Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

Sputnik - Ruski "Alien"

Spojite SolyarisAlienStarman u jedan film, oduzmite genijalnost koju ta vanvremenska ostvarenja nose (neki više, neki manje) i dobićete prilično gledljivо, na momente čak i hvale vredno rusko SF ostvarenje. 

Sputnik jeste prvi dugometražni film koji potpisuje Egor Abramenko, priča o tome kako je 1983. godine tuđin zaposeo telo kosmonauta iz posade "Sputnika". Taj vanzemaljac je prilično krvoločan, a iz tela svog zemaljskog sabrata izlazi samo noću. Psihološkinja Tatjana dovedena je u vojnu ustanovu u bespućima Kazahstana da prouči ponašanje posednutog kosmonauta i, eventualno, učini da se razdvoji čudno simbiotsko biće. Naravno, sovjetski vojni vrh u svemu vidi priliku da stvori novo moćno oružje i tako obezbedi prevlast u onome što se naziva "hladni rat"...

Ima tu još dosta originalnih stvari i zapleta o kojima bi valjalo pričati, ali njihovo iznžošenje na svetlost dana samo bi umanjilo "lepotu" ovog ostvarenja. Reditelj Abramenko načinio je delo koje se odlikuje dovoljnom originalnošću da bude duže spominjano od standardnog modernog ruskog blokbastera načinjenog po holivudskim kriterijumima. Dovoljno ambijentalnog "horora" da čini da se film gleda s pažnjom, ne poželevši nijednog trenutka da se pritisne čarobno dugmence za "premotavanje". Glumci Oksana Akinshina i Pyotr Fyodorov čine sasvim podnošljiv par, na tragu harizme koju su ostvarili Jeff Bridges i Karen Allen u već pomenutom Starman, samo s tom razlikom što je tamo došljak iz svemira bio prijateljski raspoložen, a ovde zapravo baš i ne znamo, uprkos litrama krvi koje okolo prosipa. 

Neke, pre svega scenarističke nedorađenosti, ipak treba apostrofirati. Taj "manjak prostora" jeste ono zbog čega Sputnik neće biti zlatnim slovima upisan u eru vanvremenskog ruskog filmskog SF-a. Dobar jeste, ali savršen nije. Tu i tamo provejavaju neki kadrovi bez kojih se u krajnjem slučaju i moglo, ako već nisu "dorađeni" da imaju još veću težinu za konačan utisak o filmu. Ipak, era 1980-tih jeste dobro prikazana, pa se ovaj film zbog toga može dodatno još više svideti "nostalgičarima". 

Osveženje...

  • Komentari (4)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • inge666
    Translator
    31.07.2020. 19:16
    Cool. Obožavam ruske filmove, još ako je radnja smještena u svemir! Ljepota!!
  • JoxerTM
    eXtreme member
    27.07.2020. 18:14
    Koji Prey.
    Ovaj zadnji od Arkanea? Odigrao davno. Mediokritetsko smeće sa respawning trešmobima.

    Sputnik iz teme koji se odvija u dvije, možda tri, prostorije bez da je trailer sugerirao ikakvu klaustrofobiju kakvu je imao alien3 me uopće ne zanima.

  • silent_passenger
    Senior translator
    27.07.2020. 16:36
    Apollo 18, slična ideja.

    Doduše, mnogi SF pisci bavili su se time - kad kažem SF, mislim na djela velikih pisaca koji su ujedno bili i jesu i znanstvenici, a ne holivuđanske "bajke u svemiru".

    A ako ćemo pogledati i druge medije, onaj tko je igrao "Prey" mogao bi vidjeti neke elemnete ove priče.
;

{{message}}

{{item.title}}