Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

BoJack Horseman - Ozbiljno štivo u humornom ruhu

Kada je riječ o filmovima ili serijama u kojima je u središtu pozornosti priča o svojevrsnoj transformaciji u bolju osobu, tada autori često znaju upasti u zamku romantiziranja situacije i učine da akteri priče postaju boljima previše jednostavno - uslijed jednog događaja, neočekivanog susreta, iznenadne spoznaje ili nekog drugog razloga.

Isto tako, autori će često, čak i ciljano, sapomospoznaju i put ka postajanju boljim učiniti jednostavnim ili brzim, jer gledatelju godi vjerovati u takvo nešto.

Iako okidač samospoznaje može biti nešto od navedenih razloga, ipak često ostajemo pod dojmom kako je nakon tog okidača sve postalo boljim previše lako, bez pretjeranog truda ili ulaganja od strane glavnog aktera kojemu se ta samospoznaja dogodila.

BoJack Horseman ipak nije takva serija. Akteri BoJack Horsemana u svojim životima egzistiraju na rubu samoodrživosti, koristeći se svatko svojim mehanizmima preživljavanja. Ako i kad uvide svoje mane i uoče obrasce svog autodestruktivnog ponašanja, za njih život ne postaje čarobno lakši - oni i dalje nastavljaju griješiti, činiti i dobro i loše - posrnu pa se dignu, pa se ponovo posrnu i dignu - i dalje malo znaju, pa potom ne znaju na koji točno način i kako postojati - upravo onako kako je i u stvarnom životu. 

BoJack Horseman je animirana serija za odrasle, autora Raphael Bob - Waksberga koja kao glavno sredstvo prezentacije koristi satirični, tragikomični, cinični i crni humor, pritom prepričavajući ozbiljne stvari, baveći se temama poput prijateljstva, ljubavi, egzistencije, borbe s ovisnostima, seksizma i drugih. Ujedno je specifična i po davanju ljudskih osobina životinjama, te su tako, uz ljude, glavni akteri serije konji, mačke, psi, itd.

BoJack Horseman - titularni akter, konj u 50-im godinama života, koji se 90-ih proslavio ulogom brižnog oca u popularnoj seriji "Horsin around". Tada neiskvaren, mlad i ambiciozan, izrasta u ogorčenog i depresivnog alkoholičara, koji cinizmom skriva svoju vlastitu nesigurnost i svojim autodestruktivnim ponašanjem gura ostale od sebe. 

Princess Carolyn - mačka u srednjim godinama života, radi kao agent za glumce, između ostalog i kao agent za BoJacka, no ujedno svojim klijentima dođe i kao desna ruka i rame za plakanje.

Konstatno radi za šefove koji su manje sposobni od nje i ulazi u veze koje nisu dobre za nju, no zatrpanost poslom onemogućava ju da nađe vrijeme za sebe.

Diane Nguyen - žena u tridestima, intelektualka, pacifistica i feministica, blago do srednje depresivna, kojoj je zadatak napisati memoare o BoJacku, cilj kojih je ponovo pogurati BoJacka u središte pozornosti. Unatoč BoJackovim željama da memoari služe kao glorificiranje njega i učine da se čitatelji zaljube u njega, Diane napiše potpuno iskrene memoare koji seciraju BoJackovu osobnost i predstavljaju početak puta ka BoJackovoj samospoznaji.

Mr. Peanutbutter - zlatni retriever, popularan glumac koji ima potrebu da ga svi vole. Energetičan je, uvijek nasmijan i vječito ulazi iz veze u vezu, s tri braka iza sebe. Nije sposoban shvatiti tuđe želje i potrebe i potpuno je involviran sobom, čega postepeno postaje svjestan.

Kroz međusobnu interakciju i interakciju s ostalim akterima koji nisu gore opisani, te kroz analiziranje prošlosti i kontempliranje o budućnosti, akteri BoJacka postaju sve svjesniji svoje prirode i svojih destruktivnih i autodestruktivnih mehanizama te potom ulaze u svojevrstan cjeloživotni proces "samooporavka". 

BoJack Horseman je Netflixov izvorni produkt i broji šest sezona, od kojih je šesta posljednja i njom je serija zaključena. U početku sporija i više naklonjena stilu već sadržaju, izgledajući nalik sličnim serijalima sadržanim od generičkog humora za odrasle, od druge polovice prve sezone, a nastavno na drugu i preostale sezone, serija pokazuje dubinu, a izuzetno kvalitetno napisan scenarij servira nam humor, a iskazuje empatiju - i ka akterima svoje priče, no i van televizije - BoJack ukazuje na mane i nesavršenosti za koje ne znamo da postoje i govori nam kako je potpuno u redu imati ih. BoJack Horseman je topla serija upakirana u ambalažu za odrasle, a ujedno je i serija s kojom se lako povezati - svaki od likova će djelovati jako poznato. 

  • Komentari (4)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • 03.09.2020. 01:46
    Kada ce biti jos prevoda ? Posto su prevedene samo 2 epizode a ima 6 sezona?
  • 13.02.2020. 05:19
    I dalje ne mogu da verujem da je niko ne prevodi. :(
  • Stole Haringa
    eXtreme member
    07.09.2018. 01:41
    [TUBE]IW3T7GEHs_8[/TUBE]
;

{{message}}

{{item.title}}