The 12th Man - Norveška ratna saga

Norvešku je u kratko vrijeme tijekom 1940 godine okupirala nacistička Njemačka. Nakon intezivnih, uglavnom pomorskih borbi, kralj i vojska su pobjegli u izgnanstvo u London. Domicilno stanovništvo koje uglavnom nije voljelo Nijemce, nije imalo snage za neki veći otpor osim povremenih diverzija, nalik onima koje su prakticirali partizani protiv njemačkoga nadmoćnoga ratnoga stroja.

Jan Baalsrud, zajedno sa još 11 svojih sudrugova iz londonske baze, brodicom pokušava pristati uz Norvešku obalu. Cilj im je izvršti diverziju na važne strateške točke njemačke vojske, te uspostaviti vertikalu među pristalicama pokreta otpora. No ne ide sve glatko, uskoro bude uslijedio najveći lov na čovjeka u povijesti WW2 na tlu Norveške....

Mada je Norveška na žalost u WW2 ostala upamćena više po Vidkunu Quislingu, čije je ime sinonim za kolaboraciju sa nacistima tijekom Drugoga svjetskoga rata, ne znači da nije imala svoje heroje. Najveći od njih je vjerovatno Jan Baalsrud, čija je zadivljujuća epopeja opisana u knjigama, a po tom događaju je i snimljen već jedan odličan film - Ni liv iz 1957. godine. Ova nova verzija prikazuje također i stvari iz njemačkoga kuta, jer je Johnatan Rhys-Meyers, solidno utjelovio Gestapovca Kurta Stagea, koji je vodio lov na 12-toga čovjeka, tj, na Jana Baalsruda.

Kao i svi noviji filmovi, tako i ovaj mora zadovoljiti ne samo povijesne fakte, već mora dati obol i akciji. Drama je ipak u ovome filmu u prvome planu, po mome mišljenju, ima malo previše dijelova filma koji izravno prikazuju muke koje prolazi Jan u nastojanju da se dočepa Švedske, neutralne zemlje, gdje ga nacisti ne mogu slijediti i loviti. Fizičke patnje jesu neopisive, no nakon nekoga vremena čovjek počinje osjećati apatiju umjesto empatije. Taj dio filma je naprosto koliko upečatljiv toliko i primarno u prvome planu. Norveški artički krajobraz je priča za sebe. Nešto prekrasno, tako da stvarno mogu pohvaliti kameru Geir Hartly Andreassen, vrhunski je odradio posao. Nije lako dočarati veliku hladnoću, no uz pomoć brojnih kadrova, naročito poluzamrznute ledene vode, gledatelji i pred ekranom osjete ledene žmarce u udovima.

Napravljen djelomično kao akcijski film, djelomično drama, film bude ostavio veliki utisak na gledaoce koji nisu toliko upoznati sa norveškom poviješću. Dva glavna protagonista, sjajni Thomas Gullestad kao Jan Baalsrud, te već spomenuti Jonathan Rhys-Meyers, kao Kurt Stage, dobro su odradili svoj dio posla. Plus artička Norveška od fjordova sa početka filma, do visokih ledenih planina u drugome dijelu filma, sasvim su dovoljno da vam preporučim ovaj film. Svakako gledati.

Zanimljivost: Thomas Gullestad je u samo dva mjeseca snimanja filma izgubio 15 kg. Koliko je tek „izgubio“ pravi Jan Baalsrud, ne smijem ni pomisliti.

 • Komentari (9)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • VLL72
  Active member
  11.09.2018. 15:57
  Ovo je brutalno dobar film!
 • Vilin
  eXtreme member
  05.07.2018. 19:32
  Aha! Mada ja nikada ne gradiram filmove brojkama, jer su to isuviše komplesna dela da bi se određivala i upoređivala ciframa. "Šindlerova lista" je dobar film, ali meni nije baš reper. Šta reći za filmove Tarkovskog npr. ili neka Formanova dela? Sve je to stvar ukusa i senzibiliteta.
 • kadetoni
  Titlovi staff
  05.07.2018. 19:22
  Šindlerova lista je spomenuta zbog davanja ocene 10. a naravno, ne zbog neke sličnosti.