Dvizhenie vverkh - Veličanstveno!!!

Svaka čast!!!

Filmovi o sportu, a pogotovo oni uspešni, traže pravo majstorstvo kada je u pitanju njihova realizacija. Treba dočarati sav taj adrenalin i običnom gledaocu predočiti svet odricanja, krvi, znoja i suza, koji su jedini put do velike životne pobede.

Ruski film Dvizhenie vverkh upravo je jedan od takvih!

Priča u čijem je centru pažnje legendarni ruski košarkaški selektor Vladimir Kondrašin, čovek pod čijim je vođstvom prvi put uopšte neka reprezentacija pobedila ekipu SAD. Desilo se to u finalu Olimpijskih igara, 1972. godine u Minhenu, u kontroverznom finalu, kada su Sovjeti u dodatne tri sekunde usled sudijske greške postigli pobedonosni koš i tako osvojili zlatnu medalju, iako su Amerikanci oštro protestvovali zbog čak dva "ponavljanja" regularnog toka utalmice.

Glavna vrednost ovog filma, osim (h)istoriografski tačnog dočaravanja vremena, jeste i količina emocija koja je u njegovo stvaranje unesena. Likovi su upečatljivog karaktera, a kroz njih se prelama i odnos sovjetske kulture u sudaru sa zapadnim "vrednostima". Za one malo starije filmofile, koji pamte to vreme, posebnu draž predstavlja to što su tu čuvena braća Bjelov, Žarmuhamedov, drčni Litvanac Pavlauskas, Ivan Edeško... sve košarkaške veličine nekog vremena, pa... "prohujalog s vihorom"... A, to što film ima i prilično jasno izraženo satiričnu žaoku u odnosu na to komunističko vreme, kada je "pola SSSR-a otkucavalo drugu polovinu", još više ide u prilog njegovoj veličanstvenosti u odnosu na dobar deo onoga ono što se sada snima.

Ima li smo pre nekoliko godina Montevideo, Bog te video! i Montevideo, vidimo se!, kao "naše" prilično krupne iskorake kada je u pitanju tkz. sportski film jedne epohe. Ravnopravno s njima nastao je i film, a kasnije i serija Bicemo prvaci sveta, koji govori o još jednoj košarkaškoj velesili i njenim pohodima na brojna zlata koja je osvajala u svojoj istoriji. Ni Jugoslavije, ni Sovjetskog Saveza više nema... Ostali su neki filmovi da svedoče o tome kako su neki ljudi imali neke zajedničke ciljeve i za njih se borili do poslednjih atoma snage i svim srcem... Tu, ni Ameri nisu mogli ništa...

Jedina zamerka na ovaj film, ako ona uopšte stoji, jeste da na njegovom kraju nema informacija šta se dalje u životu dešavalo s akterima ove sportske epopeje...

 

 • Komentari (20)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • Vilin
  Active member
  17.05.2018. 14:42
  Odličan sportski film, koji drži pažnju, bez obzira na opšte poznat kraj. S druge nstrane promotivni i nadasve patriotski film sa ruske strane gledišta. Na žalost junaku ovog meča Aleksandaru Belovu su ubrzo posle ovog događaja, zbog navodno pronađenih ikona u torbi oduzete sve privilegije, pa i zvanje vrhunskog sportiste i preminuo je kao vrlo mlad, sa 26 godina.
 • Stole Haringa
  eXtreme member
  15.05.2018. 05:51
     Bilo je potrebno minimum 60 leta da ukapiraju u čemu je stvar.Чистилиште (1997) - руски филм са преводом  Šalu na stranu, ono gore je prvi ruski ratni film koji sam gledao. Pomerio je granice i bio je vesnik novih i dobrih ruskih filmova. Čistilište jen za mene bio i ostao mračan film koji vredi gledati i reprizirati. Mihalkov je bio dobar dok nije postao dvorski reditelj ali na svu sreću on nije jedini.    Rusi imaju dečije bolesti što se u ovom filmu itekako vidi ali imaju želju i sredstva da sve to prebole. Inače, ovo je drugi sportski i biografski film koji su snimili. Legend No. 17 (2013) je takođe solidan. [učitaj cijeli komentar]
 • mahoni
  Administrator
  14.05.2018. 23:34
                Istina je za ruje. Neću nikad da zaboravim kada sam aktivno nabavljao gomile filmova i gutao ih svakodnevno. Moj prvi susret sa "novim" talasom ruskog filma i moje ne malo iznenađenje.              Pošto sam ga imao među prvima u mom okruženju sećam se koliko sam morao da nagovaram ljude da ga pogledaju. Naravno, u pitanju je "Noćna Straža". Nisam mogao da poverujem da je i produkcija ruska.  Odmah potom sledi i susret sa novim talasom ratnog filma. 9 četa je isto bio veliko i prijatno iznenađenje.              Ovo je sportski i utisci su pozitivni. E da, ovde ima više floskula nego u dva predhodno navedena. Sve u svemu meni je utisak pozitivan. Za sad.