Calibre - Škotski thriller godine

Dolazak stranaca u malu lokalnu zajednicu te sukob koji iz toga proizlazi, viđen je mnogo puta na filmskome platnu. Od horrora kada grupa mladih ljudi dolazi u zabit na provod, pa onda oni posluže kao „provod“ lokalnim redneckima, pa sve do kult thrillera kao što je primjerice legendarni Deliverance. Poluplemenski običaji i neobična povezanost highlandera, koji su međusobno svi nešto u rodu, najčešće znači da kada natovariš jednoga na vrat, dobio si cijelu zajednicu protiv sebe.

Marcus i Vaughn, dva prijatelja još iz školskih dana, kreću u lov negdje u škotsku zabit. Vaughnova zaručnica treba uskoro roditi, pa Marcus, financijer i investitor časti Vaughna muškim provodom. Prije bauljanja po šumama na sjeveru Škotske, dvojica prijatelja bauljaju po lokalnoj birtiji dobrano pripiti. Marcus je sklon kokainu i zabavi s ženama, pa upadne u nevolje kada pokupi lokalnu problematičnu kavansku djevojčuru. Sukob sa lokalcima jedva bude ugašen, pa oni krenu u dugo željeni lov....

Calibre je sporovozeći thriller. Polako, ali sigurno, gledatelj bude pripreman za ono što se bude dešavalo u svakom dijelu filma. Kamera Mađara Marka Giorya je spora, usredotočena na priču. Nema gomile rezova, pa brzih kadrova iz montaže. Dakako da je to doprinijelo boljem građenju napetosti, te uvjerljivosti.

Casting je odličan. Dva došljaka, mirni Vaughn (Jack Lowden) i eksplozivni Marcus (Martin McCann)  s jedne strane, a s druge gomila sirovih highlandera koje predvodi fenomenalni Tony Curran (Underworld: Evolution) čine ovaj film boljim izdankom žanra, psihološkoga thrillera. Calibre je većim dijelom sniman u eksterijeru. Hladna šumetina, noć i očaj. Pomalo je to koketiranje i s horror elementima, kao u The Wicker Man ili noviji The Ritual. Dosta toga se čini predvidivim na standardni cliche način. No Matt Palmer, čiji je ovo prvijenac, vješto izbjegava zamku, te film vodi ka završetku koji nije uobičajen za takvu vrstu filma. Umiješavši pitanje moralnih dvojbi, Palmer je film podignuo na razinu višu od očekivanoga, te je film pokupio cijeli niz pozitivnih kritika širom filmske zajednice. Na Edinburgh International Film Festival, 22. lipnja 2018. godine, film je odnio glavnu nagradu kao najbolji britanski film.

Calibre nije nastao preko noći. Film je čak devet godina bio u pripremi, da bi snimanje započelo u studenome 2016 godine. Kada je u svibnju ove godine Netflix potpisao distribuciju, film je krenuo s prikazivanjem premijerno u  Edinburghu na spomenutome festivalu. Znači „friška“ roba.

Nema razloga za preskočiti ovaj film. Za ljubitelje napetica, začinjenih sa dramom obavezno štivo.

 • Komentari (3)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • 31.07.2018. 07:47
  Dobar film i odlična recenzija...Svaka čast robin12345!
 • 28.07.2018. 21:34
  Dobar film, drži pažnju tokom celog trajanja. 7.5/10
 • Vilin
  eXtreme member
  22.07.2018. 21:15
  Uff, teška drama. Dosta mučna priča. Odlična gluma i fotografija.