Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Destroyer - Nicole Kidman u „malo“ drugačijem izdanju...

Kada je 2003. godine jedna od najljepših glumica svijeta Charlize Theron prošla fizičku preobrazbu koja je zapanjila svijet, u filmu Monster, ušla je u društvo svojih muških kolega: De Nira (Raging Bull- 1980), C. Balea (The Machinist - 2004 ), ili McConaughey (Dallas Buyers Club - 2013).

Svima njima je zajednička strahovita tjelesna transformacija, žrtvovali su se da bi „obukli“ novo mršavo ( De Niro se pak udebljao 30 kg) i ružno tijelo zbog zahtjevnih uloga u navedenim filmovima. Nicole Kidman, pojam krhke prefinjene gotovo aristokratske ljepote, pokušala je to isto učiniti. Djelomično je uspjela, kao što je i sam film Destroyer djelomično dobar film. Ni blizu navedenim uspješnicama, bez obzira na glumačke kvalitete i reputaciju Nicole Kidman.

17 godina nakon neuspjele pljačke banke, koja je ujedno i značila kraj infiltracije za dvoje FBI agenata, Erin Bell je slomljena alkoholičarka i avet od žene. Tada dobije novčanicu zamrljanu bojom u neoznačenoj omotnici. To je znak da se ludi vođa bande Silas vratio u Californiju. Od toga trenutka Erin unezvijereno obilazi stare kontakte i preživjele članove bande, pokušavajući otkriti gdje se Silas skriva. Pouzdanu informaciju iznudi na koncu od pokvarenoga odvjetnika DiFranca koji za Silasa „pere“ prljavi novac. Osveta se čini tako blizu, no za propalu, tešku alkoholičarku Erin, to baš i ne bude jednostavna stvar.

Nicole Kidman se eto tako pridružila probranom društvu i dočarala nam disfunkcionalnu alkoholičarku, FBI agenticu koja ima samo jedan cilj- osvetu! Dok su svi ostali glumci to činili na uštrb svoga tijela, Kidman je posegnula za slojevima ružnoga zelenoga pudera, zbog kojeg veći dio filma liči na statista iz The Walking Dead. Crvenih očiju, s milijun umjetnih bora, lažnom mišjom neurednom frizurom, Nicole glavinja kroz film, trudeći se dočarati ženu izjedanu krivnjom iz prošlosti. Ona je dobra glumica, na koncu konca joj i povjerujemo, no samo da nije te prostetike i tone pudera na njoj.

Film sam po sebi isto tako ne spada baš u sam vrh vrhova prošlogodišnje produkcije, da je tome tako solidan je pokazatelj zarada na kino blagajnama od 5.5 milijuna $, a budžet filma je bio 9 milijuna „zelembaća“. Znači film je nakon što se 31. kolovoza 2018, otvorio na Telluride Film Festivalu, flopirao u kinima. Što god mi mislili o preobrazbi Nicole Kidman u ovome filmu, ona je na kraju nominirana za Zlatni Globus. Koji na kraju nije dobila. Da je možda bila nominirana za make-up, vjerujem da bi prošla.

Šalu na stranu, ako pogledate film, ne budete ne znam koliko razočarani. Režiserka Karyn Kusama nije baš nepoznato ime u svijetu kinematografije. Imala je dobar debut 2000. godine u Cannesu s filmom Girlfight. Poslije ju pamtimo po filmovima Æon Flux, sa spomenutom Charlize Theron, pa onda i Jennifer's Body, kultnom crnom komedijom. Uglavnom, određeni tip mračne zabave može se dobiti i ovim njenim novim filmom. Problem je samo ako na račun Nicole Kidman očekujete remek djelo. E, onda budete zakinuti. Ovaj film definitivno nije remek djelo.

Dodatak: Koliko god ja spominjao Monster ili pak The Machinist, režiserka Kusama imala je ipak nekakvo drugačije viđenje svoga filma. Naime u jednoj sceni kada se Erin vozi kroz LA, na radiju je prijenos utakmice LA Dodgersa. To je, naravno, izravna povezanost s legendarnim filmom Abela Ferarre Bad Lieutenant.

  • Komentari (14)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • beogradski
    eXtreme member
    10.09.2020. 15:00
    Odlican film i odlicna transformacija Nicole Kidman
  • Stole Haringa
    eXtreme member
    01.02.2020. 02:43
    [QUOTE=Stole Haringa]

      Odgledao sam film Destroyer (2018) koji me je pozitivno iznenadio. Bio sam skeptičan zbog ko zna koje metamorfoze glumaca A produkcije. Za mene je najveća metarmofoza činjenica da je Nikol Kidmen nema. Ona se apsolutno nije promenila od kad sam je prvi put video u australijskoj seriji Vijetnam. Ona ili je vampir ili je balsamovana, trećeg nema. Šalu na stranu, ona prolazi kroz potpunu transformaciju u ulozi koja zahvaljujući flešbekovima pokriva period od 17 leta. To je period njenog urnisanja, autodekstrukcije alkoholom i ko zna kojim sve ne hemijskim supstancama. Njen prvi zadatak je bio i ostao rak rana, trauma koja nikad nije izlečena. Njeno druženje sa hemijom prekida zločin koji tako dobro podseća na rukopis bande u koju se sa kolegom infiltrirala. Onako usporena i urnisana započinje svoju ličnu istragu koja tako dobro podseća na L.A.noar koji je jedan od stubova samog holivuda kao takvog.

      Reditelj Kusama je, sa svojim bračnim drugom, koji je potpisao scenario, napravila dobar posao. Glavni "krivac" je upravo Nikol Kidmen koja se dobro snašla u svojoj ulozi. Našla se na ničijoj zemlji i iznela ulogu koja ne liči ni na jednu koju su imali njeni potencijalni uzori. Na pamet mi padaju uloge kakvu je imala Džejmi Li Kertis u Plavom čeliku ili poznati kultni muški likovi poput Prljavog Harija koji je ćaća svim viđilantima. Ipak je, zahvaljujućo stepenu omamljenosti i autodestriciji, najbliža Ferarinom Zlom poručniku. Dobra je kao njihov ženski epigon koji istrajno, poput kamikaze, preskače sve prepreke na svom osvetničkom putu.

    [/QUOTE]

      Preneto iz dnevnika gledanja filmova.
  • Freak37
    eXtreme member
    10.05.2019. 00:30
    Takodje , mnogo sam vise ocekivao od ovog filma.
;

{{message}}

{{item.title}}