Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

BIG LITTLE LIES 2 - Montereyska petorka

Nagradama ovjenčana prva sezona ove šminkerske mega uspješnice otvorila se na HBO 19.2.2017. U međuvremenu ova mini serija je pobrala mnoštvo nagrada, uključujući 16 nominacija za Emmy, od kojih je polovicu i osvojila. Također je ekipa glumaca: Kidman, Skarsgard i Dern osvojila Zlatni globus.

Onda ne čudi što je jednokratno zamišljena mini serija snimljena po knjizi Liane Moriarty, dobila uspješan nastavak. Za nastavak je bila zadužena nagrađivana režiserka Andrea Arnold (American Honey). Ekipa sa seta je bila skoro ista. Kažem skoro, jer je ionako zvjezdana postava dobila moćno pojačanje. Meryl Streep.

...Vrijeme je da kažem onima koji nisu gledali prvu sezonu, mogu pročitati osvrt BIG LITTLE LIES Jean-Marc Vallée...

 . Ako čitaju dalje postoji spojler, koji je neizbježan jer se druga sezona direktno nadovezuje na događaj iz 1. sezone...

Montereyska petorka: Madeline (Reese Whiterspoon), Celeste (Nicole Kidman), Bonny (Zoe Kravitz), Jane (Shailene Woodley), te Renata (Laura Dern), ustraju da je smrt Perrya Whrighta (Alexander Skarsgard) nesretan slučaj. Policija ne može monolitnoj petorci ništa, jer su one jedine svjedokinje „ nesretnog slučaja“. Stvari idu svojim tijekom dok se ne pojavi Mary Louise (Meryl Streep), majka pokojnoga Perrya, svekrva Celeste, te jako, jako zeznuta žena. Ne samo da joj sumnjiva smrt njena ljubimca, već se nastoji i dočepati blizanaca pod svoju skrb. Vrijeme je da Montereyska petorka zbije redove i pokaže babetini zube. No to neće ići lako, jer sve i jedna jadna mala bogatašica ima i svoje privatne probleme. Što bračne, što poslovne. Kako bude završilo? E, to morate otkriti sami. Pogledajte jer kako sada stvari stoje, 3. sezone neće biti....

Naime, uspješna i snažna režiserka Andrea Arnold je još prije snimanja tražila potpunu kontrolu nad projektom. I za vrijeme snimanja i u postprodukciji. No poslije snimanja upravo u postpodukciji se javlja veliki problem. Zvijezde serije predvođene s Reese Whiterspoon i Nicole Kidman upadaju u kreativne nesuglasice s Andreom Arnold, te traže da se režiser prve sezone Jean-Marc Vallee uhvati postprodukcije.

Predsjednik HBO programskoga odjeljenja Casey Bloys izjavljuje da je Vallee pozvan da ušminka epizode i fotografiju, te tako osigura umjetničku slijedivost i viziju s nagradama ovjenčanom prvom sezonom. No nakon što je Vallee tražio dodatnih 17 dana, bilo je jasno da se dosnimava i da je Arnold potpuno uprskala stvar. Uostalom i sam je moćni Casey Bloys rekao da je Arnold upoznata s pravilima igre, te da zna što slijedi kada se zvijezde kalibra Kidman i Whiterspoon pobune protiv redatelja. Nadamo se da se Arnold bude utješila s novcima dobivenima od HBO, te da joj ovo neće naškoditi sjajnoj i obećavajućoj karijeri. Što se obavljenoga posla tiče, Vallee, (koji je u međuvremenu imao odličan projekat - Sharp Objects) očito je uspio sve vratiti na kolosijek, jer serija izgleda sjajno. Možda je više kliznula u sapunicu no prva sezona. No kreativnost originala koji je usto sniman po književnom djelu teško je nadmašiti.

Ono što je važno istaknuti je da druga sezona ne bi ponovila uspjeh prve sezone da nije stigla Meryl Streep. Valjda nitko na svijetu ne bi mogao bolje odigrati ulogu zločeste Mary Louise Wright od sjajne Meryl Streep. Većina glumica bi uspješno učinila antipatičnu babuskaru zločestom, Meryl Streep uvijek ide korak dalje i uspijeva učiniti svoj lik višeslojnim. Smirena i odmjerena, gotovo gospodska gluma lik Mary Louise uspješno suprotstavlja čak i „ajkulama“ Madeline i Renati. Ni one nemaju šanse kada je u ringu Meryl Streep. Istinsko osvježenje i pojačanje druge sezone. Bez nje, nastavak bi bio bar 30% slabiji od prve sezone. 

Dodatak: Već spomenuti Casey Bloys je na tiskovnoj konferenciji izjavio da HBO ne bi imao ništa protiv 3. sezone, no da to nije realno. Zbog obveza zvjezdane ekipe! Što prevedeno znači da su odnosi na setu bili uslijed svega narušeni, te neke od zvijezda izgleda odbijaju suradnju. Šteta. Serija je šminkerska, sapunasta, no i kvalitetna. Možda se stvari preokrenu za par godina. Ostaje nam da se nadamo i budemo strpljivi.

  • Komentari (27)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • 04.06.2023. 15:19
    Bilo mi je potrebno vreme da prihvatim da je finale u stvari odlično. Dobra serija po svim elementima, a glumice su i zgodne, svaka za po nečiji ukus.
  • NaEdenCovekBratMu
    Administrator
    11.05.2019. 11:58
    HBO je upravi objavio cele epizode iz celu prvu sezonu na svom youtube kanalu. grin
  • Stole Haringa
    eXtreme member
    11.05.2019. 07:00
    [TUBE]0mbda8vpxqs[/TUBE]
;

{{message}}

{{item.title}}