Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Serenity - Odavno me nije...

... nešto tako oduševilo, a što su svetski filmski kritičari mahom ispljuvali...

Zaista, veoma su retki oni koji uopšte bilo šta pohvalno kažu ili napišu o ovom filmu (ocene: IMDB-5,1, Rottentomatoes - 21 odsto, Metacritic - 38), ali, apsolutno ne vidim zašto su se toliko ostrvili. Dobro, dozvoljavam da nekome ne leži taj "fantasy-mistični-triler-drama" fazon, ali, brate - sve to je uklopljeno tako da izazove pravu nostalgiju za starom dobrom - noire atmosferom, da je veliki greh tvrditi da ovde apsolutno ništa ne valja.

Kad tome dodate još da glavnu ulogu tumači Matthew McConaughey, a da je tu, doduše prvenstveno kao "ukras" za muški deo i Anne Hathaway, šta ćete više...

Prvi deo filma protiče baš u toj trilerskoj atmosferi, u obalskom gradiću u nekoj bestragiji, gde Matthew dokolicu ubija vodeći turiste na pecanje. On je opsednut hvatanjem velike tune, koja za njega predstavlja mistični odgovor na sve životne nedaće koje su ga strefile. Ernest Hemingway u modernoj formi! Zar je to malo, vi razmaženi kritičari?

U tom i takvom svetu, pod užarenim suncem, plavim okeanskim dubinama, potocima ruma i egzotičnim "prodavačicama ljubavi", iznenada se pojavljuje lepa Anne, s jedinom molbom za svoju bivšu ljubav - preplanulog mišićavog kapetana brodića "Serenity" - da ubije njenog muža koji godinama zlostavlja nju i njihovo zajedničko dete...

Naravno, ima tu još mnogo isto tako "provokativno zaobljenih" likova i događaja, da se napetost oseća do poslednjeg kadra. Uostalom, odlika starih dobrih filmova i jeste postojanje tih "do poslednjeg daha" scena, u kojima "tvist" dolazi na kraju, držeći gledaočevu motivaciju za gledanje do granica "pucanja". 

"Serenity" = "Spokojnost"...

... film koji nadrasta žanr, postajući metafizičko osveženje u hladnim danima koji su oko nas...

... samo budite spremni da zaplovite!

  • Komentari (29)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • win32
    Active member
    02.04.2019. 19:33
    [QUOTE=beogradski]Serenity - Na raspolaganju ti budu McConaughey, Jason Clarke, Djimon Honsou, Diane Lane i Anne Hathaway a reziser Steven Knight napravi nesto ovako? Ma ajde, neka me puste gluposti sa onim kao da se razmislja i slicno. Ne ispadamo mi fanovi filma glupi ako neko jednostavno napravi film gde zeli da napravi nesto cudno za razmisljanje a zapravo se napravi katastrofalan film. Strasno i sramotno. A mogao je biti dobar film da su se drzali price, muz zlostavlja svoju suprugu a jenom bivsem je ponudjeno 10 miliona dolara...uopste se nije moralo otici u sve ovo. Kao i za Nocturnal Animals, isto je sve moglo da ide drugacije da se drzali one price.[/QUOTE]

    Nisam pogledao ovaj film pa ga ne mogu komentirati (svaki dan ga iz nekog razloga preskocim i pogledam nesto drugo), no "Nocturnal Animals" je po meni dosta kvalitetan film i ako usporedujes "Serenity" s "Nocturnal Animals", onda ga trebam sto prije pogledati.
    Vidim da sam na jednom trackeru za "Nocturnal Animals" stavio ocjenu 70%, a po meni je to dosta visoka ocjena.
    Prosjecna ocjena za "Nocturnal Animals" na npr. PTP je 74% tj. znaci da su ljudi generalno zadovoljni s filmom, a PTP nije IMDb gdje klinci i rodbina glumaca (te ostele ekipe sa seta) daje ocjene sakom i kapom.
    Navodim PTP posto isti (uz HDbits) vecinom koristim za filmove, ali i kao bazu podataka sa svojim ocjenama i za cisto neku osobnu evidenciju pogledanih filmova (ako svaki dan pogledam minimalno jedan film i tako zadnjih xx godina, dodem do povece kolicine filmova kojima ne mogu uvijek zapamtiti imena ili ocjene pa da se ne dogodi da dva puta idem gledati neko smece od filma).
    Ukusi se razlikuju. ;)

  • dzems0
    Active member
    06.03.2019. 21:19
    Zar Iga Biva ne reče da je dobar film? Hahaha
  • Mcdeki
    member
    05.03.2019. 14:34
    Bas lose.
;

{{message}}

{{item.title}}