Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

If Beale Street Could Talk - Jako dobar film

Ima nečeg baš veličanstvenog u čovekovom nastojanju da se uzdigne iz ništavila, kada se čini da ga je ono porazilo, prilagođavajući mu se koliko god je potrebno, u nastojanju da ipak sačuva mirnoću i lepotu postojanja, suočavajući se s njim u potpuno novoj i apsolutno neželjenoj formi. E, pa ovaj film je, upravo, oda jednom takvom "prilagođavanju", nemirenju i strasnoj borbi, ali i suočavanju s sudbinom koja se ne da izbeći.

Priča o 19-godišnjoj crnkinji Triš, koja nastoji da izbavi svog tri godine starijeg momka iz zatvora, gde je dospeo usled optužbi za silovanje. Ovaj film je, ujedno, i jaka osuda rasističke Amerike u dobu jazza, ali i ubedljiva porodična drama, u kojoj su likovi "učesnika" pažljivo izvajani da dodatno potenciraju tragiku životnih okolnosti.

Nije ovo film u kome ima puno akcije svojstvene "sudskim" trilerima, ali je film veoma upečatljivih scena, od Trišinih iskustava s mušterijama dok radi u robnoj kući, na promociji parfema, do dijaloga momka joj Fonija i njegovog drugara koji je dve godine proveo u zatvoru zbog nedokazane krađe automobila, a koji jasno osuđuju tu i takvu Ameriku, razmišljajući o najboljem načinu da se emigrira u neku drugu zemlju gde ih neće osuđivati zbog boje kože...

Visoko stilizovan, uz već pomenutu jaku jazz-potku, bar meni ovaj film nudi možda i jaču poruku i atmosferu nego Moonlight, koji je 2016. godine dobio tri "Oskara", uključujući i onaj za najbolji film. Reditelj i scenarista Barry Jenkins, ovaj put snimio je film po romanu čiji je autor James Baldwin, a Regina King dobila je "Oskara" za sporednu ulogu - ulogu Trišine majke.

Dakle, ovo nije samo priča o dvoje mladih, nerazdvojnih još od najranijeg detinjstva, koji su sasvim nepredvidljivo otkrili tajne svoje seksualne privlačnosti, nije ni priča koja prvenstveno osuđuje i raskrinkava rasističke i društveno-staleške predrasude koji, nažalost, ponovo sve više vladaju ovom civilizicaijom, već je pre svega značajna kao topla priča o tome zašto je bitno - ne predati se! I, kako, poneki put, mnogo jači utisak ostvaljaju neke stvari ispričane lagano i dostojanstveno...

  • Komentari (3)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Vilin
    eXtreme member
    11.08.2019. 22:09
    Trendovski odrađen film o rasnoj segregaciji u Americi, 50-tih godina dvadesetog veka. Boje u filmu su fascinantne, scenografija i kostimi lepo urađeni, muzika adekvatna, gluma odlična, ali je radnja užasno nepotrebno razvučena, tako da je film ipao prilično dosadan.
  • Diana0000
    eXtreme member
    26.02.2019. 11:30
    hvala na preporuci
  • titlovi.com
    Approval team
    23.02.2019. 02:16
    Prijevod je najavio adm1r ⚡
;

{{message}}

{{item.title}}