Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

Dark Crimes - Samo znatiželja...

r: Alexandros Avranas

Vjerovatno sam i ja kao većina ljudi koji su pogledali ovaj film to učinili iz puke znatiželje. Ne zbog priče oko filma, ne zbog popularnosti i kvalitete filma, nego zbog Jima Carreya.

Nekada zlatna koka Hollywooda je godinama izvan igre. Suočen sa mnogobrojnim privatnim problemima, Carrey nije bio poželjan u Hollywoodu, pa je tako i ovaj film snimljen u poljskoj produkciji, a režiser je iz Grčke. Stereotipi o posrnulim zvijezdama koji se pojavljuju u anglo/europskim koprodukcijama, gotovo uvijek snimani u zemljama bivšega Istočnog bloka i ovoga su puta potvrđeni. Jako skromna produkcija i bivša zvijezda kako bi sa plakata prodala film u ovome slučaju je pravilo a ne izuzetak.

Film je snimljen po novinarskoj priči koju je napisao David Grann. Priča je to o poljskom piscu Krystianu Bali, koji je osuđen zbog umorstva Dariusza Janiszewska, poslovnoga čovjeka iz Wroclawa, koje se dogodilo 2000 godine. To ubojstvo iz strasti je uskovitlalo prašinu jer je policija bezuspješno tri godine pokušavala povezati Balu sa ubijenim Janieszewskim. Presudila je prva knjiga iz pera Bale „Amok“, koji je ohrabren nakon tri godine čekanja publicirao knjigu u kojoj je točno opisao detalje ubojstva, koje je znala samo policija i- ubojica. Da ne povjeruješ. Treba napomenuti da je ovaj članak samo predložak, tako da budete morali pogledati film da vidite u čemu je Kvaka 22.

A sada o samome filmu. Naime, događaj o kojemu sam napisao par riječi je najsvijetlija točka filma. Sve drugo u ovome filmu je bolno osrednje. Jim Carrey, zvijezda filma u sasvim netipičnoj ulozi za njega, jako suzdržano glumi Tadeka, policajca koji je glavni istražitelj u filmu. Stiče se dojam da je pomalo nezainteresiran, pa i suzdržano bojažljiv. Ovo je sve samo ne njegov teren.

Zato je Marton Csokas odličan. Glumac koji je s rodnoga New Zealanda, da glumio je u The Lord of the Rings film series, pa onda i u Abraham Lincoln: Vampire Hunter, Pawn, The Equalizer. Isto vrijedi i za Charlotte Gainsbourg, muzu Larsa Von Triera. Nakon Nymphomaniac: Vol. I, nema muškarca koji nije zapamtio njenu....glumu.

Teško da bih ovaj film nekome mogao preporučiti. Film je to komoran, spor, siromašne scenografije i ritma. Sporedni likovi koji se pojavljuju u filmu, redom poljski glumci nemaju baš neku osobnost. Nezanimljivi su i neuvjerljivi. Ima par remiscencija na tranziciju u poljskome društvu, no i to je nekako nedorečeno, bledunjavo i jedva iskorišteno. Uglavnom priča je korektna, no izvedba je jako skromna.

Zanimljivost: Premijera filma je pod imenom "True Crimes" održana 12.10.2016. u Varšavi, da bi se tek 2018. godine u svibnju otvorio u SAD, promenivši ime u "Dark Crimes", na čemu je inzistirao - upravo Jim Carrey.

Tko želi vidjeti neprepoznatljivoga Carreya neka pogleda film, svi ostali neka odluče sami za sebe, kao što i treba biti.

  • Komentari (16)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • beogradski
    eXtreme member
    04.08.2020. 15:48
    Dobar film. Jim Carrey odlican
  • robin12345
    Senior translator
    23.07.2018. 18:20
    kao i npr. Stevo Seagal prije njega. Bugarsko-ciparske koprodukcije. Mada je kod Careya više u pitanju njegova prijeka narav no dugovi u kešu..Cool
  • Freak37
    eXtreme member
    23.07.2018. 17:41
    Dali to Jim C. osvaja Evropu 🤔
;

{{message}}

{{item.title}}