Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Nevesta - Sasvim korektan ruski horor

Da se razumemo odmah na početku - nije ovo ništa epohalno, ali je sasvim pristojno urađeno, te s takvim očekivanjima valja i odgledati film. Dakle, ništa predubeđenja, ostrašćenja i slično. Kao da gledate bilo koji američki horor o ukletim kućama, a, opet, uz dovoljan "štimung" da je sve začinjeno pričom o prokletstvu starih ruskih vremena i običaja.

Tamo negde, sredinom 19. veka, u Rusiji je postojao običaj da se pokojnici slikaju neposredno nakon smrti u položaju živih, s nacrtanim otvorenim očima. Bio je to pokušaj prostodušnog sveta da im se sačuva duša i "prevari smrt". Ovaj film ima za polaznu osnovu taj običaj, a sama priča "nadograđena" je motivom prilično ludog fotografa koji tako slika svoju ženu, ali i pribegava još jednom suludom običaju (ovaj put izmišljenom), da ženinu dušu sačuva tako će umesto nje sahraniti mladu devicu, čije će telo kasnije nastaniti duša njegove žene. 

To je, negde i najlabavija karika ovog filma, ali ajde. Idemo dalje...

Zbog takve "akcije" fotografova porodica je prokleta za sva pokoljenja. Oni moraju da nastave da žive u porodičnoj kući i da, redovno, prinose mlade device utvari mrtve udovice koja živi na njihovom tavanu. Pri tom, žrtva mora biti devica i verena za nekog momka iz porodice. Taj momak je Vanja, a devica Nastja. Vreme je sadašnje. Da li će on pristati da žrtvuje svoju ljubav kako bi skinuo prokletstvo s porodice? Da li će ona uspeti da pobegne od sudbine prelepih devica?

Reditelj Svyatoslav Podgaevskiy, već rečeno, sasvim dobro barata postulatima žanra. Uostalom, ima i iskustvo, s obzirom na svoja, takođe solidna ostvarenja poput Pikovaya dama. Chyornyy obryad i Vladenie 18. Napetost je tu, jeza je tu, atmosfera je tu, lepa devojka u centru pažnje je tu. Dovoljno za prelaznu ocenu, kakvu nisu zaslužili mnogi "američki" horori, snmljeni s mnogo jačom "marketinškom" pričom. 

Ocena: Prilično stabilnih 7

  • Komentari (11)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Freak37
    eXtreme member
    24.06.2018. 22:58
    Bzv
  • tantal
    eXtreme member
    16.04.2018. 16:35
    Nisam gledao.
  • tantal
    eXtreme member
    16.04.2018. 16:14
    Solidno.
;

{{message}}

{{item.title}}