Winchester - Film koji su naružili

Jedan od onih filmova koji uopšte nije loš, a "svetska" kritika ga je prilično uneredila. Ko zna čime je zaslužio da, recimo, na Rotentomatoes dobija skarednih 14 odsto!? Pa, ovo je jedan sasvim solidan horor, negde pri gornjoj granici koja deli "solidnost" od "gornjeg doma".

Winchester jeste pomalo neobične strukture. Zapravo, ne može da se kaže da je tipičan horor, već bi ga pre nazvao horor-dramom. Jer, to je prvenstveno priča o udovici pronalazača čuvene puške, koja neprestano gradi svoju grandioznu kuću, stalno dograđujući nove i nove prostorije, pravdajući to da u njima borave duhovi poginulih od strane inkriminisane puške. Kada ostali članovi upravnog odbora kompanije "Winchester" unajme psihijatra Erika Pricea da je poseti u njenom čudnovatom domu i izvrši veštačenje njenog psihičkog stanja, uz nadu da će je proglasiti ludom, stvari počinju da se kreću tamnim rubovima svesti za sve aktere.

Posebnu "draž" celoj priči daje to što je ona zasnovana na istinitim događajima. Naime udovica Winchester stvarno je u okolini San Franciska sagradila čudesno zdanje, čije "tajne", odnosno udovičini povodi za "takva" arhitektonska rešenja koja je sama crtala, ni do dan-danas nisu odgonetnuti.

Takva "veza sa istorijom", koliko ja znam jeste i ono što izdvaja ovo od sijaset sličnih, mahom krajnje neinventivnih ostvarenja tipa "Kuća duhova". Kada se tome doda da u ovom filmu udovicu Winchester glumi doajen(ka) Helen Mirren, svi preduslovi za interesantan film još su jači.

Ukratko, ovaj "istiniti" horor, čija se radnja dešava s početkom 20. veka, ima nešto od edgaralanpoovske poetike, gotske provinijencije, ali i društveno-političke angažovanosti. Istina, svi ti "elementi" moglo su da budu i izraženiji, kako bi se dobilo zaista "nezaboravno" delo, ali autorima, tj. braći Spierig kao da nije bio cilj da "idu do kraja". Ipak, u njihovoj filmografiji, koja obuhvata neke zaista "tvrdokorna" žanrovska ostvarenja,  kao što su Jigsaw, Predestination, Daybreakers i UndeadWinchester, ovaj film jeste jedan veoma zanimljiv iskorak... napred (?).

Ocena: 7,5

 

  • Komentari (1)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • danivizi
    member
    12.03.2018. 11:57
    Sasvim opravdano naruzen. Prica ima ozbiljnog prostora za obradu psiholoskog aspekta i mentalnog stanja gospodje Winichester kao i cinjenicnog stanja izgradnje i svrhe same kuce. No, kreatori kao da nisu znali na koju ce stranu tako da je kvalitetna dubina i uzurpirajuca sustinska ostala netaknuta. Dobrim delom film je drama, i to losa. Dijalozi drveni i plitki. Atmosfera i zgusnuti ambijent (osecaj) uklete kuce ni na vidiku. Kadrovi kruti i sterlini sa konstantnim blurovanjem dubine prostora i scena u pozadini pa prelamanjem blura sa levo na desno i obratno. Izuzetno iritirajuce i krajnje neukusno od strane reditelja. Kadrovi kuce minimalisticki te smo tako prinudjeni brojnim jednolicnim ponavljanjima. Pokusaj zaplasivanja se svodi na ustajale jump scareove od kojih su neki takodje repetativni i nabacani pa sve to skupa gubi smisao. Krajnji utisak je da je ovo festival jeftinih, izlizanih jump scare trikova sa upecatljivo plitkim pristupom temi velikih afiniteta. Winichester je odlican primer kada se slaba i tanka vizija kreatora filma uhvati u kostac sa velikim mogucnostima price. Krajnje bezukusno i za sada najvece horor razocaranje ove godine.