Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Strangers - Prosječna serija za prosječan trenutak....

Kada kažemo britanska krimi-serija obično pomislimo na BBC. To je uvjetovana reakcija. No ovoga puta to nije točno. Osim BBC-a, igranim programom se bavi i najstarija britanska komercijalna televizija- ITV,  Independent tv (Nezavisna televizija). Osnovana kao free to air, bez pretplate, uglavnom pokriva britanski otok, a u prvom planu su nezavisne vijesti. No, kao što je za vidjeti, imaju i igrano-dramski program, točnije u ovome slučaju producirali su kriminalističku seriju od osam epizoda.

Što odmah na početku reći o Strangers. Najtočnije bi bilo, osrednji krimić. Ne na onaj loš način, no jasno je da je ovo jednokratna zabava, ništa što bi ostavilo traga u svijetu krimi serija.

Jonah Mulray, obični britanski profesor gurnut je u neobičnu situaciju. Naime, supruga mu je poginula u saobraćajnoj nesreći u Hong-Kongu, gdje je živjela dio godine i radila. Jonah nikada nije bio u Hong Kongu, zbog straha od letenja, no sada nema izbora. A kada je već u Hong Kongu i otkrije stvari koje nije znao o pokojnoj supruzi, ne želi otići dok stvari ne istjera na čistac. To je naravno opasno, a on je samo običan čovjek u stranoj zemlji, pa sam sebe bude dovodio u mnoge neprilike, ali ne odustaje dok ne dozna istinu....

Iza serije Strangers stoji uigrana ekipa, producenti, braća Harry i Jack Williams. Oni su već imali uspjeha u mainstream krimićima sa serijom The Missing, koja je bila nominirana za neke prestižne nagrade poput BAFTA. Golden Globe, te Emmy. Strangers nema tu snagu i taj domet, no to ne znači da nema svoje gledateljstvo, što na britanskom otočju, što u svijetu. Iskusna glumačka ekipa predvođena sa Johnom Simmom i Anthony Wangom dobro se nosi sa zapletom, što i nije naročito zahtjevno u smislu akcije i vratolomija. Da je nešto više akcije, serija bi bila puno bolja, jer svaki „iskusniji“ gledatelj kriminalističkih serija unaprijed zna što se bude dogodilo. To mi je nekako i najveća zamjerka, zapleti i raspleti toliko su očigledni, da bi malo više ritma znatno popravilo dojam.

Serija je snimljena na originalnim lokacijama u Hong Kongu, no gotovo u cijelosti na engleskom jeziku. Meni je novost što se u Hong Kongu i Maccau, govori uglavnom engleskim jezikom, mislim na domicilno stanovništvo. To je valjda zaostavština dugogodišnje administritativne kolonijalne britanske uprave.

Uglavnom da rezimiram: ovo je serija koja se lako gleda, nije niti zahtjevna, no niti ne znam kakve kvalitete u okviru žanra. Prosječna serija za prosječnu zabavu navečer prije spavanja. Tko želi neku nabrijanu akciju, ili pak super zanimljivu seriju, neka se ne trudi, ovo je obična zabava za „mozak na pašu“…

Zanimljivost:  ITV, Nezavisna televizija koju u Engleskoj još zovu i Treći program. Osnovana je 1955. godine, a tada su bila aktualna @dva programa“. BBC 1 i BBC 2. Oni su u pravilu bili prvo i drugo dugme na starinskim televizorima, ITV je logično zauzeo 3. dugme. Od tada je uvriježen naziv - Treći program.

  • Komentari (3)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • beogradski
    eXtreme member
    17.10.2021. 20:09
    Odlicna serija
  • Edigs0
    Senior translator
    27.05.2020. 12:22
    Potpuno gledljiva serija za ubiti vreme. 7/10
  • titlovi.com
    Approval team
    29.10.2018. 16:46
    Seriju prevodi Diaz ⚡
;

{{message}}

{{item.title}}