Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Into the Night – Belgijska apokaliptična serija na Netflixu

Što Sunce može značiti za Zemlju u nekom apokaliptičnom raspletu osjećamo i na svojoj koži više od desetljeća. Desetljeće u kojem su klimatske promjene već nastupile, a najgore je vjerojatno tek pred nama. U ovoj belgijskoj seriji Sunce se pretvara iz nosioca života u nosioca smrti. Promjena polariteta na Suncu uzrokuje snažno gama- zračenje, koje je s lakoćom probilo Zemljinu atmosferu i donijelo smrt svakome tko je dočekao zoru na osvijetljenoj strani planeta.

Talijanski časnik NATO-a Terenzio (Stefano Cassetti) otima putnički avion na aerodromu u Bruxellesu. U avionu je vrlo malo putnika, tek je kopilot u kabini, jer je pilot još na vanjskom pregledu aviona. Poludjeli vojnik s automatskom puškom zahtijeva da avion poleti odmah, pa u ulogu kopilota uskače putnica Sylvie (Pauline Ettien), bivša vojna pilotkinja helikoptera. Talijan tvrdi da avion mora stalno biti u red-eye zoni, jer sunčeva svjetlost donosi sigurnu smrt. Vrlo brzo se ispostavi da je frenetični Terenzio bio u pravu. Jedina šansa da putnici prežive je da budu brži od zore. Moskva više nije cilj, prvo bježe prema Reykjaviku, zbog goriva. No Island je već obilježen katastrofom, pa produže u Škotsku, radi tankanja gorivom. U škotskom Kinlossu, u avion se ukrcaju tri ostavljena vojnika NATO-a, te avion polijeće u utrci sa zorom, koja znači sigurnu smrt...

Prva belgijska serija ikada emitirana na Netflixu, doživjela je brojne pohvale kao serija koja odstupa od UK/USA zadanih šablona, po pitanju filmova i sličnih serija katastrofe. Izrazito europski štih napete šesto- dijelne serije, znači i pomniju karakterizaciju likova. Tako imamo u malenoj skupini preživjelih poljskog mehaničara Jakuba, belgijskog pilota Mathieua, Turčina Ayaza, Marokanca Osmana, Ruskinju Zaru koja putuje s malim sinom Dominikom. Prilično šaroliko i zanimljivo društvo, koje bolje upoznajemo kroz flash-backove, dramaturška konstrukcija koja je poznata, ali i vrlo dobro izvedena. Što se tiče akcije i napetosti, toga tek ima u ogromnim količinama. Znači budite spremni na bindžanje, šest epizoda vuku jedna drugu. Ja sam ih odgledao u komadu. Serija je rađena po romanu poljskoga pisca Jaceka DukajaThe Old Axolotl, znači može se reći, potpuno europski projekt. Jacek Dukaj je i izvršni producent, a seriju je Netflix povjerio iskusnom Jasonu Georgu (Narcos). George je je showrunner, a u pisanju mu pomaže osim spomenutoga Dukaja i Tomek Baginski, poznat po radu na The Witcher. Odlična ekipa, pa nije ni čudo da je nedugo nakon premijere, 1. svibanj 2020, naručena druga sezona.

Da ne bi pomislili da je ovo pisanje hvalospjeva, moram navesti i neke nedostatke. Povremeno serija ima štih B-filmova i serija. Ipak je to Netflix serija, znači nema onu produkcijsku snagu da baš sve bude savršeno uštimano. Osim toga, glumačka ekipa je mahom sačinjena od belgijskih glumaca. Oni jesu odradili dobar posao, no nedostatak karizme i poznatih imena je očigledan. Ako ništa drugo bar se poštivala europska identifikacija, tako da Ruskinja Regina Bikkinina tumaču Zaru, rusku majku koja je član male družbe preživjelih. Isto tako Turčina Ayaza, glumi Mehmet Kurtulus, njemački Turčin, a Lauru, crnoputu medicinsku sestru, tumači Babetida Sadjo, glumica porijeklom iz Guinea-Bissau.

Prve tri epizode imaju veću težinu i stvarno se odgledaju u komadu, netremice. Ritam je frenetičan, baš poput jurnjave tamnom stranom planeta. Ideja da se utrkuješ sa zorom je izvrsna, no ipak nedovoljna za više epizoda. Zato s vremenom George ubacuje među putnike i nepoželjne likove. Ubojice, silovatelji, krijumčari, bore se za život zajedno s normalnim putnicima, a nije samo Sunce potencijalna smrt. Nasilje, krive odluke, problemi sa zrakoplovom, pokvarena hrana (isto organski oštećena kao i sve ostalo od strane gama zračenja), te međusobno nepovjerenje otežavaju zajednički cilj – opstanak. Ne znam da li roman The Old Axolotl ima snagu potencijalnu franšize, niti želim spojlati. No ne mogu se oteti dojmu da bi serija bila spektakularnija da se sve završilo s ovom sezonom. Ovako druga sezona može otići u mnogo pravaca. Meni je kraj zadnje epizode (razumljiv ako se promatra u svjetlu bar još jedne sezone), možda i najlošiji dio serije. Prve tri epizode - zaplet, je kvalitetniji od raspleta. Vidjet ćemo što nam nosi druga sezona, da li je Jason George dovoljna garancija da se sve ne bude odsklizalo u još jednu post-apokaliptičnu seriju o skupini preživjelih na opustošenom planetu. Kakvih smo se nagledali do sada. Ili bude novi zaplet, koji je na razini noćnoga leta oko planeta. Bit će teško, no ja ću drugoj sezoni dati šansu. Toliko zaslužuje.

  • Komentari (13)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • puppet_master
    eXtreme member
    12.08.2021. 19:13

    [TUBE]https://youtu.be/7f5e-d0uGy0[/TUBE]   
  • aleksayu
    eXtreme member
    22.01.2021. 19:24

    More 
    Jel si gledao preporuku inkvizitora ZIFT
  • dzindzin16
    eXtreme member
    22.01.2021. 18:46
    [QUOTE=aleksayu] Odgledao sam prve dve ili tri epizode i odustao.Nema ovde niceg novog i kreativnog da bih nastavio. U sustini dosadno....[/QUOTE]

    Inkvizicija na delu u svoj svojoj surovosti!!!
;

{{message}}

{{item.title}}