Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

Searching - Digitalni thriller

Koliko stvarno poznajemo svoju djecu? Koliko mislimo da ih poznajemo drži vodu dok se život nesmetano odvija i kotrlja bez nekih nekih većih uzbuđenja od uobičajene svakodnevnice. Tek kada se nešto stvarno krupno dogodi, shvatimo da smo živjeli u zabludi, da znamo onoliko koliko su oni (djeca) htjela da znamo, ili na našu sramotu onoliko koliko smo mi htjeli da znamo o njima.

David Kim je prije dvije godine ostao bez voljene supruge Pamele. Ona je umrla od limfoma i on se nikada nije od toga oporavio. Utjeha mu je kćerka, 16-godišnja Margot, odlična učenica i nadarena klaviristica. No kada jednoga dana Margot ne dođe kući prenoćiti, nakon grupnoga učenja, David shvati koliko malo poznaje svoju kćer. Ne zna ni tko su joj prijatelji, niti što misli, osjeća. U potrazi mu pomaže predana inspektorica Vick, a David konstantno ulazi u kćerkin digitalni svijet preko androida i društvenih mreža. Nakon kratkoga vremena David shvata koliko se udaljio od svoje kćeri, koliko je bio sebičan u svome tugovanju za voljenom ženom....

Posebnost ovoga filma jeste da je skoro u cijelosti snimljen na zaslonima računala ili pametnih telefona. Prednja kamera, gomila otvorenih skočnih prozora, čine oko 99 odsto filma. To je prvi takav film (koji sam ja gledao) da je u cijelosti snimljen na digitalnim zaslonima raznih uređaja, još k tome i jako dobar i uzbudljiv thriller.

Kada se otvorio, početkom siječnja 2018. na Sundanceu, film je odmah osvojio gomilu nagrada, a posebno je bio zapažen John Cho u ulozi oca, čije lice gledamo gotovo čitav film na zaslonima raznih uređaja. Svi koji imalo barataju u svakodnevnici sa računalima ili androidima budu zapanjeni kako se od poteza mišem i otvaranjem skočnih prozora može stvoriti izrazito napet film sa odličnom pričom. Moram priznati da sam bio ponešto skeptičan na početku jer sam mislio da ili bude sve otišlo u neku digitalnu animiranu krajnost, ili se pak priča bude zagubila u silnim otvorenim prozorima, digitalnim porukama. No sva ta silna slova koja lete ekranom, svi ti digitalni zasloni su čitavo vrijeme u službi zanimljive i napete priče. Sve to ne bilo moguće da nije producenta Timura Bekmabetova (Nochnoy dozor; Dnevnoy dozor; Wanted), proslavljenoga Kazahstanca na radu u Hollywoodu. On stoji iza ovoga projekta. On je pribavio sredstva, odabrao glumce i odličnog režisera početnika - Aneesh Changanty. On stoji iza produkcije i distribucije koje se prihvatio Sony početkom kolovoza 2018.

Zanimljivost: Ne samo da je izrazito inovativan način na koji je film zamišljen i realiziran, nego ga kritika već sada svrstava uz bok ostvarenjima velikana kao što su Nolan, Hitchcock ili Cameron. Po značaju mnogi potežu usporedbu sa The Blair Witch Project (kamera iz ruke), ovdje je pak kamera na zaslonima digitalnih uređaja. Postoji još jedna sličnost upravo sa ovim filmom. Naime oba filma su izrazito jeftine produkcije. Searching je koštao ukupno svega milion dolara, a do sada je zaradio preko 70 miliona dolara, a tek je početak svjetske distribucije....

  • Komentari (20)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • bole4s
    member
    31.05.2020. 22:06
    Neobičan ali odličan triler ! Topla preporuka i od mene ocena 9. Prikazuje neverovatne mogućnosti tehnologije koja nas okružuje na svakom koraku. I podseća nas da moramo da se posvetimo svojoj deci. Jer ako nemamo dovoljno vremena za njih mi ih možemo izgubiti u vrtlogu primamljivih mogućnosti i tek kada je već kasno, shvatamo da ih zapravo uopšte ne poznajemo !
  • Danilo-Naissus
    Junior moderator
    26.11.2019. 01:11
    Čudo da nisam naišao na preporuke za ovaj film već godinu dana...
    čini mi se da je vredno gledanja...   
    Gledam pa javljam utiske.
  • protectore
    Active member
    05.04.2019. 21:58
    Film je ok i drugaciji ali ocjena 7.7 na IMDB je previsoka.
;

{{message}}

{{item.title}}