Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

Shazam! - Ako zamislimo da smo deca...

... onda je to sasvim dobar film.

DC je napravio efektnu superherojsku bajčicu o 15-godišnjem tinejdžeru "čistog srca" kome misterizni čarobnjak daje superherojske moći, a sve zbog toga što je on star i ne može više da se s istim žarom nosi s demonima sedam ljudskih grehova. Tu je i Mark Strong, u ulozi arhi-nevaljalca, kome ti isti demoni daju svoje moći, u nastojanju da ih i sam predvodi u sejanju straha među ljudskim rodom. Naravno, uslediće obračun između dva superheroja, dobrog i lošeg, ali će se, u međuvremenu, isplesti i plemenita bajka o odrastanju, nalaženju "prave" porodice, ali i tome kako je glavni junak 15-godišnji Billy Batson okupio svoje superherojske "pomoćnike" - za neki budući film!

"Shazam" je, zapravo, reč čijim se izgovorom Billy pretvara u superheroja. Takav način pretvaranja otvara dovoljno humorističkog prizvuka, da gledanje ove "bajke" čini još zanimljivijim iskustvom. Kombinacija "emotivnih" i "akcionih" sekvenci, uz simpatično napisane reference na neke drage filmove i junake koje smo voleli (od Rocky do, naravno - Batman i Superman), ostavlja nas pomalo zatečenim time da smo gledali jedan zaista dobar film "otvorenog srca". E, sad, što je, ipak, on najviše "dečji" - to je za neku drugu priču...

S kojim filmom bih mogao da uporedim Shazam!? Teško je naći nešto "srodno", što u poslednje vreme stiže iz Holivuda. Možda je osećaj najbliži onome koji je svojevremeno izazivao The Goonies, mada je, to, zapravo, tek daleka asocijacija. 

Tek ova priča o jednom superheroju, koji na ovim prostorima, gotovo i da nije bio poznat, a zapravo je stvoren još 1939. godine u istoimenom stripu kao lik dvojnog imena - pazi sad!!! - Captain Marvel/Shazam! - sedmi je film u onome što se naziva DC Extended Universe. Što se mene tiče i najbolji. Podseća da smo svi bili deca, čak i ako ste zaboravili.

I, ne bi tu bilo neke veće zamerke autorima, osim one da, zapravo, u filmu i nije razjašnjeno šta reč "shazam" znači - a ona je, zapravo, akronim od imena bogova-heroja - Solomona, Herkula, Atlasa, Zevsa, Ahileja i Merkura! Lep podatak, možda bude saopšten u nekom od sledećih filmova...

 

 • Komentari (18)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • Black Raven
  Translator
  27.07.2019. 07:41
  Odličan film za decu. Zabavno. Dajem ocenu 7,5/10
 • JoxerTM
  eXtreme member
  16.07.2019. 17:10
  [QUOTE=Boozywoozy]Nekad smo svi kao dijeca zeljeli da budemo neki superjunak. Moj omiljeni je bio He-Man :)[/QUOTE]
  Naravno da ti je on omiljeni, jer ti si htio biti She-Ra. Tongue

  A Shazam... Meh. Ne kažem da je katastrofa, ali nije ništa posebno.
 • bokidante
  Active member
  16.07.2019. 09:46
  Zabavan film, od mene 8/10
;

{{message}}

{{item.title}}