Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

FEST 2018 - Mayhem

Veoma inspirativan film i, svakako, jedan od najboljih u svojoj kategoriji, prikazanih na ovogodišnjem FEST-u. Ako znamo da je Mayhem sniman u Beogradu, te da se u njemu pojavljuje prilična broj ovdašnjih glumaca (doduše, kao epizodisti ili statisti), stvar je utoliko zanimljivija.

Na stranu sve to, ali, mora se priznati, da je žanrovski ovde sve odrađeno i više nego "kako treba". Jeste ovo horor, s primesama SF-a (virus koji pretvara ljude u krvave ubice), ali ovaj film može da se posmatra i kao satira na moderno društvo, ogrezlo u kvazijapijevskoj sintagmi - "doći do uspeha oličenog u novom poslovnom odelu, bez obzira na cenu".

Derek je upravo dobio otkaz u eminentnoj konsultantskoj kući. Naravno, "smestili" su mu. Pokušava da dokaže svoju nevinost "onima s devetog sprata", tj. upravnom odboru, ali ne vredi. I, baš kada "korporacijske gorile" htedoše da ga izbace iz "velike staklene zgrade", policija blokira i stavlja u karantin celu zgradu, jer se njenom ventilacijom širi pomenuti ubitačni virus. Tačnije, virus sam po sebi nije smrtonosan, već smrt donose ljudi koji se njime zaraze, ubijajući sve oko sebe u slučaju da su zaraženi. A, pri tom, virus nestaje iz organizma za osam sati, i "zaraženi", nakon toga, "pravno" ne mogu da odgovaraju za zlodela koja su počinili u međuvremenu.

Svoju "zaraženost" Derek će iskoristiti da, uz slučajnu parnerku, koju je i sam maločas "otpustio", krene u pohod na "deveti sprat" i "objasni" šefovima svoje viđenje cele afere. Penjući se, postajemo i svedoci, kako prava ljudska narav postaje zapravo opasnija od bilo kakvog "virusa". Naravno, alegorijski...

Ovaj film ne traje čak ni sat i po, donoseći umešnu akciju i potoke krvi skoro od početka, pa do kraja. Reditelj Joe Lynch, do sada je, uz ovaj snimio još samo dva dugometražna filma (EverlyKnights of Badassdom), ali se već nametnuo kao jedan od velikih znalaca tkz "treš-estetike" savremenog holivudskog filma. 

Bravo za sve. Hrabro. Nina Seničar, Irfan Mensur, Danica Radulović, Vladimir Aleksić... čekaju svoju kartu za Holivud... 

  • Komentari (10)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • tantal
    eXtreme member
    25.12.2017. 21:30
    Sramota od filma.
  • chiba
    Active member
    24.12.2017. 14:44
    Izdržao petnaestak minuta i izbrisao.
  • Freak37
    eXtreme member
    21.12.2017. 23:29
    Nista posebno
;

{{message}}

{{item.title}}