Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

The Empty Man - Mestimično prazno

Čudan film. Horor s pretenzijama, traje čak 137 minuta. Ali, čudno sklopljen, tako da bi komotno mogao da se nazove i promašajem sezone. Ali, i zanimljivim pokušajem "posebnosti". Kako vam se ćefne...

Zapravo, ovo su bar tri različita filma u jednom. Prvo, "uvod" koji traje 20-tak minuta, nakon kog tek sledi špica. Četvoro mladih avanturista, dva muškarca i dve žene, na planinarenju kroz Butan, naiđu na mistični drevni skelet za koji se ispostavlja da krije neki demonski duh. Onda jedan od "avanturista" bude posednut, a ostali nagrabuse... Moglo se to smestiti i u efektnih pet minuta, ali, ajde da kažemo da ovaj film nudi "poseban pristup žanru".

20 (suvišnih?) minuta kasnije, selimo se u SAD, gde tinejdžeri, u dokolici svojih godina, slušaju "urbanu legendu" o tome kako će im se ako dunu u praznu flašu na koju naiđu na putu ukazati strašni The Empty Man (da glupe li "legende"???). Filmova na slične teme "urbanih legendi" već smo viđali još tamo od 1998. godine i Urban Legend, pa preko Urban Legends: Final Cut i Urban Legends: Bloody Mary, ali čini mi se nikad gluplju osnovu za neku urbanu legendu nisam čuo nego što je to ovde slučaj. Ali, dobro, dolazi veštac (Slender ManThe Bye Bye Man... već kako se zove...) i treba ga se rešiti i spasiti brojne tinejdžere. Čast da to uradi pada na bivšeg policajca (James Badge Dale) koga progone duhovi prošlosti usled pogibije žene i deteta u automobilskoj nesreći. E, to je drugi film...

...A, onda treći - u celo to zamešateljstvo ispostavlja se da je umešana i tajanstvena sekta, čiji se pripadnici mobilišu iz redova znatiželjnog i obespravljenog naroda i upućuju u nekakav kamp u zabiti guste šume, da tamo veličaju nešto što naigled baš nema nikakve veze s prethodnim motivima (pogledajte The Wicker Man, ili, čak ako ne preferirate klasike, onda i The Wicker Man). (Dobro, sačekajte kraj filma da vam nategnu vezu...) 

Bilo kako bilo, kad sva ova tri filma sklopite u jedan, dobijate proizvod koji je mogao da bude bar za 30-45 kraći i bio bi znatno efektniji i skladniji. Reditelj David Prior svoj debi u svetu igranog dugometražnog filma potpuno je nepotrebno opteretio silnim minutima koji apsolutno ne znače ništa za shvatanje, odnosno pokušaj shvatanja, celog zapleta. Njegov "neo-noir horror" pati od prevelike ambicije koja ispušta vodu na sve strane, ali ga to ne čini "negledljivim". Zapravo, učestvovanje u ovom "besmislu" ipak može da izazove "guilty pleasure" kod fanova žanra, mada, naravno, preovlađuje osećanje - "šta će nam uopšte ovo???".

Pa, sad, ko sme da se upusti...

  • Komentari (7)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Mizi
    eXtreme member
    08.10.2023. 02:31
    Prazan film, zaista.
  • contritum
    Translator
    08.10.2023. 00:44
    Ništa posebno od filma
  • puppet_master
    eXtreme member
    22.05.2022. 12:48
    Tja, đuveč, ima ovde koječega nabacanog, uz red praznog hoda, te poneki poluinteresantni detalj, u retkim momentima eto i minimalno uspešnog ambijenta. Nisam čitao strip po kojem je rađen film, pa ne znam ko je odgovorniji za lutanje. Sa lične strane, suštinski je i nebitno, meni su posebno daleka ta trabunjanja o svesti, moralo bi se to umešnije i smislenije da bi doprlo do mene. The Empty Man mi je bio podnošljiv upravo jer mi je tu sve bilo toliko nabacano da sam eto čekao da vidim šta će se kog đavola desiti sledeće, čime će se zaokružiti čitavi cirkus ali iznad svega film ipak bez efekta na mene.  
;

{{message}}

{{item.title}}