Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Dragged Across Concrete

Iskušenje da se dočepaš prljavog novca kojim je veliki grad doslovce zatrpan, ne ovisi samo o prilici, već i o motivu. Ako se desi nešto u osobnom životu, što te gura preko crte, odluka se sama nameće. Upravo se to dogodilo dvojici iskusnih detektiva u izmišljenom a tako tipičnom velikom američkom gradu, Bullwarku.

Brett (Mel Gibson) i Tony (Vince Vaughn) upravo su zaradili 6-tjednu suspenziju. Nepotrebna uporaba sile pri hapšenju i zapljeni velike količine droge, snimljena i emitirana na lokalnim vijestima. Brettu je to sol na ranu, jer zbog takvih stvari već 27 godina „obija pločnike“, u istom činu i platnom razredu. Da stvar bude gora vijest mu priopći njegov bivši partner a sadašnji šef, Calvert (Don Johnson), koji se znao prilagoditi. Kap koja prelije čašu je maltretiranje njegove maloljetne kćerke od strane teen crnačke bande, u siromašnom kvartu u kojem je prisiljen živjeti zbog male plaće. Suspenziju kani iskoristiti da krene u tkz. „Lov na zlato“, situaciju kada korumpirani policajci presreću isporuku novca ili droge za vlastiti džep. Tony koji se planira uskoro oženiti, nerado mu se pridružuje, što zbog prijateljstva, što zbog nedostatka novca za vjenčanje i skori bračni život. Dvojica detektiva u dugotrajnoj zasjedi vrebaju g. Vogelmanna (Thomas Kretschmann), a kada se spirala nasilja pokrene, povratka nema...

Režiju ovoga filma potpisuje S.Craig Zahler, koji se dokazao kao čovjek koji zna kako snimiti brutalan film. Od Bone Tomahawk pa preko Brawl in Cell Block 99, do sada eto Dragged Across Concrete s Gibsonom i Vaughnom. Zajednička crta tim filmovima je eksplicitno nasilje kojim u maniri Tarantina vlada Zahler. No za razliku od Tarantina nedostaju mu duhoviti dijalozi, naročito u ovom filmu, koji se 70 % od prekomjernog trajanja (159 minuta) odvija u autu, monotonoj „sačekuši“. Sline mi idu na usta kada pomislim što bi Tarantino napravio s dijalozima u takvoj vrsti filma. No zato Zahler u zadnjoj četvrtini filma premašuje sva očekivanja u silini brutalnosti i upečatljivoga nasilja koji saspe na gledaoce. S dvojcem (Gibson i Vaughn) ne možeš napraviti loš film, pa tako ni opravdane zamjerke na spor ritam i trajanje, ne umanjuju ukupnu vrijednost filma. Da ne bi nasilje bilo jedina okosnica filma Zahler se pobrinuo ubacivši fenomenalnu epizodu sa službenicom banke, odličnom Jennifer Carpenter. Scena, u kojoj se ona oprašta od bebača i teškom mukom kreće u svoj prvi radni dan, nakon porodiljnog, kao da ne pripada ovome filmu.

Odličnu epizodu ima i Torry Kittles, kao Henry, svojevrsni narator i predstavnik neke srednje struje u nasilnom svijetu ovoga filma. Henry koji prihvaća, naoko lagan posao pratitelja vozača, za bandu pljačkaša, ima neki svoj prag ispravnosti. Neku čudnu kriminalnu etiku, pa kada počnu padati nevine glave, svrstava se na neku imaginarnu stranu kriminala, koja je u krvavom piru, neka treća strana, ni napadač a ni žrtva.

Sve u svemu, stoji da film traje predugo, više od dva i pol sata. Nije dovoljno duhovit da bude buddy-buddy. Za noire mu treba malo drugačija koncepcija.  Količina nasilja ga možda čini degutantnim za neke gledaoce. Svi ti prigovori stoje. No ja bih rekao da je ovo ipak solidan film. Ima tih sitnica, koje kada se skupe na gomilu, film čine vrijednim gledanja. Naravno da ne možeš odustati nakon  sat i pol pa onda kvocati da je dosadan, jer kraj filma je tobogan događaja i nasilja.

Preporuka za ljubitelje eksplicitnoga nasilja, policijske brutalnosti i dvojca Gibson/Vaughn. Ljubitelji brze akcije, ili pak drametina, naći će ovome filmu više zamjerki no pohvala.

Dodatak: Dvojac Gibson/Vaughn je bio zajedno u odličnom  filmu Mela Gibsona - Hacksaw Ridge, 2016. Vince Vaughn je pak bio glavna rola u Zahlerovom Brawl in Cell Block 99, 2017, gdje je nastupila i Jennifer Carpenter. Dakle bila je poprilično obiteljska atmosfera na snimanju. Kratka scena s nožem i rezom ljepljive trake preko oka u Dragged Across Concrete filmu je antologijska.

  • Komentari (25)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • beogradski
    eXtreme member
    12.10.2021. 14:35
    Prekinuo sam jer mi delovalo dosadno
  • Ilimar
    member
    09.05.2019. 09:22
    Dosadnjikavo.....

  • cere82
    member
    02.05.2019. 16:44
    Odgledah ovo pre 2-3 nedelje i sistematski sam ga izbrisao iz mozga, ali videh sad ovde temu i vidim da neki ljudi ovo nazivaju neshvaćenim remek delom, samo mi apsolutno nije jasno po čemu i na osnovu kog merila...Meni je stvarno žao što sam utrošio vreme na ovo, a utrošio sam zbog Gibsona, malo i zbog Vona, ali najviše zbog Zelera, čiji mi se prethodni ( Brawl in cell block 99 ) film svideo ( za raziku od po meni preterano nahvaljenog Bone Tomahawk-a ), iako je, sada je već to jasno, Zeleru odlika u filmovima da prvih sat vremena upoznajemo likove, sranje u koje će da se uvale, zatim dvadesetak minuta do pola sata priprema na eksploatacijsko, eksplozivno nasilje i finale u poslednjih pola sata. Problem je ovde, što film traje predugo ( minimum sat vremena previše ), dijalozi uopšte nisu ni približno zanimljivi ni dobri koliko režiser to smatra i finale i razrada idu više na šok eksploatacijski faktor nego što je to realno potrebno. Gledaću sledeći Zelerov film svakako, s obzirom da smatram da od ovoga gore ne može, ali ko zna, možda me i iznenadi( kao što me je i sa ovim filmom neprijatno iznenadio ).
;

{{message}}

{{item.title}}