Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

The Titan, uspio ili neuspio eksperiment?

r: Lennart Ruff

Ne treba nam tone filmova i dokumentaraca da bi znali da Zemlja u budućnosti neće biti više prikladno mjesto za ljudsku vrstu. Klimatske promjene su SADA i ovdje. Budućnost nam nosi još brži rast populacije i krajnje iscrpljivanje resursa našega planeta. Čak i novi energetski pristup, eko energija sunca i vjetra, nosi opasnost od dodatnoga iskorištavanja Zemljinih resursa: hrane, vode i minerala.

Godina je 2048. Planet Zemlja je iznurena od klimatskih promjena, porasta populacije i beskrajnog niza ratova za resurse. Tajni i javni Vladini projekti usmjereni su ka jedinom logičnom rješenju: pionirskom odlasku na drugi planet, koji bi nam kao vrsti dao nadu za opstanak. Kao najbolji izbor određen je Saturnov mjesec Titan. Poznat kao jedini satelit planeta u Sunčevom sustavu koji ima atmosferu. No tu je problem, atmosfera je 94 % dušik, uz metan i cijanovodik. Smatra se da su to uvjeti koji su vladali na Zemlji prije pojave života. Odabrana skupina vojnika dala je pristanak da budu pokusni kunići u svojevrsnom“nadograđivanju“ tijela biokemijskom metodom. Naime vremena nema, pa se krenulo putem prilagodbe ljudskoga tijela, koje treba biti u stanju udisati dušik, podnijeti jezivu hladnoću, te moći plivati u morima tekućega metana. Eksperiment kreće u jednom pravcu i završi u drugom.....

Inverzivna metoda odlaska sa Zemlje je možda i najvrijedniji dio ovoga filma. Dosada je prevladao pristup traženja koliko toliko gostoljubivoga planeta za novi život i naseljavanje ljudske vrste. Ovdje se odabralo metodu ubrzane evolucije i upravo taj tehničko-znanstveni pristup je zanimljiv za gledanje.

Glumački odabir je naoko za Netflix standarde dosta obećavao. Zvijezda filma je Sam Wortinghton (Avatar, Clash of the Titans, Everest). On je u fimu Rick, hrabri pilot koji je spreman za ljudsku vrstu otići i u u pakao a kamoli ne na Titan. Njegovu suprugu solidno tumači Taylor Shilling, zvijezda serije Orange Is the New Black. Ona je za razliku od Ricka puno emotivnije prišla ovome eksperimentu. I to je pomalo sve. Druge uloge, drugi likovi su proletjeli ovim filmom kao da ih nije ni bilo. To je ujedno moja najveća zamjerka ovome filmu. Proces prilagodbe ljudskoga tijela se sveo na tehničku stranu, dok su se likovi potpuno zanemarili i izgubili u tijeku filma. Komotno je ulogu Ricka mogao odigrati bilo tko od manje poznatih glumaca, možda bi film dobio na nekakvoj emotivnijoj strani. Išlo se na kino publici poznato lice. I to se dobilo. Okamenjeno lice Sama Wortinghtona.

Ljubitelji Sf-a vjerovatno budu zadovoljni novim pristupom poznatoj tematici odlaska sa Zemlje. Tehnički gledano, film je dosta dobar. Oni koji osim tehničkoga aspekta traže emocije: bijes i ljutnju, ljubav i patnju, budu razočarani.

Ovo je tip filma gdje bude dosta ZA i dosta PROTIV. Pogledajte svakako film i odlučite sami za sebe.

  • Komentari (30)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • beogradski
    eXtreme member
    16.07.2018. 15:12
    Loše. Film je i mogao imati nešto u fazonu ''da može da se odgleda'', ali na žalost nema ni to. Nakon ovog filma sam samo odlučio pustiti neki drugi. A samo još da dodam, mogao je film da ne bude ovoliko loš da je bačen akcenat na obuku i tako to, ali film kao da je totalno skrenuo i nekakv tuđi dnk, pa mutacija... BAŠ SVAŠTA )
  • bojan.zex
    member
    22.05.2018. 16:52
    Ja sam licno razocaran filmom...
  • tantal
    eXtreme member
    08.05.2018. 21:18
    Nista za reci.
;

{{message}}

{{item.title}}