistički

    Angelika Fast upoznaje sebe iz posve različitog kuta gledišta. Ostale ljude promatra drugim očima i trudi se biti suosjećajnija i otvorenija za kompromise – što otvara pitanje: koliko će to...
  • The Murdoch Mysteries

    The Murdoch Mysteries (2004)

    kriminalistički

    Set in the gritty back streets of 1890s Toronto, Detective William Murdoch employs the latest in forensic science to solve the city's most gruesome murders. While his superior, Inspector Brackenreid...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Kneginja
    The Legend Of
    01.07.2015. 21:57






    Prevedena je i 3 sezona, hvala Scream bojica_plesacica

    Titlove mozete preuzeti OVDJE







  • Kneginja
    The Legend Of
    21.05.2014. 01:42


    Prevedena je 2 sezona, hvala genetierney ruza


    Titlove mozete preuzeti OVDJE







  • Kneginja
    The Legend Of
    26.01.2014. 17:32


    Stigao je prevod 1 epizode 2 sezone, hvala dugixxl ruza


    TITLOVI






{{message}}

{{item.title}}