Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

FEST 2018 - Žaba

Ovo je bosansko-srpsko-hrvatsko-makedonsko-slovenačka koprodukcija, bar kako piše u pratećem materijalu FEST-a. Dakle, fale još Crnogorci...

Inače, u pitanju je gotovo pozorišna drama, čijih se 78 minuta trajanja dešava u jednom enterijeru i s manje-više tri glumca, s minimalnim "izletima" van ovih "okova", valjda potrebnim tek da se opravda činjenica da nije u pitanju TV drama, već dugometražno igrano ostvarenje.

Zeko je povratnik iz rata, koji sada ima frizersku radnju. Bajram je i u radnju dolaze njegov brat, sada nezaposlen, koji utehu traži u kocki i alkoholu, i njihov drugar taksista, koji je od rata pobegao tako što je otišao u Nemačku da radi u očevom restoranu. Njih trojica se skoro sve vreme "verbalno" natežu, u čemu prednjači Zeko lamentirajući nad posleratnom sudbinom savremenog Sarajeva, ogrezlog u apatiji i nedostatku saosećajnosti za bližnjeg.

Povremeno, film odlikuju duhoviti tonovi dijaloga (trijaloga?), ali, generalno, filmu manjka "akcije" koja bi ga izdigla od prosečnosti. Reditelju Jukiću ovo je prvi film, dobro ga je sačinio, ali ostaje utisak da nekako "nije otišao dovoljno daleko", te da nam je ponudio ostvarenje koje bi pre moglo da ima televizijsku sudbinu nego neku značajniju bioskopsku, pa i festivalsku.

Glumci - ona glavna "trojka" - Emir Hadžihafizbegović, Mirsad Tuka i Aleksandar Seksan - standardno dobra, uz napomenu da ovaj poslednji, na ovogodišnjem FEST-u ima i meni mnogo bolji film o kom sam, takođe, pisao - FEST 2018 - Igra mačke i miša.

Potraga za zaista dobrim filmom s "ovih" prostora - nastavlja se...

 

  • Komentari (3)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • ajdaho
    member
    05.03.2018. 15:01
    Slažem se da je Emir u ovom filmu odličan. Mislim i film je dobra drametina, tako da ne očekujete neku komediju. Potežak za svariti.
  • vova82
    member
    27.02.2018. 14:46
    Ako ste u mogućnosti možda bi mogli staviti i recenziju kineksog filma Legenda o konkubini.
  • Rakan
    eXtreme member
    26.02.2018. 17:02
    Odličan film. Najbolji filmovi nakon raspada Jugoslavije a sa tih prostora, bili su upravo "mali" niskobudžetni filmovi, koji su pričom i gotovo pozorišnom atmosferom dominirali nad "daj mi iz budžeta za istorijske drame" i "hoću da osvojim Oskara" filmove. Emir "Hadži" je uspeo da izađe iz lika koji ga godinama definiše. Ako je komedija, to je neurotični simpatični gradski lik kojeg ne biste imali u familiji ali je kao drug odličan. Ako je u pitanju drama, onda je to opet neurotični tip u kojem vri kao u loncu. Ovde je svoju rušilačku energiju nivelisao kako u destrukciju tako i u samodestrukciju. Odličan je. Da je film snimljen i kao monodrama samo sa Emirom, ne bi ništa izgubio na kvalitetu.
;

{{message}}

{{item.title}}